Nawet nawet ten rower. Osprzet alivio spoko. Ktos powiedzial kiedys ze to pierwsza grupa osprzetu ktora pozwoli pokonac konkretne wzniesienia w terenie. Amor pewnie ciezkawy i przytlumiony ze stalowa sprezyna. Opony cst chinskie ale nawet na takiej kiedys jezdzilem i spoko. Kalloy unk to znana marka produkujaca osprzet i tez spoko.rama pewnie ok, wszystko na tajwanie i tak spawaja. Hamulce tektro tez.spoko. Do rekreacyjnej jazdy a nawet ostrzejszej wystarcza w zupelnosci a i lzejsze beda od tarczowek. Jezdzilem do marca jeszcze na v- breakach i dawaly rade, no ale ja mialem avidy sinvke digit 7. W moim starym peugocie mialem tektro i byly spoko.
generalnie rower bedzie na weekendowe wypady a nie na jazde codzienna wiec moze da rade :) chyba ze mi sie spodoba to bede jezdzil codziennie :) ale w pierw musze cos kupic :)
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-06-25, 19:24
bodzio napisał/a:
Moze sie z deka roznia. Na poland bike pojade ale do wachocka. Ale porownanie kolarzowki do fulla to juz naprawde przesada. Kola 29 lub 26 cali to caly czas rower gorski. Kolarzowka a full to co innego.
Różnica jest taka sama - kolarzówka nadaje się do jednego, full do drugiego. 26 są lżejsze, bardziej uniwersalne, 29 koła wymuszają inną geometrię ramy, jest cięższy i duuużo mniej zwrotny imo. Jest lepszy przy leśnych zjazdach, szybkich, ale masz mniejszy wybór gum itd.
Jedni lubią to inni tamto. Ja np najbardziej lubię sztywniaki :)
PS z tymi 29 u zawodników w XC jest też tak że często sponsorzy wymuszają to na nich..
Ostatnio zmieniony przez BigT 2014-06-25, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Jezdzilem z 10 lat na 26 a ostatnio w rozmowie z kumplem kolarzem stwierdzilem Jezu jak ja moglem tyle lat jezdzic na tych malych kolkach! Warto poprobowac czegos nowego, naprawde warto. No to do zobaczenia gdzies na maratonie!!! Kolega pewnie bedzie dokkerem a ja jak zawsze sandero 😉
Wysłany: 2014-06-25, 19:37
IMO jak większe to tylko 28 i to z 1' oponą ;)
29 bym sobie pewnie kupił ale ma dość wąskie zastosowanie, kosztowałby minimalnie 3 koła, a nie mam też go gdzie trzymać :)
Wysłany: 2014-06-26, 19:39
Generalnie miałem taki plan żeby kupić sobie dwa komplety kół, w tym jeden zapleść z piastami MTB, ale z obręczami szosowymi i podmieniać. Generalnie 28' na oponach szosowych spokojnie mieszczą się w ramie 26', a hamulce i tak to tarcze więc gitara gra :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum