Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
I MOT-spot - Świętokrzyskie - 28-30.06.2013
Autor Wiadomość
opos 

Marka: Dacia
Model: SANDERO/Logan MCV
Silnik: 1.4 + LPG/1,5 Dci
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2013-05-28, 16:13   

Przelew. Ja zmieszczę sie w jednym namiocie ( ale dysponuje dość dużym bodajże 6 osobowym)

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-06-01, 01:38   

Dołączamy się do wyprawy :-) z żoną i synkiem.

dystrykt9 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-06-01, 07:40   

OK, ja się zorientuję, jak stoją sprawy w Jaskini Raj z rozszerzeniem rezerwacji.

Dla wszystkich:
Co do opłat za pozostałe 60% ceny - trzymamy się przegłosowanego przez większość wariantu z przelewem. Poinformuję Was wcześniej o następnej dacie przelania.

Bebe - ile namiotów bierze Twoja powiększona ekipa?

Napisałem do dyrektora kopalni w Miedziance, czy byłaby możliwość wejścia na jej teren.
Odpowiedź była następująca:
Cytat:
Z przykrością muszę odmówić. Zakład w Miedziance jest zakładem górniczym prowadzącym wydobycie i produkcję w systemie ciągłym i wejście osób postronnych nie jest możliwe.

Napisałem ponownie z prośbą o udostępnienie chociaż pracownika, który z punktu widokowego na zewnątrz kopalni opowie nam bliżej o jej organizacji i wydobyciu, a może nawet wręczy każdemu po małym kawałku jakiegoś minerału. Na razie nie mam odpowiedzi.

Tak samo napisałem jakiś czas temu do Urzędu Gminy w Chęcinach z prośbą o ewentualne umożliwienie wstępu na teren zamku. Dotychczas cisza, chociaż pisałem na kilka adresów, do najwyższych urzędników.
Ostatnio zmieniony przez dystrykt9 2013-06-01, 07:40, w całości zmieniany 1 raz  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-06-02, 20:43   

dystrykt9 napisał/a:
Bebe - ile namiotów bierze Twoja powiększona ekipa?

Trzy!

Przepraszam, że w tygodniu nie pisałem, mam zwolnienie. :> A serio - ostatnimi czasy mam lekkie urwanie pupy, bo z jednej strony remont, z drugiej wycieczki, grille i inne cuda na kiju. W związku z czym jak coś potrzeba ode mnie, to PW, mail, SMS, telefon, bo liczyć na to, że w skończonym czasie przeczytam na forum, nie ma co.

Z fajnych rzeczy - przetestowaliśmy PMRki w warunkach bojowych. :] Do komunikacji w kolumnie wystarczały w zupełności, bez problemu działały też na terenie sporego übermarketu i w dość rozległym ZOO. :) Kompletujemy teraz sprzęt kempingowy, bo wyszły nam spore braki.

Przy okazji, nie kupujcie materacy dmuchanych w Decathlonie (tych szarych, Quechua). :> Jak wam będą za darmo dawali, też nie bierzcie. :>

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-05, 07:44   

Dzwoniłem do kempingu w Bolminie i potwierdziłem 6 namiotów/17 osób i towarzyszących aut w terminie 28-30.06.
Tydzień przed wyjazdem zadzwonię raz jeszcze, aby się przypomnieć.

Czy wszyscy "namiotowcy" biorą 2 noclegi (28/29 i 29/30 czerwca)?

Rimo, Pat13 - czy macie noclegi pod dachem? Właściciel kempingu potwierdza, że w razie czego cały czas ma wolne pokoje w swojej posiadłości.

Sprawa zamku w Chęcinach:
Otrzymałem odpowiedź z Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej Gminy Chęciny. Na zamek nie będzie możliwości wejścia z powodu remontu do jesieni 2014, ale dostałem inną propozycję:
Cytat:
W zamian można zwiedzić kamienice z XVI wieku zwana Niemczówka. Budynek przy ulicy Małogoskiej nr 7. We wnętrzach do zobaczenia bezpłatnie piwnice, sale ekspozycyjne, wystawy i projekcja filmu o zabytkach Chęcin i okolic, oraz prelekcja pracownika Centrum. Wymagamy wcześniejszej rezerwacji terminu i godziny zwiedzania ze względu na ilość grup.

Myślę, że można rozważyć wizytę tam, z uwagi na to, że jest to bezpłatne i można uzyskać jakieś przydatne informacje, może materiały (mapki, foldery itp.).
Ciekawostka - na terenie tej posesji kręcono w latach 70-tych zdjęcia do "Pana Wołodyjowskiego". Jest to najstarsza kamienica Chęcin.

Proponuję piątek, 28.06, pod koniec otwarcia tego przybytku - nie wiem jeszcze, do której jest czynna ta kamienica (wysłałem zapytanie). Najlepiej byłoby wejść tam na koniec dnia i po zwiedzaniu zrobić jeszcze jakąś bliską atrakcję lub pojechać na kemping i np. szykować ognisko :-P Co Wy na to?
Zwiedzanie zapewne nie będzie długie, razem z filmem i prelekcją myślę, że spokojnie zmieścimy się w godzinie. O to też wysłałem dodatkowe zapytanie.
Ostatnio zmieniony przez dystrykt9 2013-06-05, 07:45, w całości zmieniany 1 raz  

opos 

Wysłany: 2013-06-05, 09:19   

Ja planuję wyjechć w piątek czyli na polu namiotowym będę dwie noce. Co prawda planuję wyjazd po południu ale jak dogadasz zwiedzanie tej kamienicy to najwyżej postaram się wyjechać wcześniej. Jak byś w planach miał jakieś kontakty z Nadleśnictwami to jako pracownik LP mogę pomóc w rozmowach.
Ostatnio zmieniony przez opos 2013-06-05, 09:20, w całości zmieniany 1 raz  

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-05, 09:47   

Opos - dzięki za ofertę pomocy :-D Z nadleśnictwem chyba na razie nie będzie rozmowy - ognicho na terenie kempingu. Ale będę miał na uwadze.

Otrzymałem odpowiedź z Informacji Turystycznej w Chęcinach. Kamienica jest czynna do 17.00, a więc trzeba by wejść o 16.00.

Czyli, kto oprócz Oposa, decyduje się na bezpłatne zwiedzanie zabytkowej kamienicy z 1570 r. w podzamczu Chęcińskim dnia 28.06 (piątek) o godz. 16.00? Jak zwykle przy rezerwacjach, muszę podać konkretną liczbę osób :-)

Proszę odpowiadać szybko, bo pojawią się jeszcze inne sprawy do przegłosowania :mrgreen:

Pat13 

Model: Duster
Silnik: 1,6 benzyna
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-06-05, 14:26   

Noclegi mam załatwione od piątku w Chęcinach, tak że zwiedzanie kamienicy jak najbardziej a później impreza na campingu :lol:

rimo 

Marka: Dacia/Renault
Model: Sandero Stepway/Megane
Silnik: 1.6 MPI LPG/1.6v16 LPG
Rocznik: 2011/2013
Wysłany: 2013-06-05, 16:56   

My w piatek po poludniu odpadamy (praca) a co do noclegu, to podjelismy decyzje ze niestety wieczorem w sobote wracamy do domu (Maja wlasnie zabkuje). Jesli bedzie ognisko to pewnie na nim zostaniemy.

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-05, 18:27   

Rimo - a to lipa trochę, bo na niedzielę też atrakcje turystyczne są przewidziane (w każdy z trzech dni będzie coś do zwiedzenia) :-D
Ale może jeszcze przemyślcie i jakby co to na spontanie na miejscu jakiś nocleg skołujecie. Może w informacji turystycznej w Chęcinach podpowiedzą dobre, niedrogie miejsce :-P
Jeśli jednak siła wyższa, czyli Juniorka Młodsza, spowoduje odwrót, to przynajmniej dzień główny - sobotę - będziecie mieli zaliczony :mrgreen:

Do wszystkich:
Dogrywam, ugaduję i myślę nad planem, więc ramówka pojawi się niebawem. Zarys w głowie mam, ale kombinuję jeszcze szczegóły.
Zrobimy pewnie tak, że część planu będzie załatwiona na sztywno (tam, gdzie w grę wchodzą rezerwacje), a częścią posterujemy na miejscu dynamicznie, zależnie od pogody i ochoty uczestników.

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-05, 21:24   

Dwa kolejne tematy do przegłosowania:

Tokarnia - Muzeum Wsi Kieleckiej - Park Etnograficzny
Opłaty za wstęp (sezon letni)
- bilet normalny 12,00 zł
- bilet ulgowy 6,00 zł
- bilet rodzinny ( 2 osoby dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) - 30,00 zł

Muzeum posiada ciekawe obiekty ze starym, tradycyjnym wyposażeniem, takie jak: dwór, domy, chałupy, zagrody, wiatraki, spichlerze, kurnik, dzwonnicę, kościół, stodołę i inne.
Jeśli zdecydujemy się na wstęp i zwiedzanie muzeum bez przewodnika to niepotrzebna jest rezerwacja.

Koszt przewodnika w języku polskim to 60 zł/do 2,5 godziny.

Jest też możliwość warsztatów etnograficznych. Cena zależy od typu warsztatu lub pokazu. Popatrzcie proszę na załączony plik PDF.
Ciekawe wydają się pozycje nr 6 (warsztat garncarski) i nr 16 (jak żyły dzieci na dawnej wsi). Gdy podzieli się cenę takiego warsztatu prze grupę 20 osób, to nie wyjdzie dużo. A pewnie zdecydowanie bardziej warsztat urozmaiciłby i pozwolił lepiej zapamiętać wizytę. Z niektórych warsztatów można zabrać własnoręcznie wykonane przedmioty na pamiątkę.

Pytania:
1 .czy jedziemy do Tokarni,
2. czy bierzemy przewodnika,
3. czy kupujemy udział w jakimś warsztacie (jakim)?
Ewentualne wejście proponuję na sobotę 29.06, po zwiedzaniu Jaskini Raj, popołudniu, np. ok.16.00.
Proszę o odpowiedzi do każdego punktu (np. 1 - tak, 2 - nie, 3 - nie). Po głosowaniu demokratyczna większość zdecyduje o wariancie.
Jeśli wybierzemy przewodnika lub warsztat - będzie trzeba dokonać kolejnej rezerwacji, bo tak życzy sobie Muzeum.

Tokarnia leży koło Chęcin, nie trzeba daleko jeździć.
Więcej o Muzeum Wsi Kieleckiej tu - http://mwk.com.pl/pl/sg/n...czny_w_tokarni/

Drugi temat - Muzeum Górnictwa Kruszcowego w Miedziance (ok. 10 km od naszego campingu w Bolminie).
Muzeum poświęcone dziejom górnictwa i hutnictwa regionu chęcińskiego.
Do zobaczenia są ekspozycje, minerały, skamieliny, narzędzia itp.

Cena biletów:
normalny - 4 zł
ulgowy - 3 zł 
(ulga dotyczy dzieci i młodzieży szkolnej)

Ewentualne wejście proponuję na piątek po kamienicy w Chęcinach ok.18.00 (muzeum czynne do 19.00) - wymagana rezerwacja dla grup.
Ponieważ to kolejne pytanie, więc kolejny numer punktu do głosowania:
4. Wchodzimy do tego muzeum 28.06 (piątek) o 18.00?

Lekcje i warsztaty etnograficzne.pdf
opis warsztatów w Muzeum w Tokarni
Pobierz Plik ściągnięto 405 raz(y) 49,86 KB

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-06-05, 22:03   

Matko shinto, nie nadanżam. ;)

Na kamienicę piszemy się wszyscy, to znaczy moja podgrupa. :]

Uwaga! W piątek 28 czerwca jest zakończenie roku szkolnego! Jak ktoś ma dzieci w wieku szkolnym, to pod rozwagę zostawiam.

Stąd też godzina 16oo to dla nas trochę na styk, jeśli podgrupa zdecyduje się odbierać świadectwa i takie tam. ;)

Co do Tokarni:
1. Jedziemy.
2. Nie wiem.
3. Kupujemy, ale nie potrafię się zdecydować na żaden konkretny, bo wszystkie fajne. :( Garncarstwo na pewno fajne, ale te dzieci na wsi też kuszą, żeby dziatwę z tabletami nieco zaszokować. :>

Co do Muzeum Górnictwa:
4. Wchodzimy.

Zachęciłem góró mojej podgrupy :> do udzielenia się na forum, więc kto wie, może ciężar decyzji nieco mi zelżeje. :]

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2013-06-06, 05:05   

28 - 30.06 to ogólnopolski zlot renault też.

Pat13 

Model: Duster
Silnik: 1,6 benzyna
Wysłany: 2013-06-06, 11:48   

Co do Tokarni:
1. Jedziemy
2. tak
3. nie

Co do Muzeum Górnictwa:
4. Wchodzimy. ale czy godzina na zwiedzanie wystarczy?

opos 

Wysłany: 2013-06-06, 13:51   

4 razy tak ( z warsztatów preferuję glinę i nr 12 czyli ozdoby)

rimo 

Marka: Dacia/Renault
Model: Sandero Stepway/Megane
Silnik: 1.6 MPI LPG/1.6v16 LPG
Rocznik: 2011/2013
Wysłany: 2013-06-06, 17:22   

1 Tak.
2 Tak.
3 Nie, bo nasze malenstwo za male tak jak i nasz budzet.
4 Z oczywistych przyczyn, Nie.
Miedzianka - Tak.

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-07, 07:09   

Pat13 napisał/a:

4. Wchodzimy. ale czy godzina na zwiedzanie wystarczy?

Myślę, że wystarczy, bo muzeum wydaje się być dość małe. Okolica muzeum też jest ciekawa (rezerwat), ale to już można zrobić osobno i niezależnie.

Mekintosz - jak u Ciebie? Prośba o decyzję ;-)

marchewa 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-06-07, 08:22   

Przepraszam że wyskakuję jak Filip z konopii :-D Ale dopiero wczoraj dowiedziałem się o planach wyjazdowych, czy ewentualnie można by się jeszcze przyłączyć?

Ekipa 2+1, czyli ja z małżonką plus rezolutna sześciolatka :-)

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-07, 11:57   

Pewnie,że można ;-)
Jedyny problem z Jaskinią Raj.
Zapytam.

I prośba - zagłosuj na opcje z kamienicą w Chęcinach, Tokarnią i muzeum w Miedziance, bo już będę zgłaszał tam rezerwacje i zamykał temat obiektów rezerwowanych.

Do wszystkich:
Jeśli ktoś z biorących udział w wyjeździe nie przysłał mi jeszcze numeru swojej komórki na priv to bardzo proszę o taką informację. Zbliża się czas wyjazdu i niektóre informacje mogą być potrzebne szybko i niezależnie od forum.

mekintosz 

Wysłany: 2013-06-07, 15:33   

marchewa napisał/a:
Przepraszam że wyskakuję jak Filip z konopii :-D Ale dopiero wczoraj dowiedziałem się o planach wyjazdowych, czy ewentualnie można by się jeszcze przyłączyć?

Ekipa 2+1, czyli ja z małżonką plus rezolutna sześciolatka :-)

Dobrze, ze zona cie przekonała ;-)

mekintosz 

Wysłany: 2013-06-07, 15:35   

1, 2, 3, 4 tak

Co do kwestii wyboru warsztatow decyzja na miejscu.

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-07, 17:16   

Marchewa - rozumiem, że decydujesz się na Jaskinię Raj, tak? :-)
Określ też proszę, jak z Waszym udziałem przy wejściu do kamienicy w Chęcinach, Muzeum w Tokarni (jaki wariant) i Muzeum w Miedziance (opisane we wcześniejszych postach).
Przyślij mi też proszę na priv swój nr telefonu.

awo4dkp 
Zielony listek

Model: Logan MCV II
Silnik: 0,9 TCe
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2013-06-07, 22:15   

Witam!

Tu "góró" podgrupy bebe-go. :)

Wybaczcie, że tak mało się udzielam, ale ostatnio zarobiony byłem, a poza tym nie jestem specjalnie "społecznościowy".

Jeśli chodzi o moje zdanie, to 4xtak, co do pkt. 3 to garncarstwo - wypróbowane, atrakcyjnośc powtarzalna ile razy by się nie było, a pozostałe tematy już obrabialiśmy ;)

A będzie nas 1+3, bo 1 musi zostać w mieście...

marchewa 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-06-07, 22:52   

Jaskinia Raj tak, Chęciny tak, Tokarnia tak (pkt 1 i 2 tak, pkt 3 dostosujemy się), muzeum w Miedziance tak.
Poprawka co do składu: prawdopodobnie będziemy tylko ja i małżonka, od dziecka trzeba czasem odpocząć :-) Ale niestety nie mogę teraz się określić na 100%, wszystko zależy od babci.

Czy jest możliwość noclegu pod dachem czy tylko pole namiotowe?
Ostatnio zmieniony przez marchewa 2013-06-07, 22:58, w całości zmieniany 1 raz  

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-08, 07:32   

Witamy "góró" :mrgreen:
Mam nadzieję, że po wyjeździe z nami będziesz już mocniej społecznościowy... :lol:

Marchewa - dogadajcie się proszę dobrze z babcią w ciągu weekendu. Prośba o podanie mi dokładnej liczby osób od Was do jutra do 20.00. To ważne, bo będziecie płacić za konkretną liczbę osób: za 3 osoby - 51 zł, za 2 - 34 zł. Może nie być możliwości zwrotu kasy ze strony jaskini (zastrzegają to w regulaminie) lub wpuszczenia dodatkowej osoby.
Jutro wieczorem wyślę do Raju prośbę o zmianę rezerwacji.

Nocleg pod dachem jest oczywiście możliwy - Pat13 ma np. załatwiony w Chęcinach. Przejrzyj proszę wcześniejsze posty. Są tam propozycje miejsc, gdzie szukać kawałka łóżka w okolicy ;-) Na samym naszym campingu nawet są dostępne "spalnie".

Do wszystkich
Jutro wieczorem wysyłam rezerwacje do Chęcin, Tokarni i Miedzianki, ponieważ od poniedz. do środy jestem na wyjeździe i kontakt ze mną będzie pewnie głównie przez komórę. Dlatego prośba o dyscyplinę w głosowaniach/decyzjach :-D

Tokarnia:
Wejść chcą wszyscy, więc sprawa jasna.

Jeśli chodzi o warsztaty to wychodzi garncarstwo (Mekintosz - rozumiem, że też akceptujesz ten warsztat?). Wychodzi nam wtedy 19 osób (jeśli od Marchewy pojadą 2, a nie 3 osoby), na które do podziału będzie 300 zł - chyba, że ktoś z ekip, które nie będą brały udziału, chce się jeszcze dołączyć. Jeśli nikt nie dołącza i zostaje 19 osób, to na pojedynczą osobę przypadnie 16 zł, czyli na rodzinę wyjdzie odpowiednio więcej.
Do tego dojdzie cena biletu na osobę: normalny 12 zł, a ulgowy 6 zł.

Z drugiej strony wszyscy akceptowaliby także przewodnika (60 zł na grupę za max 2,5 godz. oprowadzania).

Mając tą wiedzę - ostateczne pytanie do wszystkich odnośnie Tokarni:
a. przewodnik
CZY
b. garncarstwo?

Obu rzeczy nie da rady czasowo, bo po Raju pewnie wejdziemy jeszcze zwiedzać neandertala, no i trzeba będzie w międzyczasie coś zjeść, a Tokarnia jest czynna tylko do 18.00.

Odpowiedz do tematu