A od kiedy jest taki obowiazek ? Jak juz to masz oboeiazek co rok lub przebieg 20 tys wiec prosze nie wprowadzac w blad :) ale cena oki jak na Aso
Przy poprzednim Loganie /rocznik 2006/ wymiana oleju była po 30 tyś/ silnik 1,4/ a przegląd serwisowy po 15 tyś, teraz niestety przy silniku 1,2 kazali pierwszy raz wymienic olej po przebiegu miedzy 4 a 5 tyś km a przeglady co 20 tyś km lub raz do roku, zatem nie wprowadzam w błąd, chyba że użytkownicy LoganaII wskażą, że u nich takiego zalecenia nie ma.Sam jestem ciekaw jak ma się ta pierwsza wymiana oleju, po ilu km od nabycia samochodu. Oczywiście chodzi o nowego Logana silnik 1,2.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-06-24, 19:21
nie ma sensu się spierać - takiego zapisu nie ma. Jest ogólnie przyjęty obyczaj wymiany po pierwszym okresie jazdy i wynika on głównie ze starych nawyków, kiedy rzeczywiście w oleju nowego sinika po 2 czy 3 tysiącach można było znaleźć opiłki. Oczywiście nie jest to nadal żadnym błędem i silnikowi jeśli to nawet nie pomoże, to z pewnością nie zaszkodzi. A pomoże samopoczuciu kierowcy - czego i ja doświadczyłem osobiście
Jeszcze raz sie zapytam masz ten zapis w ksiazce czy posluchales sie Aso ?
Z chwilą wydania samochodu otrzymałem "Kartę przeglądów i Gwarancję" indywidualnie wystawioną na nr. VIN mego samochodu w której to w części dot. programu przeglądów pojazdu dopisano "4000km -5000km I wymiana oleju" o czym kilkakrotnie jeszcze ustnie mi przypominano.
Dlatego zaskoczony tym wymogiem pytam się innych użytkowników Logana II rocznik 2013 z silnikiem 1,2 czy również spotkali się w swoich przypadkach z takim wymogiem.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-06-24, 21:47
jeśli masz to czarno na białym, to aby zachować warunki gwarancji, trzeba tego obowiązku po prostu dopełnić. Co wydaje się nieco dziwne. Bo ani w Loganie I ani w Sandero ani wreszcie w DD nic o tym nie napisano
Zbliża się pierwszy przegląd mojej Lodgy tak jak napisałem wcześniej OLEWAM SERWIS,stąd kilka pytań
1,Jaki olej
2,Filtr oleju
3,Filtr kabiny
4,Uszczelka korku spustowego
Oczywiśćie brać fakturę i trzymać aby się nie przyczepili w razie jakiejkolwiek usterki?
Zamierzam oczywiśćie autko podłączyć pod komputer aby sprawdzić czy wyszły jakieś błędy
Może ktoś z Was może polecić dobry i rzetelny serwis w Lublinie?
Z góry dziękuje za podpowiedzi
Jak się nie mylę to wymieniłem chyba wszystko co mam wymienić po 1 przeglądzie jak jestem w błędzie to mnie poprawcie.
Ostatnio zmieniony przez BMH 2013-06-24, 22:27, w całości zmieniany 1 raz
Wydaję się, że kol. otrzymał instukcję obsługi wraz z autem. W tabelkach są podane wszystkie elementy eksploatacyjne w tym płyny. Warto czasami poczytać
pewnie to wymóg (profilaktyka?) nowego silnika 1,2...
jasne to samo slyszalem w ASO w ktorym bralem Dustera ze oni zalecaja ale tego nie ma nigdzie w dokumentach :) ale skoro kolega ma taki wpis to sie musi dostosowac i tyle :)
Ostatnio zapragnąłem sobie powymieniać (60000km) olej, filtr oleju, filtr paliwa, powietrza. Pomimo braku gwarancji, zadzwoniłem do autoryzowanej stacji, z zapytaniem o cenę, podając wyraźnie czego żądam. Sumka była niezła, bo 850 zł... Mniemam, że rozmówca ślepo patrzył w komputer, a tam wyskoczyło mu co książka każe, a nie to co ja chce..
Pierwszy przegląd po roku czasu.
Wykonany w Serwisie Antoni Łyko Kraków Al. Pokoju (choć zakupiłem samochód u Lisowskiego to Łyko zaproponował mniejszą cenę za przegląd)
Przegląd obejmował wymianę oleju, filtr oleju, filtr kabinowy (tak jak jest podane w Karcie przeglądów) oraz sprawdzone były wszystkie światła, stan klocków hamulcowych (zużyte w 10%) , stan amortyzatorów, ogumienia, przeglądnięte całe podwozie.
Otrzymałem świadectwo kontroli gdzie mam cały wykaz czynności.
Oczywiście materiały zakupiłem sam i Łyko nie miał nic przeciwko.
Olej silnikowy ELF 5W30 5L Solaris FE RN720 - 118,00
Filtr oleju Renault/Dacia nr. 8200768927 - 26,00
Uszczelka korka spustu oleju z gumą 8200641648 - 3,00
Filtr kabinowy 8201153808 - 38,00
+ wysyłka przesyłką od MOTO-DYNAMIC
Części oryginalne Renault , nie zamienniki.
Koszt przeglądu - podczas rozmowy telefoniczne ustalona kwota 216,00zł ale zrobiony został rabat przez przesunięcie rozpoczęcia pracy serwisanta i ostatecznie zapłaciłem 201,47zł.
Miał być od 9 do 11. Serwisant zaczął o 9:40 a skończył 10:30.
Pierwszy przegląd po roku czasu.
Wykonany w Serwisie Antoni Łyko Kraków Al. Pokoju (choć zakupiłem samochód u Lisowskiego to Łyko zaproponował mniejszą cenę za przegląd)
Przegląd obejmował wymianę oleju, filtr oleju, filtr kabinowy (tak jak jest podane w Karcie przeglądów) oraz sprawdzone były wszystkie światła, stan klocków hamulcowych (zużyte w 10%) , stan amortyzatorów, ogumienia, przeglądnięte całe podwozie.
Otrzymałem świadectwo kontroli gdzie mam cały wykaz czynności.
Oczywiście materiały zakupiłem sam i Łyko nie miał nic przeciwko.
Olej silnikowy ELF 5W30 5L Solaris FE RN720 - 118,00
Filtr oleju Renault/Dacia nr. 8200768927 - 26,00
Uszczelka korka spustu oleju z gumą 8200641648 - 3,00
Filtr kabinowy 8201153808 - 38,00
+ wysyłka przesyłką od MOTO-DYNAMIC
Części oryginalne Renault , nie zamienniki.
Koszt przeglądu - podczas rozmowy telefoniczne ustalona kwota 216,00zł ale zrobiony został rabat przez przesunięcie rozpoczęcia pracy serwisanta i ostatecznie zapłaciłem 201,47zł.
Miał być od 9 do 11. Serwisant zaczął o 9:40 a skończył 10:30.
Jestem po wymianie oleju po dotarciu silnika / obowiązkowa wymiana oleju po 4000 - 5000 km/.
Za olej Magnatec Castrol 5W-40 + filitr olejowy z rabatem 20% i uszczelkę zapłaciłem 260,54 zł.
Ja w ASO ZDUNEK Gdańsk za taka przyjemność zapłaciłem 460 zł - Sandero Stepway 0.9 Tce.. widze, że tu ludzie mniej za cały przegląd płacą....
Witam, waśnie wymieniam filtr oleju, olej z okazji przeglądu gwarancyjnego po 2 latach... szacowany koszt wszystkiego: 460 zl. Filtru kabiny nie wymieniam bo mialem tą przyjemność przy klimie w kwietniu. (Koszt filtra 80zl).
_________________ 18 listopad 2012 10000km...
31 lipiec 2013 14830 km
Powoli do przodu...
Muszę zrobić przegląd mojej Dacki - 1rok/20.000km. Na stronie Moja Dacia mam do wydrukowania kupon na przegląd za 299zł. Rozumiem, że bez podpisanej umowy ten kupon jest nieważny?
Muszę zrobić przegląd mojej Dacki - 1rok/20.000km. Na stronie Moja Dacia mam do wydrukowania kupon na przegląd za 299zł. Rozumiem, że bez podpisanej umowy ten kupon jest nieważny?
tak
poniewaz zmienily sie zasady w miedzy czasie :(
No to zadzwoniłem w Poznaniu do serwisów. Przez telefon podano mi takie ceny
Rosiak i Syn - 750zł z ich częściami, 314zł robocizna z moimi.
Auto Compol - odpowiednio 650zł i niecałe 200zł.
Dobrze, że masz wybór. Bo w Szczecinie Rosiak i Syn sobie dyktuje ceny jak chce bo są jedynym serwisem w Szczecinie.
Ale raz byłem się dałem naciągnać i to by było na tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum