Fajnie. Wielkie dzięki. O coś takiego mi chodziło. 21$ to nie dużo, ale może uda mi się znaleźć za free. Ciekawe jak z wersją demo, czy ma ograniczoną funkcjonalność czy działa tylko przez jakiś czas i przestaje
Raczej nie. Po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyków z samochodu - brak komunikacji z ELMem - nie pracuje. Przynajmniej u mnie. U mnie ostatnio stał dwa dni i odpalił tak jak odpalał wcześniej.
shrek napisał/a:
Czy elm 320 polaczy sie z lodgy dci ?
Pewnie już nieaktualne - z dokkerem się połączył w dCi.
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2015-02-15, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Są inne interfejsy na BT, które mają wbudowany wyłącznik i działają na zasadzie, że jak nie ma łączności z BT np. z komórką to sam się wyłącza lub można ręcznie wyłączyć. To jest dobry produkt, ale kosztuje ok. 89 zł, natomiast inne, które kosztują poniżej 30 zł to można między 4 litery wsadzić - taka jest prawda, bo te są jakby jednorazowe i czasem działa dobrze a czasem źle. Mam kolegę co użytkuje ELM na BT mi powiedział, że miał wcześniej tani ale po paru użytkowaniu padł, więc kupił lepszy markowy i działa mu do dziś, a mnie od razu odradził mi kupna taniego, bo to jest pozorna oszczędność.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ja mam właśnie taki tani - używam co jakiś czas (czasem raz, czasem parę razy w miesiącu), jeździ w schowku czy lato, czy zima, i cały czas działa, a ma już ze 4 lata.
Automatyczny wyłącznik może by się i przydał, ale taki prawdziwy i tak wymagałby ponownego ręcznego włączenia, więc różnica w sumie niewielka.
Sprawdziłem swojego - faktycznie pali się czerwona dioda - czyli jakiś tam prąd płynie do niego . Czyli pobiera jakieś napięcie z aku. Ale Musze powiedzieć że znikome skoro mój na wykończeniu akumulator daje radę odpalić autko - diesla.
A przy okazji mam takiego gada:
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2015-02-19, 17:33, w całości zmieniany 3 razy
Witam
Własnie zaopatrzyłem się w ten interfejs ELM 327
Zainstalowałem PCMSCAM i trzeba go zarejestrować, ale żeby to zrobić to trzeba go kupić?
Czy jest jakaś wersja demo tego programu?
Na Androidzie znalazłem ciekawą apkę Piston [poza tymi wymieninymi w w/w postach], jest całkowicie po polsku i ma wiele funkcji. Jest tylko jeden szczegół wykrywa połączenie ale nie może się połączyć.
Może to ktoś sprawdzić u siebie czy da się z tym zrobić.
Uruchomiłem Pistona szkopuł tkwił w ustawieniach.
Dla mnie wystarczający. Monitoruje dane komputera na bierząco.
Wyktywa błędy, a najważniejsze wszystko po Polsku (Polski progrsmista) i nie muszę się domyślać jak w innych programach.
PCMSCAM z moim elm nie chce się połączyć.
Ps. Zrzut niektórych wartości z otczytu komputera.
Mam problemy ilościowo percepcyjne (jestem laikiem) z przekopaniem się przez temat, dlatego zapytam wprost: Jaki interfejs ODB z bluetooth warto kupić do mojego Dusterka, tak abym mógł możliwe dużo odczytać i w razie potrzeby zmienić z telefonu z Androidem?
ELM327 na BT nic nie zmienisz jedynie co skasujesz blad z ECM, pozostaje tylko przewód KKL i wtedy np wspomniany wyzej program ddt2000 chocby w wersji light, lub lepiej i drozej - przewod renault CLIP z softem do niego - jest prosty w obsludze
Dzięki za odpowiedź
Czyli przez ELM327 tylko coś odczytam. Na początek dobre i to, a w razie problemów, trzeba będzie kupić kabelek i podłączać do lapka z ww programem.
A czy te interfejsy ELM327 różnią się czymś od siebie? Warto kupić jakiś konkretny, czy w każdym będzie to samo i nie warto przepłacać?
Marka: Dacia/Skoda
Model: Dokker/Superb
Silnik: 1.6MPI/2.0TSi 265KM
Rocznik: 2014/2014 Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 163 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-04, 09:37
Ja mam zwykłego chińczyka za kilka dolarów - tego niebieskiego, półprzezroczystego. I jako narzędzie do sczytywania błędów i wizualizacji parametrów pracy silnika na komórce jest ok. Więcej niż 20-30zł bym za to nie dał.
Bardziej firmowe konstrukcje też są, ale jeśli oferują niczego więcej, to nie wiem czy jest sens. Choć pewnie na plus teoretycznie jest większa bezawaryjność, mimo że nie słyszałem żeby komuś ten chińczyk padł.
O, może ktoś tu będzie wiedział. Bawiłem się wczoraj Torque, i znalazłem wskaźnik "Fuel Remaining". Postanowiłem sprawdzić jego działanie. Na początku pokazywał 9,4%, na desce rozdzielczej świeciła się rezerwa, więc pojechałem na stację. Z biegiem drogi wskaźnik pokazywał 9,3%, 9,2% itd. Zatankowałem 11l, rezerwa zgasła, ale wskaźnik nie pokazał większej ilości paliwa. I w miarę upływu drogi wartość dalej spadała. To po prostu nie działa, czy coś robię źle?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum