Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-11-10, 16:47
->Dominus : Owszem, rant felgi od zewnetrznej strony kola bedzie wystawal o ok. 18mm bardziej na zawnatrz od oryg. (50mm-38mm+0,5x0,5x25,4mm), ale juz wiekszosc boku opony od zewnetrznej strony kola bedzie wystawac o ok. 12mm bardziej na zewnatrz od oryg. (roznica w odsadzeniu 50mm-38mm).
Jesli chodzi o szerokosc felgi 7" i opone 215/65R16, to owszem, mozna mozna bez problemu zalozyc 215/65R16 na felge o sz. 7" (tzn. oczywiscie abstahujac od tego, ze tylko felgi o sz. 6,5" i sr. 16" sa homologowane do DD, przynajmniej ph1, wiec oficjalnie tylko takie powinno sie stosowac).
Ostatnio zmieniony przez DD 2013-11-10, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
Zamieszczony rysunek jest błędny bo oś płaszczyzny przylegania felgi do piasty powinien być w jednej linii.
Przecież oś płaszczyzny przylegania felgi do piasty jest w jednej linii na rysunku
Andrzej Zajczuk napisał/a:
Przy ET zmniejszonym o 12mm, brzeg zewnętrzny felgi będzie wystawał ok. 6mm (12-6).
Bardziej istotny jest wewnętrzny brzeg felgi , przesunie się do środka o 18mm (12 + 6).
Trzeba sprawdzić przy oryginalnych kołach ile jest luzu przy maksymalnym skręcie.
?? ET jak się zmniejsza w stosunku do oryginału to wtedy felga "wychodzi" na wierz a ty opisujesz jakby przy mniejszym bardziej "chowała" się w nadkole. Coś mi tu nie pasuje
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-11-10, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-11-10, 17:35
Dominus napisał/a:
Patrzyłem już po kilku stronach i znalazłem informację że opona o szerokości 215 powinna pasować do felg 6,5-8"
Wg moich informacji opona o szeroksoci 215mm powinna byc (w wiekszosci przypadkow*) zakladana na felgi o sz. 6-7,5". Tak czy owak, 7" w obu wersjach sie miesci i co wiecej rowniez w obu przypadkach nie jest to wartosc graniczna .
Wysłany: 2013-11-10, 18:06
Dominus napisał/a:
Ciekaw jak bardzo to 18mm felgi a 12mm będzie zauważalne czy też nie po montażu w DD
Jesli zalozysz 215/65R16 na felge 7" i ET38, to bedzie to dla obserwatora z zewnatrz wygladalo "na oko" podobnie jak gdybys zalozyl 215/65R16 na felge 6,5" i ET38, a to z kolei nie powinno byc "na oko" do rozroznienia od 215/65R16 zalozonej na felge 6,5" i ET40. Nie bez powodu wspomnialem wlasnie o 215/65R16 i 6,5" i ET40, bo taki zestaw wystepuje jako podstawowy w QQ i byl juz przez pare osob zakladany do DD (aha i nie przypominam sobie zeby ktos narzekal).
Właśnie oglądam takie felgi:
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62
Pasują do QQ i do Dustera też powinny, tylko czekam na odpowiedź od sprzedawcy w sprawie danych o otworze centrującym. Martwiło mnie też ET, ale jeżeli ludziska jeżdżą na ET 40, to ET 42 tym bardziej powinno być ok.
A tak przy okazji, ktoś miał do czynienia z tymi felgami, nie pękają przy byle dziurze jak chińszczyzna z przed kilku lat???
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Właśnie oglądam takie felgi:
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62
Pasują do QQ i do Dustera też powinny, tylko czekam na odpowiedź od sprzedawcy w sprawie danych o otworze centrującym. Martwiło mnie też ET, ale jeżeli ludziska jeżdżą na ET 40, to ET 42 tym bardziej powinno być ok.
A tak przy okazji, ktoś miał do czynienia z tymi felgami, nie pękają przy byle dziurze jak chińszczyzna z przed kilku lat???
Wyglądają ładnie. Ciekawe, jak to będzie komponowało się już na aucie.
Do swojego czarnego Dustera kupiłem czarne stalówki na zimę i .... żona zaczęła marudzić "dlaczego czarne ?" ;p
Może będę musiał pomyśleć nad przemalowaniem albo dokupieniem kołpaków - oczywiście w "porozumieniu" z żoną
Wyglądają ładnie. Ciekawe, jak to będzie komponowało się już na aucie.
Do swojego czarnego Dustera kupiłem czarne stalówki na zimę i .... żona zaczęła marudzić "dlaczego czarne ?" ;p
Może będę musiał pomyśleć nad przemalowaniem albo dokupieniem kołpaków - oczywiście w "porozumieniu" z żoną
z checia bym sie zamienil bo ma srebne a chcialbym czarne :)
Ja nie mogę patrzeć na te wszystkie chromy, aluminiumy i srebrne ramki-wstawki-obwódki wokół wszystkiego co się da - okropne są te błyskotki, ani to ładne, ani praktyczne.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Na pewno będą fajnie wyglądać, na pewno będzie bardziej trzęsło, na pewno będą spore różnice w cenach opon. Jak Ci odpowiadają te wszystkie "na pewno" , to czemu by nie zakładać 17" :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum