Może spróbuj włączyć klimę przy nagrzanym wnętrzu? Wtedy różnica temperatur powinna być odczuwalna. Inna sprawa, że w klimach manualnych z którymi do tej pory się zetknąłem była funkcja automatycznego włączenia gdy skierowało się nawiew na szybę, więc prawdopodobnie codziennie ją włączasz.
W D D jest klima manualna, przycisk który włącza klimę .Klima włączona przycisk podświetlony ,wyłączona brak podświetlenia.Ale spróbuję nagrzać kabinę skorzystam z rady ,dzięki
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-02-06, 21:39
Włącz klimę, a napewno usłyszysz dźwięk załączającej się sprężarki. Przełącz cyrkulację powietrza na kabinę i przekręć pokrętło regulacji temp na najniższą. Nie ma bata sprężarka przejdzie na dociążenie i odczujesz chłód lecący z kratek
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 755 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2013-02-07, 22:19
mnie zastanawia coś innego.
Latem klima ładnie chłodzi, zamarznąć idzie ;) Obieg wewnętrzny i jest kosta w aucie.
Zimą po zamknięciu obiegu - powietrze z autka, szyby przez chwilę parują a potem potrzebuję z 5-10 minut przy zimnym powietrzu z nawiewów aby zlikwidować zaparowane szyby.
Zawsze zdawało mi się że aby osuszyć szyby to obieg wewnętrzny, włączenie klimy bez względu czy cieple czy zimne powietrze i zaparowanie z szyb powinno zniknąć.
Może ktoś wytłumaczyć mi jak to jest?
I druga sprawa - w Fiacie panda włączenie max nawiewu (pozycja 4) daje mocny nadmuch, w loganie ustawienie nawiewu na maxa daje tyle co w pandzie mam w połowie (pozycja 2 przełącznika nawiewu). Wydaje mi się czy coś nie tak z nadmuchem?
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-02-08, 23:32
Układ klimatyzacji działa kiedy sprężarka pracuje na dociążeniu. Dzisiaj przy -1 stopni załączyłem sprężarkę, ale nie stety układ nie chłodził. Sprężarkę słychać jak się załącza
Wysłany: 2014-01-20, 10:04 Temperatura załączenia sprężarki klimatyzacji?
Ktoś jest orientuje od jakiej najniższej temperatury w naszych daciach powinna załączać się klimatyzacja?Dzisiaj rano temperatura ok zera i tylko kontrolka się zaświeciła a sprzęgło agregatu nie było słychać,dopiero po przejechanie paru kilometrów się załączyła.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-01-20, 13:35
jeśli masz garaż a chcesz wymusić kilkuminutową przynajmniej pracę układu klimatyzacji (chociażby dla cotygodniowej konserwcji i smarowania) włączaj ją natychmiast w garażu. Wtedy jest duża szansa,że zadziała. Potem już na zewnątrz nawet przy mrozie powinna działać do pierwszego wyłączenia. Przynajmniej tak mi się wydaje w oparciu o moje eksperymenta
Wysłany: 2015-01-14, 11:34 Klimatyzacja w zimie-czy działa???
Witam. Mam pytanie do kolegów. W lecie jak odpalałem klimatyzację to słyszałem pod maska takie"pyk" i czułem jak włącza się sprężarka pod maską(lekkie wibracje-trzęsienie autem) oraz wskazówka obrotomierza lekko się unosiła. Gdy próbuję włączyć klimę w zimie to słyszę to "pyknięcie pod maska" ale nie ma wibracji ani nie unosi się wskazówka obrotomierza??i moje pytanie brzmi:
czy to normalne?czy klima w zimę chłodzi?czy się nie załącza bo jest za niska temperatura?
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2015-01-14, 11:42
klima powinna zawsze działać jeśli jest sprawna, ja w zimie w C4 uruchamiam co 4 tyg. na 10-15 minut, w celu nasmarowania sprężarki, w Dusterze też tak planuję robić
klima powinna zawsze działać jeśli jest sprawna, ja w zimie w C4 uruchamiam co 4 tyg. na 10-15 minut, w celu nasmarowania sprężarki, w Dusterze też tak planuję robić
palnowac mozesz ale ponizej jakies temperatury nie zalaczy sie :(
BoloSr skąd ta pewność? Przecież w Dacii jest manual
Tak ale sygnał z przycisku idzie przez moduł UCH i steruje przekaźnikiem sprzęgła sprężarki.
Jeżeli masz do UCH wprowadzony sygnał temp. to ci nie załączy przekaźnika.
Korzystam z wysokiej temperatury i włączam klimę, żeby trochę "pochodziła". Staram się to robić zimą, gdy tylko na dworze jest zdecydowanie powyżej 0 C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum