drodzy użytkownicy czy dacia montuje ten sam silnik we wszystkch modelach chodzi mi o 1.6 Pb+lpg tzn logan , duster , sandero , lodgy , doker czy do każdego jest dedykowany inny acz podobny
Ten sam - 1.6 MPI (8v), typ fabryczny K7M, podtyp 718 (Euro4) i 818 (Euro5).
to jest nas dwóch ... laisar pewnie przeoczył Dustera w zamieszczonym wykazie , ale niektórzy posiadając Dustera uparcie zamieszczają w wizytówce (pomimo delikatnych sugestii) info: 1,6 MPI ...
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-01-13, 21:56 Co to do jasnej ciasnej?
Silnik odpala prawidłowo na benzynie, prawidłowo przeskakuje na LPG. Po kilku kilometrach silnik przeskakuje na benzynę. Wskaźnik poziomu LPG pokazuje, że bak jest częścowo pełny (zielone diody) a jednoczesnie piszczy jakby gaz się skończył. Po zgaszeniu silnika odpala prawidłowo i tak w koło Wojtek. Dziś jakieś 5-6 razy. Problem dotyczy fabrycznego Landi zbiornik jest częściowo pełny bo dotankowałem LPG sądząc, że zabrakło. Co jest u diabła?
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nasz Dasterek przejechał już 15 tys. km, umówiłem się na 1 przegląd gwarancyjny LPG. Wymieniono filtr gazu, reszta była po sprawdzeniu OK.
Na drugi dzień zaczęły się problemy, po krótkiej jeździe na benzynie, która była przyjemnością Duster przeszedł na LPG, zauważyłem spadek dynamiki jazdy, na wdepnięcie gazu auto reagowało niemrawo, przed światłami hamowanie skończyło się zgaśnięciem silnika.
W czasie jazdy zaświeciła na krotko kontrolka z konturem silnika oraz potem kontrolka trójkątnego znaku z symbolem zygzakowatego poślizgu.
Co jest? pomyślałem?
Po odpaleniu zauważyłem, że obroty jałowe, które od fabryki miałem ustawione na 800/900 na min. spadły do 500/min. Dotyczy to pracy na LPG, na benzynie było Ok.
Po ponownej wizycie w http://www.abart.com.pl znaleziono przyczynę - uszkodzony wtrysk LPG, wymiana na nowy uzdrowiła Dacię ... ;)
Wtrysk wymieniono na gwarancji, uszkodzony wróci do producenta.
Piszę to, gdyż komuś może przytrafić się podobne zdarzenie i zachowanie się Dacii.
ciekawa zbieżność zdarzeń, przegląd a zaraz po tym awaria wtrysku... nie, nie doszukuję się żadnych sensacji tylko taka ironia losu... generalnie jesteś pewnie zadowolony... na jakim poziomie utrzymuje Ci się zużycie LPG?
ciekawa zbieżność zdarzeń, przegląd a zaraz po tym awaria wtrysku... nie, nie doszukuję się żadnych sensacji tylko taka ironia losu... generalnie jesteś pewnie zadowolony... na jakim poziomie utrzymuje Ci się zużycie LPG?
Szczerze mówiąc dopatrywałem się jakiegoś związku, ale jeśli siedzisz w biurze szefa a auto na hali to sobie można tylko dumać teorie spiskowe ... nic nie wiesz, kto co robi przy Twojej maszynce. W sumie, jeśli układ jest na gwarancji to mi to pikuś...
A może przy wymianie filtra jakiś paproch, który się oderwał poszedł we wtrysk? nie wiem.
Na razie to tylko koszt dojazdu do serwisu i czas ....
Spalanie? nie miałem okazji wypalić do końca LPG więc trudno mi coś powiedzieć. Może teraz wytrzymam do końca i po zatankowaniu będę coś wiedział.
Witam
Mam pytanko do kolegów mających gaz w logankach 1,6 MPI.
Jak toto się spisuje i jak z awariami?
Jak ogólnie te silniki znoszą gaz?
Przymierzam się do założenia gazu w swojej Dacii. Ma przebieg 225 kkm i zastanawiam się czy gaz mi jej nie dorżnie. Do tej pory jeżeli chodzi o silnik to 1 raz były zawory regulowane jakoś w zeszłym roku. Rocznie robie ok 15-20kkm wiec zwróci mi się stosunkowo szybko.
Proszę was o radę czy warto zakładać czy lepiej sobie darować.
P.S.
Chetnie przeczytał bym o tym w tym co już zostało napisane ale przekopywać się przez 100 stron forum żeby wyłapać pewnie ze 30-50 postów w temacie to niestety nie mam siły.
Wysłany: 2013-03-26, 09:58 [GAZ] [DUSTER] - jaki, za ile, gdzie polecacie oraz koszty ?
Witam,
niedawno kupiłem 2 letniego Dustera 1,6 16V 105KM.
Chcę założyć do niego instalację gazową i zbieram informacje:
Założenie jest takie aby użytkować 10 lat i robić 2000 km na miesiąc.
Co daje 240 000 km na gazie.
Przez ten okres koszty muszą być jak najniższe dlatego pytam o FIRMĘ i MODEL instalacji gazowej - najtańszej z punktu widzenia w/w założeń.
Zależy mi aby była jak najbardziej bezobsługowa. Bez lubricantu. Regulacji zima lato itp.
Oczywiście sekwencja ale nie wiem czy:
BRC SEQUENT 24
STAG4 eco
czy zwykłe Lovato
Najdroższe systemy po 5000zł odpadają :) (PRINS VSI itp.)
Chętnie posłucham opinii użytkowników, którzy zrobili więcej niż 50 000 km na swoim gazie.
Auto będzie pracowało tylko w cyklu miejskim.
Dziękuję za rady czego unikać, i co obowiązkowo stosować.
Mile widziane rady jaka instalacja niszczy silnik a jaka nie? (zawory, układ chłodzenia, itp.)
- sugeruję poczytać Forum, zawiera baaaaaardzo dużo informacji o które pytasz,
- raczej niewiele jest Dusterów z instalacją LPG i zarazem przebiegiem ponad 50 kkm dlatego o tego typu doświadczenia będzie trudno,
- moje osobiste doświadczenia, to: przebieg na LPG 24 kkm, instalacja Landi Renzo Omegas, problemów żadnych, obsługa to jedynie wymagane przeglądy gwarancyjno-eksploatacyjne (wymiany filtrów), bez lubryfikantów, bez konieczności regulacji zima/lato,
- instalacja LPG przy założeniu eksploatacji samochodu głównie w mieście jest mniej efektywna niż w jazdach pozamiejskich, przełączanie zasilania z benzyny na LPG trochę trwa (zależy od pory roku/temperatury) i jeżeli pokonywane będą krótkie odcinki to zasilanie LPG będzie relatywnie krótsze,
- silnik Dustera dobrze znosi zasilanie LPG a zniszczyć może go (tak jak każdy inny) niewłaściwa regulacja instalacji...
- u mnie zużycie LPG w jeździe w większości miejskiej wynosi ok. 11 l/100...
Ja mam STAGA i jestam bardzo zadowolony zwlaszcza gdy tankuje...Przejechane 9 tys.km i spalanie 10,5 l w miwscie i 8 l poza miastem przy spokojnej jezdzie,oczywiscie trzeba doliczyc spalanie benzyny do rozgrzania silnika i przelaczenia sie na gaz.Na krutkie odcinki nie polecam LPG zwlaszcze gdy jest zimno,obecnie przy mrozach przelaczenie zajmuje okolo 2 km.Jesli miasto to proponowal bym dizelka...
W Olsztynie w serwisie, zalozenie kosztuje 3000 zl.
Ostatnio zmieniony przez GDkris44 2013-03-26, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Witaj.
W swoim DD mam BRC seqent 24 - komplet z gwarancją Czakram. Przejechane na instalacji w ciągu 14 miesięcy 27 tys. km. Oprócz wymiany filtrów na przeglądzie gwarancyjnym - całkowicie bezobsługowa. W przypadku mojej instalki przeglądy co 15 tys. km. Koszt założenia w Pile w zeszłym roku - 3700,-. Zużycie gazu średnie 10 - 10,2l / hkm a jeżdżę dość szybko. Pełne zadowolenie - koszt instalki zwrócił mi się po 8 miesiącach jazdy i jak na razie żadnych problemów.
Witam !!!
Mam w swoim dusterku LPG LavatoSmart. Od pewnego czasu jak jadę to zaczyna mi piszczeć i sygnalizować że mam grak gazu. Gaz jest ponieważ tankowałem. Wyłączam i włączam przełącznik gaz/benz i DD jedzie przełącza się na gaz Chwilę jedzie na LPG i znowu piszczy i migają diody że brak gazu. Robi mi tak co jakiś cza parę razy na trasie a potem jest ok. Filterki wymienione Miał ktoś już taką przypadłość ?
No i stało się mój czarnuch został kuchenką gazową
Całość instalacji przeprowadzona bardzo dobrze na moje oko, a taką konfigurację mam:
Sterownik LPGTECH - www.lpgtech.pl
Wtryskiwacze - Barracuda - LINK
Reduktor - Shark - LINK
Zbiornik 53L - Stako - LINK
Czyli wszystko polskiej produkcji, bo tak chciałem - trzeba wspierać polskich producentów
Na razie wszysktko chodzi dobrze a ze spalaniem zobaczymy jak będzie.
Wlew zamontowany całkowicie pod klapka paliwa co mi się bardzo podoba.
Oczywiście fotki bedą ale to porobie jutro jak bede nieco grzebał przy aucie
To by było na razie na tyle.
Dziekuję za uwagę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum