Witam.
W moim Duster LAUREATE 1,6 bezyna posiada taki system.
Odkryłem to dziś a raczej 3 dni temu ale dziś się upewniłem na 100% i po zwolnieniu pedału hamulca pod górką jeszcze przez około 2 sekundy samochód stoi w miejscu a potem się cofa.
Pozdrawiam Grzesko
Ostatnio zmieniony przez Grzesko76 2014-03-27, 16:42, w całości zmieniany 1 raz
Oficjalnie nie ma czegoś takiego.
Nawet mój sprzedawca kontaktował się z centralą Renault (nie jestem pewna czy polską czy francuską) i odpowiedzieli mu, że tego nie ma w nowych Dusterach.
Ale sporo osób na forum zauważyło, że po szybkim puszczeniu hamulca samochód się nie cofa przez kilka sekund.
Ja niestety będę mogła to przetestować dopiero pod koniec czerwca - bo wtedy mam planowany odbiór.
U mnie jest w standardowym wyposażeniu system pomocniczy pod nazwą - hamulec pomocniczy/postojowy/ręczny. Rozwiązanie to ma techniczną przewagę nad opisywana wyżej nowinką techniczną, bo w czasie postoju na światłach nie oślepia kierowcy stojącego za mną (ważne szczególnie po zmroku).
Mama od grudnia 2013 roku Dustera II i mam taki układ , nie wiem czy nazywa się hill holder czy inaczej ale jest i działa . Zapewne jest to prosty układ , może działać na zasadzie wysprzęglika , który przytrzymuje przez około 3 do 4 sekund zablokowany hamulec , wydaje mi się , że blokują się przednie koła . Rozwiązanie podobne - działaniem - do tego z Volvo z tym , że Volvo zaciski były sterowane elektroniką . W każdym bądź razie działa , na pewno w taki sposób - noga na hamulcu , sprzęgło , bieg , noga z hamulca i trzyma ( pod górę ) , samochód nie stacza się .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum