W sumie oryginał jest stosunkowo tani, kosztuje podobnie jak Filtron czy Mann... Ale poza latem można założyć węglowy :) (chociaż grzanie też słabiej idzie w zimie...)
Filtr węglowy jest dobry tylko przy zamkniętym obiegu powietrza, bo usuwa nieprzyjemne zapachy z kabiny. Natomiast przy otwartym obiegu to już sprawdza filtr z białej włókniny lub papierowy.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
I po co przepłacać za oryginalny filtr, skoro zamiennik zrobi to samo co oryginał za 50% ceny?
Każdy filtr kabinowy po 10 tys km bez względu jaki by on nie był - będzie do wymiany. Lepiej wymienić dwa razy (częściej za te same pieniądze) niż raz na dłuższy okres czasu
Węglowy lepiej pochłania nieprzyjemne zapachy
Ostatnio zmieniony przez delanela 2014-06-29, 23:30, w całości zmieniany 1 raz
A to w Loganach I jest w końcu filtr przeciwpyłkowy ?? Pamiętam dyskusję na forum jak ten filtr samemu zamontować, bo Renault w Loganie podobno nie dawało w serii.
A to w Loganach I jest w końcu filtr przeciwpyłkowy ?? Pamiętam dyskusję na forum jak ten filtr samemu zamontować, bo Renault w Loganie podobno nie dawało w serii.
Zarówno filtr węglowy w okapie jak i w samochodzie to fikcja. Pojemność takiego filtra (waga węgla aktywnego) jest znikoma więc aby osiągnąć skuteczną filtrację należałoby wymieniać je codziennie.
Dla porównania 1m3 powietrza waży ~ 1,2kg.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-09, 20:23
delanela napisał/a:
I po co przepłacać za oryginalny filtr, skoro zamiennik zrobi to samo co oryginał za 50% ceny?
Każdy filtr kabinowy po 10 tys km bez względu jaki by on nie był - będzie do wymiany. Lepiej wymienić dwa razy (częściej za te same pieniądze) niż raz na dłuższy okres czasu
Węglowy lepiej pochłania nieprzyjemne zapachy
Oryginalny renault nie węglowy stosunkowo dobrze filtruje zaś nie ogranicza przepływu powietrza. Ma strukturę wato podobną. Nie trzeba nastawiać nawiewu na 2 poziom, by bylo skutecznie. Oczywiście warto kupić oryginał poza ASO.
Zawsze zakładam węglowy , na pewno od dobrych paru lat
zwłaszcza jak ktoś jeździ sporo po mieście i ostro dymiącymi autobusami / tirami diesla, to zakup mocno wskazany. Miałem przez jakiś czas zwykły i nie dało się jeździć - od razu smród w środku i ból głowy - włożyłem spowrotem węglowy i znów da się jeździć.
Oryginalny renault nie węglowy stosunkowo dobrze filtruje zaś nie ogranicza przepływu powietrza. Ma strukturę wato podobną. Nie trzeba nastawiać nawiewu na 2 poziom, by bylo skutecznie. Oczywiście warto kupić oryginał poza ASO.
W jakiej sytuacji i w jakim samochodzie nie trzeba nastawiać nawiewu na 2 stopień? W Dusterze żeby zagrzać przy marnym - 10 C trzeba dać na co najmniej drugi stopień i maksymalne grzanie przez dość długi czas. Potem w trasie można zmniejszyć, ale nie na długo. Latem, żeby schłodzić - jest znacznie trudniej.
A co do filtra kabinowego oryginalnego, to może to:
http://www.renault-czesci...(3,207,91).aspx
jak jeździcie na węglowym to dmuchawa jest dużo słabsza
Karenzo, jeżdżę na oryginalnych filtrach. Nagrzewanie auta jest słabe, chłodzenie także. wielokrotnie o tym pisaliśmy (piszę w liczbie mnogiej, bo dotyczy to wielu osób) tu na ten temat. Z grzaniem jest nieco lepiej niż z chłodzeniem.
węglowy jest gęstszy i stawia większy opór na 1 nic nie czuć .
Ja na nagrzewanie auta nie narzekam , po ok 2 km zawsze mam 4 kreski teraz .
co do ciepła które uzyskuje jest nawet za duże i muszę przykręcać ale to wszystko po wylepieniu maski pianką izolacyjną .
Ale wy dislarze zamiast narzekać powinniście założyć takie zasłony
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-13, 00:02
Do Sandero I mat nie robią ;-( zaś co do prędkości nawiewu. Jak miałem węglowy musiałem często w lecie ustawiać na 2 lub 3 poziom, zaś przy tm z "bawełny" wystarczy 1-2 poziom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum