Pierwszy przegląd auta w ASO kosztował mnie ok. 200 PLN + moje części.
Naprawdę ktoś uważa, że zaoszczędzenie np. 100 PLN w ciągu roku jest warte ewentualnego użerania się, udowadniania czegokolwiek, zwalania winy, itp w razie awarii?
IMHO uważam, że nie.
Przerobiłem takie problemy gdy przywiozłem na przegląd własny olej Elf Evolution 900 NF, gdzie na opakowaniu nie było napisanej normy RN.
Musiałem podpisać oświadczenie, że zgadzam się na utratę gwarancji jeśli silnik zostanie uszkodzony, a będzie podejrzenie, że to z winy oleju.
Dużo nerwów kosztowało mnie wyjaśnianie tego problemu z Renault Polska i serwisem ASO.
Na szczęście przyznano mi rację i nie straciłem 5 letniej gwarancji w 2 roku eksploatacji auta.
Ale te nerwy nie były warte nawet tych kilku stówek gdybym musiał kupić olej w ASO i przepłacić.
A czy w waszych okolicach ASO nie realizują oferty ryczałtowej? Ja już dwa razy korzystałem i z materiałami od ASO płaciłem 300pln za pierwszy i po podwyżce 330pln za drugi. Hmmm, czyżby to obowiązywało tylko regionalnie???
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
A czy w waszych okolicach ASO nie realizują oferty ryczałtowej? Ja już dwa razy korzystałem i z materiałami od ASO płaciłem 300pln za pierwszy i po podwyżce 330pln za drugi. Hmmm, czyżby to obowiązywało tylko regionalnie???
nic mi o tym niewiadomo ale zorientuje sie
po prostu podczas umawiania się na przegląd trzeba się zapytać o ryczałty serwisowe . Na stronie nic nie ma o ograniczeniu geograficznym oferty-Zapytać nie zaszkodzi . A-przegląd z ryczałtu nie obejmuje filtra przeciwpyłkowego, ale można kupić samemu taniej poza ASo i wymienić samemu .
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Najlepsza jest cena za wymianę filtra kabinowego - ponad 130 PLN. Filtr na rynku najlepszy około 60 PLN. Wymiana to 2 do 3 min. roboty. ASO ceni proste czynności.
Kol. chriskb, czy kolega prowadzi jakiś prywatny interes, zatrudnia pracowników, płaci koszty pracy? Łatwo jest pisać i liczyc czyjeś pieniądze. Jeżeli ktoś potrafi wymienić olej, to warto zrobić samemu nie licząc czasu na tę wymianę i ile kosztuje mnie ten czas. Zawsze jest wybór, albo zrobię to sam i nic mnie to nie kosztuję, co jest złudne bo w tym samym czasie mogę zarobić na tylę, że stać mnie zapłacić za usługę i zostaje mi parę drobnych na waciki.
Wszystkie problemy były już przerabianie w tym temacie .
http://www.daciaklub.pl/f...d78c70f#1636931
rozumiem chęć niesienia pomocy przez odpowiadających ale trzeba trzymać porządek bo utoniemy w bezsensownych tematach
W niedługim czasie czeka mnie pierwszy przegląd. Rozmawiałem telefonicznie z ASO w mojej okolicy i wszędzie koszty kształtują się na poziomie ok 700,00 zł.
Przeglądałem kompendium wiedzy o Dacii ale nie znalazłem interesujących mnie informacji.
Chciałbym zaoszczędzić kupując filtry i olej samodzielnie ale nie chcę stracić gwarancji i barować się później z ASO.
Chciałbym wiedzieć czy ktoś z kolegów przechodził już pierwszy przegląd w nowym Loganie 1.2 16V benzyna, jeżeli tak to interesują mnie kody czy oznaczenia konkretnych produktów:
- filtra powietrza,
- filtra kabinowego,
- filtra oleju,
- uszczelki,
- jaki olej spełnia wymyślone przez producenta normy żeby się nie wdawać w zbędne dyskusje ?
Jaki sklep polecacie żeby kupić sobie ww. części i płyny, które będą spełniać wszystkie normy producenta w rozsądnej cenie.
Ewentualnie gdzie znajdują się ww. filtry w moim wozie żebym mógł sam sobie podejrzeć jakie mają oznaczenia bo po powierzchownym przyglądnięciu się komorze silnika nie widzę miejsc gdzie mogłyby być zamontowane (podejrzewam tylko, że filtr powietrza znajduje się pod plastikową osłoną na silniku).
garfield1988gse,
Polecam sklep z cześciami http://www.renault-czesci.pl/
Na pewno w razie wątpliwości doradzą Ci które konkretnie filtry itp potrzebne są dla Ciebie na pierwszy przegląd.
Kolego Dominus, dziękuję za podrzucenie fajnego sklepu.
Kolego Karenzo, dziękuję za link, na którym znalazłem jaki olej będzie dobry - wywnioskowałem, że ELF 5W40 Excellium LDX się nada.
ps mam pytanko bo zgłupiałem 1 przegląd w dci Lodgy jest po 15 tys czy 20 tys? bo komputer po 12 tys pokazuje mi ze do przeglądu zostało do przejechania tylko 700km
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
no właśnie tez tak mysle ale jak patrze na licznik i te 700 km do serwisu to się mocno zacząłem wachac, zresztą w srode jade na przegląd wakacyjny za 1 zł :) wiec się dowiem co i jak
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Umówiłem się na ten tydzień na Puławskiej, na przegląd. Przy tym mam odebrać nową kartę dla klubu Daćki, więc za przegląd z wymianą oleju zapłacę znowu tylko 299 zł
Co prawda na liczniku dopiero niecałe 110 tysięcy kilometrów, a rozrząd już wymieniony, ale niebawem będziemy robić naszą Daćką dłuuugą trasę, bo z Lublina aż na sam koniec półwyspu Iberyjskiego, na Gibraltar. W sumie lekko ponad 3500 kilometrów, a poza naszą rodzinką jedzie jeszcze sporo gratów, podejrzewam że cały bagażnik będzie dokumentnie zawalony...
Ponieważ planujemy tam zostać, przynajmniej przez najbliższy rok, to wcześniej muszę się upewnić, że z samochodem jest wszystko w porządku, dlatego teraz z godnością znoszę wszystkie niezbędne wydatki, żeby później się nie okazało, że trzeba coś robić tam, gdzie jest znacznie drożej.
Przy okazji zapraszam na naszego bloga: http://smartwithkids.blogspot.com/ gdzie będziemy na bieżąco opisywać przygotowania, a później drogę i wszystko to co, zastaniemy na miejscu.
Umówiłem się na ten tydzień na Puławskiej, na przegląd. Przy tym mam odebrać nową kartę dla klubu Daćki, więc za przegląd z wymianą oleju zapłacę znowu tylko 299 zł
Co prawda na liczniku dopiero niecałe 110 tysięcy kilometrów, a rozrząd już wymieniony, ale niebawem będziemy robić naszą Daćką dłuuugą trasę, bo z Lublina aż na sam koniec półwyspu Iberyjskiego, na Gibraltar. W sumie lekko ponad 3500 kilometrów, a poza naszą rodzinką jedzie jeszcze sporo gratów, podejrzewam że cały bagażnik będzie dokumentnie zawalony...
Ponieważ planujemy tam zostać, przynajmniej przez najbliższy rok, to wcześniej muszę się upewnić, że z samochodem jest wszystko w porządku, dlatego teraz z godnością znoszę wszystkie niezbędne wydatki, żeby później się nie okazało, że trzeba coś robić tam, gdzie jest znacznie drożej.
Przy okazji zapraszam na naszego bloga: http://smartwithkids.blogspot.com/ gdzie będziemy na bieżąco opisywać przygotowania, a później drogę i wszystko to co, zastaniemy na miejscu.
No to życzę Ci bezawaryjnej jazdy i pobytu nad Gibraltarem.
Słuszna decyzja, że trzeba dobrze przygotować auto na długą nieobecność w Polsce, bo wiadomo że serwis zagraniczny jest dużo droższy niż u nas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum