Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2015-06-12, 21:58
u mnie po OT na 40 tys km:
-koszt 200 za przeglad
-30 pln dodatkowo za wymiane filtra paliwa, 60 tys to za pozno, zrobilem teraz
-filtr klimy zmieniony przy ozonowaniu
-powietrza zmienilem sam, 60 tys to zdecydowanie za pozno. zmieniam co 20 tys km
Poza tym poskrecane oslony termiczne pod autem, usuniete skrzypienie podszybia, klima nabita w ramach naprawy slabej wydajnosci, wgrany nowy soft do silnika na falowanie.
Tylko nie chcę adnotacji "klient przywiózł swoje części"
ale w tym linku ze sklepu masz części ORI Renault! z numerami katalogowymi. Mi dodatkowo na fakturze wpisują numer VIN auta, do którego zamówiłem części, więc przegląd robię TYLKO na oryginałach ..tyle, że kupionych poza ASO.. i niech sobie wtedy piszą jakiekolwiek adnotacje..
Ja za standard - tzn olej+filtry płacę jakieś 600 zł. Oczywiście często dochodzi do tego jakaś inna robota typu klocki, klima, albo rozrząd i wtedy koszty są już dużo wyższe.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-17, 07:26
keikan napisał/a:
Michał93 napisał/a:
Tylko nie chcę adnotacji "klient przywiózł swoje części"
ale w tym linku ze sklepu masz części ORI Renault! z numerami katalogowymi. Mi dodatkowo na fakturze wpisują numer VIN auta, do którego zamówiłem części, więc przegląd robię TYLKO na oryginałach ..tyle, że kupionych poza ASO.. i niech sobie wtedy piszą jakiekolwiek adnotacje..
Ta adnotacja może być w ocenie ASO jakąś furtką do zerwania gwarancji w przypadku awarii. To samo robi pan Miecio w swoim garażu: "ja żem zrobił jak ta lala, ale klient przywióz chińskie zamienniki to się popsuło"
Dlatego lepiej zlecać całą naprawę i jednocześnie robić zakup części w serwisie. Wtedy serwis odpowiada za całość. Oczywiście teoretycznie, bo w życiu bywa różnie. Ale jak masz w łapie fakturę za części i robotę to w razie czego będzie łatwiej w sądzie.
A co do adnotacji ASO: może w takim razie żądać żeby opisywali szczegółowo co przyniósł klient np tak. "filrt gaz/gaz oryginał Renault nr................." Dotyczy części zamiennych, płynów (oleje). Jeśli chcą pisać publicystykę w zleceniach niech piszą...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Przed chwilą dostałem wiadomość z ASO o letnim przeglądzie dacii za 59 zł., wymianie rozrządu od 926 zł i 20% zniżki na zakup akcesoriów. W przeglądzie mają sprawdzić 15 punktów kontrolnych nawet datę ważności gaśnicy. Pytanie czy przegląd tylu punktów jest związany z przeglądem serwisowym?
Ostatnio zmieniony przez orzeszek2 2015-06-23, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
Pierwszy przegląd Dacii Sandero II w ASO Rosiak i Syn (Szczecin) - cena 294 PLN, części własne (olej, filtr kabiny, filtr oleju). Myślałem, że będzie gorzej, bo gdy oddawałem samochód to na protokole obsługa zapisała 800 PLN. Nikt nic nie wołał, że przy częściach zamiennych będzie brak gwarancji, dodatkowo umyli i odkurzyli Sandacza na połysk.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-24, 14:09
Michał93 napisał/a:
jan ostrzyca gdy pytałem o to czy wpiszą, że części są oryginalne to usłyszałem tylko że nie ma takiej opcji, "swoje to swoje, choćby mercedes pisało"
To mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że biznes pod nazwą ASO nastawiony jest wyłącznie na maksymalne wydojenie klienta.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Części własne: olej, filtr paliwa, filtr kabinowy i podkładka. Razem z dostawą 187 zł
W ASO przegląd miał kosztować ponad 260 zł. Ale z rabatem 10% dla Dacia Klubu wyszło trochę ponad 240. Jak wspomniałam że w ADD proponowali 223 zł, to udało się tu zejść do 225 zł.
Razem z uzupełnieniem płynu chłodniczego wyszło 238,39 zł.
Suma: 425,39 zł
W tym darmowe mycie
Dostałam też kilka wydruków tego co sprawdzali:
1. Świadectwo kontroli: 30 punktów dotyczących pola widzenia, oświetlenia wew. i zew., silnik i płyny, bezpieczeństwo i inne.
2. Raport elektroniczny: lista 7 modułów elektronicznych
3. Wydruk z testu akumulatora
Hej a możesz zeskanować tych kilka wydruków? Będę w ASO na przeglądzie u Niedziałka i za przegląd benzyny + instalacji gazowej powiedzieli mi 600zł za samą robociznę. To chcę też żeby wszystko było zrobione. I chciałem by umówili mnie też w godzinach w których udzielają 20% rabatu, jednak umówili mnie na 14. Będę chciał rabatu 20% bo z 600zł wychodzi jakieś 120zł mniej.
1. Świadectwo kontroli: 30 punktów dotyczących pola widzenia, oświetlenia wew. i zew., silnik i płyny, bezpieczeństwo i inne.
Nigdy niczego takiego nie dostałem (dwa przeglądy) w ASO Nazaruk Serwis w Lublinie. Nawet wpisy do bazy elektronicznej robią tak niedbale, ze nie wiedzą, co kiedy w moim aucie robili.
Nigdy niczego takiego nie dostałem (dwa przeglądy) w ASO Nazaruk Serwis w Lublinie. Nawet wpisy do bazy elektronicznej robią tak niedbale, ze nie wiedzą, co kiedy w moim aucie robili.
kicia, to cos tanio te części Ci wyszły...? (na renault-czesci do mojego autka za zestaw: olej + filtr oleju + podkładka + filtr powietrza + przesyłka płacilem rok temu [ceny sie nie zmienily] ok 220 zł...)
Ps. ani u Nazaruka w Lublinie ani na Puławskiej w W-wie nie dostałem żadnych wydruków - jedynie informacje że wszystko sprawne i jakie jest np zużycie klocków hamulcowych...
Ostatnio zmieniony przez wojciech_69 2015-06-25, 08:23, w całości zmieniany 1 raz
Jak byłem na przeglądzie u Nazaruka to zażądałem jakby świadectwa przeglądu i potwierdzenia pieczątki w książeczce gwarancyjnej oraz domagałem faktury za usługę i dostałem je wszystko.
Wcześniej pytałem o cenę przeglądu z materiałami i bez. Umówiłem się, że materiały kupię we własnym zakresie a przegląd na taką kwotę i tyle.
Byłem po prostu upierdliwy i tyle. Musieli dostosować się do mojego wymagania.
Jeszcze wcześniej tam zrobiłem awanturę o jakość usługi wobec mnie (to było w zeszłym roku).
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-06-25, 10:40, w całości zmieniany 1 raz
kicia, to cos tanio te części Ci wyszły...? (na renault-czesci do mojego autka za zestaw: olej + filtr oleju + podkładka + filtr powietrza + przesyłka płacilem rok temu [ceny sie nie zmienily] ok 220 zł...)
Sam nie wiem, mój z kolei kosztował i kosztuje 118 zł. W postach wyżej chyba chodziło Ci o filtr oleju z nie paliwa...
U Nazaruka fakturkę jak najbardziej dostaje się z wyszczególnieniem: usługi serwisowej i np podkładki pod korek (jak w moim przypadku), ale to fakt że NIC nie powiedzą ani nie dadzą o samym przeglądzie czy też potwierdzenia odbioru auta na serwisie...
(dla mnie - mam nadzieje - temat z Nazarukiem został już definitywnie zamknięty... szkoda gadać. Jak już to tylko jak się zdarzy to podjadę do nich na jakąś gwarancyjną wymianę jak mi się zdarzy żebt nigdzie dalej nie jeździć ale czy przegląd czy inne sprawy to NIGDY w życiu)
Ps. chociaż nie ukrywam że jak w 2013 kupowałem auto to jako nieliczni zaproponowali bardzo dobrą cenę która wtedy zdecydowała o zakupie u nich i dała łudzące "perspektywy" na przyszłość...
Ten 2 dokument również zwykle dają w warszawie .
Zawsze jest taki sam i nie pokrywa się z rzeczywistością
To samo można sobie wydrukować w" moja dacia "
Do tego dają fakture z wyliczeniem co dokładnie ile kosztowało
w stylu : wymiana filtra powietrza 0,2 RBG 50 zł
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-06-26, 00:10, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum