Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Karty zbliżeniowe
Autor Wiadomość
yadoctor 

Marka: Volvo
Model: S60
Silnik: D3
Wysłany: 2013-05-06, 20:27   

wojtek_pl napisał/a:
A czy zdajecie sobie sprawę jak jesteśmy uzależnieni od banków? I nie chodzi mi o kredyty na działalność firm, zakup mieszkania. Chodzi mi o codzienność. Pensję dostajesz na konto. W sklepie płacisz kartą. Płacisz przelewem za zakup na Allegro. Ale jak chcesz takim samym przelewem zapłacić podatek to już bank życzy sobie ekstra prowizję, mimo że inne przelewy są bezprowizyjne! Serio przelew do urzędu kosztuje bank więcej niż przelew dla sklepu internetowego ?!? :shock: Wystarczy, że wprowadzą opłaty za konto, opłaty za kartę, opłaty za przelewy (PRZYCHODZĄCE! - a dlaczego by nie?!?) i nagle spory procent twoich wpływów na konto znika w banku tylko dlatego, ze dostajesz wynagrodzenie przelewem. A jak budżet będzie kulał pod koniec (tego!) roku to zostanie nałożony na wszystkich ekstra jednorazowy (taaa... jasne...) podatek. Bo tak. I co zrobisz ? Leżysz i kwiczysz. Owszem, banki się przydają ale korzystanie z nich NIE POWINNO BYĆ OBOWIĄZKOWE ! Zwłaszcza w dobie papierowego pieniądza, który nie ma oparcia w jakimkolwiek materialnym dobru i którego wartość może z dnia na dzień, decyzją rządu, spaść o połowę. Bo tak.

Dramatyzujesz. Po pierwsze, na pewno wszystkie banki na raz Ci nie 'dowalą' prowizji, bo jest ich za dużo na dyskretną zmowę, która przecież nie jest legalna. Jeśli nie wszyscy ją wprowadzą, to rynek sam zdecyduje. Po drugie, akurat ten jednorazowy podatek pobrany od wszystkich po równo jest dość sensowny. Chyba, że wolisz rok później stracić pracę, ze względu na pogłębiający się kryzys. Po trzecie, jak zwrócił uwagę Kapelusznik, jak się panicznie boisz kont bankowych (nie bierz tego personalnie) to nikt Ci nie każe ich zakładać. Po czwarte, wbrew Twojej tezie rząd nie może już od tak z dnia na dzień dodrukować pieniądza, a to jest główny mechanizm obniżania jego wartości.

A co do kart. Wiesz, ile kosztuje dodatkowe ubezpieczenie mojej karty w mBanku? 1,70zł. Nie jest to fortuna, co?

Pozdrawiam.

Przemek77 

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 +LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2013-05-07, 05:38   

yadoctor napisał/a:
Po trzecie, jak zwrócił uwagę Kapelusznik, jak się panicznie boisz kont bankowych (nie bierz tego personalnie) to nikt Ci nie każe ich zakładać.

No jak nie każe? A pracodawca choćby. Minęły czasy gdy co miesiąc ustawiała się kolejka do okienka z wypłatą. Teraz są przelewy na konta, pracownik musi posiadać konto - przynajmniej w tych co większych zakładach pracy.
Tu ze wstydem muszę przyznać, że jest to jednak wygodne... :oops:

Gimbo 

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002
Wysłany: 2013-05-07, 09:16   

Nikt nikomu nie każe brać karty do konta. Zawsze można z niej zrezygnować i wypłacać kasiorę w oddziale (dotyczy banków, które oddziały posiadają).

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2013-05-07, 09:16   

yadoctor napisał/a:

Dramatyzujesz. Po pierwsze, na pewno wszystkie banki na raz Ci nie 'dowalą' prowizji, bo jest ich za dużo na dyskretną zmowę, która przecież nie jest legalna. Jeśli nie wszyscy ją wprowadzą, to rynek sam zdecyduje. Po drugie, akurat ten jednorazowy podatek pobrany od wszystkich po równo jest dość sensowny. Chyba, że wolisz rok później stracić pracę, ze względu na pogłębiający się kryzys. Po trzecie, jak zwrócił uwagę Kapelusznik, jak się panicznie boisz kont bankowych (nie bierz tego personalnie) to nikt Ci nie każe ich zakładać. Po czwarte, wbrew Twojej tezie rząd nie może już od tak z dnia na dzień dodrukować pieniądza, a to jest główny mechanizm obniżania jego wartości.

A co do kart. Wiesz, ile kosztuje dodatkowe ubezpieczenie mojej karty w mBanku? 1,70zł. Nie jest to fortuna, co?

Pozdrawiam.

Może dramatyzuję. Ale tylko trochę.
Reszta bez komentarza bo mi się nie chce rozpisywać. :-|

Gimbo napisał/a:
Nikt nikomu nie każe brać karty do konta. Zawsze można z niej zrezygnować i wypłacać kasiorę w oddziale (dotyczy banków, które oddziały posiadają).
Jeszcze można, jeszcze. Banki ( i rządy !) chciałyby ograniczyć korzystanie z gotówki do minimum, a najlepiej zlikwidować ją w ogóle. Bo łatwiej śledzić człowieka płacącego kartą niż gotówką. I można mu na podstawie jego zakupów oferować reklamy, promocje itp. Był przypadek człowieka w USA, gdzie raptem zaczął dostawać reklamy produktów dla dzieci, niemowlaków, itp. A to okazało się, że jego nastoletnia córka robiła badania ciążowe i zapłaciła kartą. I gość dowiedział się o ciąży jego córki od banku, który dostosował ofertę reklamową do rodzaju transakcji klienta. Do tego należy dodać inwigilację ze strony organów państwowych...
Są też awarie systemu bankowego, uniemożliwiające korzystanie z karty.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2013-05-07, 09:23, w całości zmieniany 1 raz  

yadoctor 

Wysłany: 2013-05-07, 12:19   

wojtek_pl napisał/a:
Banki ( i rządy !) chciałyby ograniczyć korzystanie z gotówki

Widzę, że wszyscy dookoła chcą Cię zrobić w bambuko i w ogóle nie wychodź z domu, bo na zewnątrz czeka seryjny zabójca, który ma na Ciebie zlecenie.

wojtek_pl napisał/a:
Był przypadek człowieka w USA, gdzie raptem zaczął dostawać reklamy produktów dla dzieci(...)

Był przypadek, że Dacia Duster wybuchła. (uwierzyłeś?)

wojtek_pl napisał/a:
Do tego należy dodać inwigilację ze strony organów państwowych...

Bo organy państwowe nie mają nic do roboty, tylko będą Cię śledzić. Poza tym jesteś tak sławny, że wszyscy wiedzą kim jesteś i to będzie straszne, jak się dowiedzą, że kupujesz w Tesco zamiast Auchan.

wojtek_pl napisał/a:
Są też awarie systemu bankowego, uniemożliwiające korzystanie z karty.

1) Tak, przeszkadzają mi codziennie, wgl nie da się korzystać z karty kredytowej. (uwierzyłeś?)
2) Samochody też się psują, jednak jeździsz.

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2013-05-07, 19:44   

yadoctor napisał/a:

Chodzi o zasade. Kupujesz ubezpieczenie od wadliwego produktu bankowego, jakim jest offlinowy paypass bez licznika ilosci transakcji?

Ja sie nie godze na takie traktowanie. Moja KK nie miala paypass, teraz po odnowie ma. Nikt mnie nie pytal o zdanie. Moge sobie zmienic na taka-bez, ale musze zmienic typ karty na GOLD. Dlaczego 'musze'?
Nie godze sie na brak alternatywy i fuszerke projektowa bankowosci.

yadoctor 

Wysłany: 2013-05-07, 19:58   

No więc moja debetowa nie miała, teraz ma. Wcześniej płaciłem 1,70zł, teraz płacę 1,70zł. Więc nie za offlinowy paypass, ale za całokształt.

Problemem jest to, że możesz sobie gadać, ale nic to nie zmieni.

wojtek_pl 

Wysłany: 2013-05-07, 20:09   

yadoctor napisał/a:

Problemem jest to, że możesz sobie gadać, ale nic to nie zmieni.

A właśnie, że może zmienić. Kiedyś mBank twierdził, ze nie można wyłączyć płatności zbliżeniowych i koniec. NIEMOŻLIWE!

A po aferze okazało się, że jak najbardziej można, wystarczy zadzwonić na infolinię, nawet nie trzeba gadać z kimś wyżej w hierarchii.
Także jak będzie się gadać wystarczająco głośno to banki usłyszą.

yadoctor 

Wysłany: 2013-05-07, 20:23   

To jednak nie jest bardzo popularny portal bankowy.

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2013-05-08, 06:36   

yadoctor, alez oczywiscie, ze 1 osoba tego nie zmieni. Niemniej mozesz glosowac nogami, albo zrobic podobnie do mnie, gdy spotka Cie taki przypadek.

Karty debetowe zastrzeglem i zmienilem na inne, niewypukle.
w KK paypass wylaczyc sie nie dalo, wiec go uszkodzilem.

Jak jakis bank staje sie dla mnie niewygodny, to go zmieniam. W ten sposob 3 banki (podstawowe) na przestrzeni x lat juz zmienilem, jak i 2 dodatkowe.
Jesli masz firme, z pewnoscia to nie jest takie latwe, jak dla osoby fizycznej (jak ja)

yadoctor 

Wysłany: 2013-05-08, 08:53   

Dyziek, wcale nie mówię, że macie mieć paypass i już, mamy w końcu demokrację, nie? Jeśli z jakichś mniej lub bardziej uzasadnionych powodów nie chcecie używać paypassa, zawsze możecie po prostu przeciąć antenkę. W mojej opinii jest to utrudnianie sobie życia, ale nie musicie się ze mną zgadzać.

opos 

Model: SANDERO/Logan MCV
Silnik: 1.4 + LPG/1,5 Dci
Wersja: Arctica
Wysłany: 2013-05-08, 11:31   

Po przeczytaniu tego wątku przypomniał mi się tekst piosenki Bukartyka " Nie mówię kto" bo przecież wszystko co nam proponują banki ( oraz Politycy) to " dla twego dobra nie z chęci zysku ,więc się nie obraź no i nie pyskuj"

yadoctor 

Wysłany: 2013-05-08, 12:41   

opos, nie za bardzo mam ochotę z Tobą dyskutować, więc. Renault na pewno nie 'odnowiło' Dacii, żeby Tobie było dobrze. Zrobili to, bo wiedzieli, że na tym zarobią. I czy w związku z tym nie kupiłbyś Dacii, mimo że to dobry, wygodny i tani samochód? Twój profil odpowiada na to pytanie.

Ja od półtora roku używam karty z Paypass. Płacę nią za małe zakupy, dzięki czemu ograniczam posiadanie ze sobą gotówki, zarówno dużej, jak i małej. Dla mnie gołym okiem widoczne zalety i możliwości zdecydowanie przeważają nad rzekomymi wadami.

Oczywiście nie mam zamiaru ani nikogo przekonywać do mojego stanowiska, ani nikomu zabraniać walki z technologią płatności zbliżeniowej. Z drugiej strony też nie chciałbym być przez wszystkich przekonywany jaka jest to zła i bezużyteczna technologia, bo ja po prostu widzę, że nie jest.

Pozdrawiam. Proponuję, aby temat został przez Moderatora zamknięty, gdyż wydaje mi się, że co miało zostać powiedziane, już zostało i do tematu raczej nic nowego nie zostanie wniesione.

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2013-05-08, 15:31   

yadoctor napisał/a:
Ja od półtora roku używam karty z Paypass. Płacę nią za małe zakupy, dzięki czemu ograniczam posiadanie ze sobą gotówki, zarówno dużej, jak i małej. Dla mnie gołym okiem widoczne zalety i możliwości zdecydowanie przeważają nad rzekomymi wadami.
ee to akurat żaden argument, bo ja za małe zakupy płacę kartą bez PayPassa

no ale za tym rozwiązaniem jestem, choć może to wynikać z mojego miejsca i profilu pracy (moglibyście uznać że jestem nieobiektywny) :-P

GDkris44 

Model: Duster
Silnik: 1.6 LPG 2+4
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2013-05-08, 19:49   

Witam....
Wlasnie widzialem reklame w TV i okazuje sie ze wszystkie karty( pay pas MasterCard) sa aktywne i mozna robic nimi zakupy bez ograniczen cenowych i wlasnie nie trzeba wbijac kodu PIN......Wiec o co chodzi?

yadoctor 

Wysłany: 2013-05-08, 19:55   

Od kiedy reklamy w TV są takie dokładne i zawierają tyle informacji? Na pewno powyżej 50zł wymagana jest autoryzacja kodem PIN.

wojtek_pl 

Wysłany: 2013-05-08, 19:56   

Ja też nie twierdzę, że technologia jest zła. Twierdzę tylko, że polskie wykonanie jest do kitu jak również klient nie powinien być zmuszany do posiadania takiej karty.

opos 

Model: SANDERO/Logan MCV
Silnik: 1.4 + LPG/1,5 Dci
Wersja: Arctica
Wysłany: 2013-05-09, 06:14   

yadoctor w mojej wypowiedzi chodziło mi raczej o to że coraz częściej jako obywatele i jako konsumenci nie mamy wyboru bo ktoś "wie lepiej". Co to kart zbliżeniowych to akurat ja użytkuje i nie narzekam ale wolał bym mieć wybór czy chce kartę zbliżeniową czy zwykła. I to by było na tyle.

Gimbo 

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002
Wysłany: 2013-05-10, 07:34   

Nie wiem czy to ważne, ale zauważyłem, że nowa karta kredytowa w banku na literę N. nie ma opcji płatności zbliżeniowych.

Może to jest rozwiązanie? - Zamiast karty debetowej z niepotrzebną funkcjonalnością - kredytowa bez niej?

Odpowiedz do tematu