Czy należy to rozumieć tak, że wykorzystujemy wtyczkę, która już jest i jest podłączona do media nav, ale ma niewykorzystane piny do których się podpinamy?
Kaśka, a nie wystarczą Ci czujki cofania? Są o wiele tańsze, a poza tym ile razy jeździsz do tyłu w stosunku do jazdy w przód? Kamerka to jest taki bajer. , ale decyzja należy do Ciebie.
Mam fatalny wyjazd z domu (mieszkam na łuku plus 3 drzewa, rynek, szkoła, przedszkole:-) - ja, a z prawej: kwiaciarnia, kościół, śmigające dzieciaki na rowerkach.... wszystkie dobrodziejstwa na raz, a najlepiej mi wyjeżdżać tyłem...
Panowie - jaki był link do sowieckiego czy ukraińskiego sklepu? Może tam jest tańsza kamerka?
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2015-04-03, 17:20, w całości zmieniany 2 razy
Montaż kamerki cofania nareszcie ukończyłem.
Dokonałem nowe otwory do przynitowania ramki (oczywiście je zabezpieczyłem zaprawką oraz zanitowałem stare fabryczne otwory aby nic w razie czego się tamtędy nie wlewało.
Kabel z ramki przeprowadziłem w górę do nakładki z napisem DUSTER. Musiałem oczywiście dokonać wyżłobienia na kabelek, tak więc jest on między blachą a nakładką.
Tablicę rejestracyjną trzeba przykręcić ponieważ nie ma ona żadnego systemu zamykania, przytrzaśnięcia by nie wypadła. Miałem ją razem z ramką przynitować ale postanowiłem że przykręcę ją na dwóch "pchełkach" do plastiku ramki który jest dość gruby a pod spód nakleiłem też cienką piankę więc "pchełki" nie zagrażają lakierowi/blasze.
Kamerka jest fajnym uzupełnieniem do czujników parkowania. Nie wszystko czujniki mogą wychwycić, a można to zobaczyć na ekranie.
Choć kamerka jest z możliwością regulacji góra dół jest ona maksymalnie skierowana w dół.
Zółta linia 1,8m, zielona 1,3m , niebieska 1,0m. "koniec ekranu" 0,6m
Koszt ramki z kamerką wraz z wysyłką 81zł + montaż własnoręczny
Montaż kamerki cofania nareszcie ukończyłem.
Dokonałem nowe otwory do przynitowania ramki (oczywiście je zabezpieczyłem zaprawką oraz zanitowałem stare fabryczne otwory aby nic w razie czego się tamtędy nie wlewało.
Kabel z ramki przeprowadziłem w górę do nakładki z napisem DUSTER. Musiałem oczywiście dokonać wyżłobienia na kabelek, tak więc jest on między blachą a nakładką.
Tablicę rejestracyjną trzeba przykręcić ponieważ nie ma ona żadnego systemu zamykania, przytrzaśnięcia by nie wypadła. Miałem ją razem z ramką przynitować ale postanowiłem że przykręcę ją na dwóch "pchełkach" do plastiku ramki który jest dość gruby a pod spód nakleiłem też cienką piankę więc "pchełki" nie zagrażają lakierowi/blasze.
Kamerka jest fajnym uzupełnieniem do czujników parkowania. Nie wszystko czujniki mogą wychwycić, a można to zobaczyć na ekranie.
Choć kamerka jest z możliwością regulacji góra dół jest ona maksymalnie skierowana w dół.
Zółta linia 1,8m, zielona 1,3m , niebieska 1,0m. "koniec ekranu" 0,6m
Koszt ramki z kamerką wraz z wysyłką 81zł + montaż własnoręczny
Witaj czytałeś propozycję Wieży "zapros go na wekeend do gdyni...;) morze polskie zobaczy sobie ;)" ;;-)) - nie wybierasz się czasem nad morze?
Dzięki za link - ciekawe czy można ją podłączyć pod clipa?
Niestety nie mam w planach takiej wycieczki
Każdą kamerkę z NTSC podłączysz pod MediaNav tym sposobem co ja , aktywacja clip'em jest sposobem bardziej serwisowym bez takich kombinacji jak ja musiałem robić ale ważne że działa i za free
Niestety nie mam w planach takiej wycieczki
Każdą kamerkę z NTSC podłączysz pod MediaNav tym sposobem co ja , aktywacja clip'em jest sposobem bardziej serwisowym bez takich kombinacji jak ja musiałem robić ale ważne że działa i za free
auć.... Więc będę musiała poszukać fachowca:-). Myślę o tym clipie z powodu konieczności bycia wiernym Media NaV wersji 3.0.4...., a jak kiedyś pojawi się aktualizacja map wymagająca nowszej wersji - wtedy będzie problemik. A jak zrozumiałam aktywacja clipem o mija MN?
Nie 3.0.4 a 4.0.3
Wersja oprogramowania miedzy 4.0.3 a 4.0.5 które miałem nic nie zmieniła, przynajmniej ja nie zauważyłem.
Druga sprawa że oprogramowanie nie dogrywa map, trzeba je wykupić a tanie nie są.
Ja jak będę chciał nowsze mapki dogram je sposobem kolegi jas_pik i po strawie
A w jaki sposób clip aktywuje funkcję kamerki to ja nie wiem
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2015-04-03, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-04-03, 20:48
Kaśka napisał/a:
Myślę o tym clipie z powodu konieczności bycia wiernym Media NaV wersji 3.0.4...., a jak kiedyś pojawi się aktualizacja map wymagająca nowszej wersji - wtedy będzie problemik
No to jej nie wgrasz.
Zainstalujesz uwolnioną wersję i sama sobie mapy dograsz.
Wersja oprogramowania w tej chwili najnowsza czyli 4.0.5 nic nie daje ( mogę powiedzieć nawet że jest w pewien sposób gorsza)- bo opóźnia wskazania nawigacji - nie wiem dlaczego - o około 0,3 s co powoduje że w stosunku do mapy jesteśmy spóźnieni o około 10 - 20 metrów.
Nie wprowadza żadnych nowych funkcji , nie jest potrzebna d niczego innego - bo program nawigacji jest bez zmian.
Ale za to nie daje możliwości wejścia w program micomanger.exe - w związku z tym nie można w tym oprogramowaniu uruchomić kamery ręcznie. Pozostaje wyłącznie możliwość uruchomienia jej przez CLIP-a ( i do tego najnowszego - czyli inne miejsca niż ASO odpadają).
Nic więcej nie zostało zmienione - nie ma żadnych nowych funkcjonalności.
Na dzień dzisiejszy nie jest więc potrzebna zmiana tego oprogramowania systemowego.
Nie można również na tej wersji uruchomić mojej nakładki a tym samym nie da się wgrać "uwolnionej" wersji oryginalnej nawigacji.
Nie jestem zwolennikiem teorji spiskowej ale pewnie Renault/Dacia wprowadzając do dystrybucji kamerę chciało zablokować możliwość jej instalacji za darmo ( wartość kamery to około 20 Euro a ilośc rbg to max 1) czyli czyty zysk R/D na jednej kamerze to około 200 Euro.
I pewnie o to chodziło
Tanie kamery na aliexpres z przesyłką do PL to około 26 dolarów ( wraz z lampką oświetlenia i okablowaniem)
przykładowa kamera
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2015-04-03, 22:11, w całości zmieniany 3 razy
@Kaśka: Kamera nie musi być jakaś specjalna i dedykowana do dustera - może być dowolna, byle w systemie NTSC. Uniwersalne w większości projektowane są tak, by rozmiarami pasowały do wielu aut, a producenci podają listy konkretnych modeli.
Natomiast CLIP-em aktywuje się funkcję obsługi kamery w Media Nav - ale w tych ze starszym oprogramowaniem można to zrobić także bez CLIP-a.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-04-04, 06:56
laisar napisał/a:
@Kaśka: Kamera nie musi być jakaś specjalna i dedykowana do dustera - może być dowolna, byle w systemie NTSC. Uniwersalne w większości projektowane są tak, by rozmiarami pasowały do wielu aut, a producenci podają listy konkretnych modeli.
A zna ktoś wersję, która pełni od razu rolę ramki do tablicy rejestracyjnej - w sensie, że trzyma tablicę, więc nie trzeba jej nitować/przykręcać?
Wszystkie ramki jakie ja szukalem niestety nie mialy zadnego zatrzepu by tablice trzymala.
A druga kwestia taka ramka jest sztywna prosta a ksztalt klapy w miejscu na ramke taki nie jest a i w miejscu oryginalnych otworow w klapie ramka miala pusta przestrzen bez plastiku wiec z tych dwoch powodow musialem zrobic w klapie otwory na zanitowanie.
a dwie male pchelki trzymaj ace rejestracje chyba tak bardzo nie sa zauwazalne i nie szpeca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum