Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Forumowa akcja serwisowa - przewody czujnikow ABS - DD 4x4

Czy Twoje przewody czujnikow ABS kiedys wyskoczyly z mocowania?
Tak
12%
 12%  [ 1 ]
Nie
87%
 87%  [ 7 ]
Głosowań: 8
Wszystkich Głosów: 8

Autor Wiadomość
RnR 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-01-25, 00:05   Forumowa akcja serwisowa - przewody czujnikow ABS - DD 4x4

Witam

Tutaj opisywalem swoja przygode z przetarciem sie przewodu czujnika ABS: http://www.daciaklub.pl/f...p=153716#153716

Przy wymianie twierdzono, ze cos musialo uderzyc w przewod i dlatego wyskoczyl z mocowania a potem sie przetarl. Nie do konca w to wierzylem wiec obserwowalem ten nowy przewod i... w zeszly weekend (tydzien po wymianie) zauwazylem, ze znowu wyskoczyl z mocowania... wskoczylem pod auto i wcisnalem go porzadnie w mocowanie ale juz kilka km dalej znowu byl na zewnatrz...

W serwisie w koncu zrobiono to co sugerowalem delikatnie zaraz po wymianie przewodu na nowy i zabezpieczylismy z mechanikiem te przewody opaskami samozaciskowymi i teraz napewno bedzie spokoj.

Watek zakladam bo byc moze poprostu na duzym mrozie przewod traci na elastycznosci i wtedy na nierownosciach moze wyskakiwac z mocowania a jesli tak to problem moze byc szerszy niz tylko u mnie - zreszta trudno sobie wyobrazic co mialo by u mnie byc takiego dziwnego zebym byl jedynym :)

Obraz przed i po zabezpieczeniu widac na zdjeciach - jesli mozecie to zajrzyjcie pod swoje samochody (szczegolnie 4x4) - moze nie tylko mi to wyskakiwalo a jesli tak to nie warto ryzykowac naprawde powaznych problemow z autem (brak abs, esp, napedu) i polecam opaski. Oczywiscie ciekaw jestem czy jestem jedynym ktoremu to sie stalo :)

IMG_20130121_072532.jpg
Po
Plik ściągnięto 219 raz(y) 221,77 KB

IMG_20130121_072446.jpg
Przed
Plik ściągnięto 174 raz(y) 217,54 KB

Ostatnio zmieniony przez RnR 2013-01-25, 00:05, w całości zmieniany 1 raz  

kisu 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 4x4
Rocznik: była 2011 - jest 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-01-26, 09:28   

sprawdziłem u siebie w aucie - wszystko jest na swoim miejscu

Domel 

Model: LoganMCV
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2013-02-03, 17:45   

u mnie (Logan MCV), jak odpalam w zimie to kontrolka ABS sie swieci - nie wiem czemu. Po odpaleniu gasnie i juz sie nie odzywa. Sprawdze te przewody.

esdziewiaty 

Marka: Mercedes-Benz
Model: GLK
Silnik: 220 CDI 4Matic
Rocznik: 2009
Wysłany: 2013-02-03, 18:43   

O ile dobrze widzę, to przeciera się pancerz linki hamulca ręcznego. U mnie wymieniony wraz z całą linką już dość dawno :mrgreen:
Reszta na swoim miejscu ;-)

Odpowiedz do tematu