Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Duster: koszty eksploatacji diesel / benzyna
Autor Wiadomość
Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2015-08-06, 20:28   

GORDINI napisał/a:

Ja bardzo rzadko używam pedału hamulca. Czyli jestem "kapelusznikiem".

Niestety to prawda. Witaj w klubie. ;-) :mrgreen:

Cav napisał/a:

Kapelusz potrafi, niejeden się już chwalił, jakby było czym.

Ja też nie kumam o co ci chodzi, bo na każdym kroku się chwalisz jaki ty to Hołowczyc jesteś.
Może więc każdemu wolno.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-08-06, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

m4r10 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 115
Rocznik: 2015
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2015-08-06, 21:54   

GORDINI napisał/a:

Sytuację na drogach należy przewidywać, zachowywać na trasie odpowiedni odstęp - wtedy lepiej widać przy wyprzedzaniu.
Ponieważ często jeżdżę w terenie górskim to widzę kierowców z rej. z terenów nizinnych, którzy absolutnie nie potrafią hamować biegami (światła stopu zapalone non - stop przez prawie 3-7km)..

też lubię najbardziej górskie oesy. Pamiętam, gdy jeździłem w Albanii na trasie Vlora - Saranda i połowa aut stała z gotującymi się chłodnicami. Nic tylko hamowanie silnikiem, ale nauczyłem się tego jeżdżąc na moto.
Ostatnio zmieniony przez m4r10 2015-08-06, 21:55, w całości zmieniany 2 razy  

benyo 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-08-06, 21:59   

"Hamujesz silnikiem - jesteś kapelusznikiem" :-D takie tam przysłowie ludowe :-) trochę na wesoło bo i temat wesoły się zrobił. Wszyscy próbują udowodnić coś jednemu człowiekowi, a on i tak nie da się przekonać. Sytuacja wygląda podobnie jak z blondynką, która jechała pod prąd, a na informację w radio, że jakiś wariat jedzie pod prąd odpowiedziała: żeby to jeden :-)
Ostatnio zmieniony przez benyo 2015-08-06, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2015-08-07, 21:29   

benyo napisał/a:
"Hamujesz silnikiem - jesteś kapelusznikiem" :-D

Nie bredź.
Była mowa o nieużywaniu gazu i hamulca w miastach i ani słowa o hamowaniu silnikiem.
A już na pewno nie tam gdzie jest najbardziej to potrzebne - czyli w górach o których ktoś wspomniał.
Więc bądź łaskaw nie posługiwać się kłamstwem w swoich wypowiedziach, bo to najlepsza droga to trafienia do kibla.
I zamiast personalnie pyszczyć, skup się na meritum.

benyo napisał/a:

takie tam przysłowie ludowe :-) trochę na wesoło bo i temat wesoły się zrobił. Wszyscy próbują udowodnić coś jednemu człowiekowi, a on i tak nie da się przekonać.

Wszyscy to znaczy kto?
Bo zakładając, że mówisz o mnie, to pomijąjąc kapeluszników których zdanie OD ZAWSZE w ogóle mnie nie interesuje (żeby nie powiedzieć mocniej), to wypowiedziało się kilka osób i żadna z nich nie popierała zbytnio wleczenia się po drogach zamiast jazdy.

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Wysłany: 2015-08-07, 22:07   

Cav napisał/a:

Nie bredź.
Była mowa o nieużywaniu gazu i hamulca w miastach i ani słowa o hamowaniu silnikiem.
A już na pewno nie tam gdzie jest najbardziej to potrzebne - czyli w górach o których ktoś wspomniał.

Cuda!!! Rozumiem jazdę z rzadkim używaniem hamulców, ale bez gazu - jak się tak jeździ???
No chyba tylko automatem 5km/h :mrgreen:

benyo 

Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-08-08, 07:19   

Cav napisał/a:

Nie bredź.
...
Więc bądź łaskaw nie posługiwać się kłamstwem w swoich wypowiedziach, bo to najlepsza droga to trafienia do kibla.
I zamiast personalnie pyszczyć, skup się na meritum.

Ech a babcia mi powtarzała: "synku nie rozmawiaj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem". Dlaczego jej nie posłuchałem :-)
O meritum z Tobą? A o czym a po co?
Cav - PLONK :-)
Ostatnio zmieniony przez benyo 2015-08-08, 07:23, w całości zmieniany 1 raz  

Marek1603 

Wysłany: 2015-08-08, 07:48   

Cav napisał/a:

Więc bądź łaskaw nie posługiwać się kłamstwem w swoich wypowiedziach.

Przygadywał kocioł garnkowi. Proponuję abyś zaczął od siebie, bo mi jeszcze nie odpowiedziałeś na pytanie.

A może trzeba z tobą zrobić to co proponujesz.
Cav napisał/a:
to najlepsza droga to trafienia do kibla.

robo1973 

Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2011
Wysłany: 2015-08-08, 09:09   

Ja mam PB+ LPG i koszty eksploatacji jak na razie są znikome. Sam wymieniam co roku filtry LPG, tankuję gaz i przez 4 lata zero problemów. Nawet olej nie wymieniam i ASO bo drogo. Wymieniam w zaprzyjaźnionym warsztacie zgodnie ze specyfikacją producenta. Nigdy więcej nie pojadę do ASO szkoda kasy a ta ich gwarancja to pic na wodę foto montaż Diesla nie chcę widzieć. Po pierwsze koszty większe w zakupie po drugie żadna różnica w cenie paliwa po trzecie jak wiedziałem jak kumpel co chwilę naprawiał swojego diesla w WW to mi się odechciało. Gadałem z nim, silnik taki sam jak w DD. Rok teku kupił DD benzynę i jeździ z buzia roześmianą.

Cav 

Wysłany: 2015-08-08, 09:16   

benyo napisał/a:

Ech a babcia mi powtarzała: "synku nie rozmawiaj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".

W sumie dobra uwaga i się zastosuję - tym samym kończąc rozmowę z szczekaczem, nie zależy mi na towarzystwie kundli wiszących przy nogawce.

PLONK

Cav 

Wysłany: 2015-08-08, 09:18   

Marek1603 napisał/a:
Cav napisał/a:

Więc bądź łaskaw nie posługiwać się kłamstwem w swoich wypowiedziach.

Przygadywał

Obiecałeś nie otwierać twarzy w odpowiedzi na moje posty?
Więc nie rób z gęby cholewy, włóż ją tam gdzie jej miejsce i milcz, zamiast bezustannie nadużywać swojego statusu.

Marek1603 

Wysłany: 2015-08-08, 12:37   

Cav napisał/a:

Możesz rozwinąć, bo nie wiem jak się zamyka (nie otwierać) twarz.

Nie nadużywam tylko oczekuję odpowiedzi. Ty zamiast jej udzielić, jak to mówisz, "szczekasz jak pies u nogawki".

Albo przyznaj, że nie jej nie masz i będzie po sprawie.

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2015-08-08, 12:55   

że też wam się chce przy takim upale podnosić jeszcze temperaturę... :-P

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2015-08-08, 13:29   

A ja tam chętnie poczytam jeszcze jak się przegadują - zostało mi pól paczki popcornu, więc dalej, dalej.
Ostatnio zmieniony przez arczi_88 2015-08-08, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  

leo 

Marka: MZ, DU, Dacia
Model: ETZ, Tico, Duster
Silnik: 0.125, 0.8, 1.6
Rocznik: 1990, 1998, 2010
Wysłany: 2015-08-08, 14:37   

Cav napisał/a:
Nie bredź.

Cav napisał/a:
W sumie dobra uwaga i się zastosuję - tym samym kończąc rozmowę z szczekaczem, nie zależy mi na towarzystwie kundli wiszących przy nogawce.
PLONK

Cav napisał/a:
Więc nie rób z gęby cholewy, włóż ją tam gdzie jej miejsce i milcz, zamiast bezustannie nadużywać swojego statusu.

Panowie Moderatorzy, napiszę całkiem serio: moim skromnym zdaniem, brak Waszej zdecydowanej reakcji na powtarzające się incydenty z tym osobnikiem, a także ciągłe dopuszczanie do stawiania zarówno Was, jak i innych userów pod ścianą i zmuszanie do ciągłego tłumaczenia się, dlaczego garbaty ma proste dzieci... trąci już nieco zamiłowaniem do praktyk masochistycznych. Zróbcie WRESZCIE użytek z rozszerzonego interfejsu, bo szans na unormowanie sytuacji, poprawę czy jakąkolwiek reformę w tym przypadku NAPRAWDĘ nie ma. Jak długo jeszcze będziecie powątpiewać, jak długo musicie się o tym przekonywać? Rozumiem Waszą szlachetną postawę, ale... jeśli zbyt mało jest argumentów, dorzucę jeszcze ze dwa: uczyńcie to chociażby w imię racjonalnego gospodarowania miejscem na serwerze, albo w trosce o poziom dyskusji na forum. Bo przy takich okazjach po prostu nieraz nie chce się już normalnym ludziom logować.
Dziękuję za uwagę, proszę o rozważenie.

Ajgor 

Model: Duster
Silnik: Eco-G 100
Rocznik: 2023
Wersja: Extreme
Wysłany: 2015-08-08, 22:02   

Sądząc po porze pisania i poziomie zjadliwości to facet ewidentnie miał kaca :-D

m4r10 

Silnik: 1.6 115
Rocznik: 2015
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2015-08-09, 20:53   

robo1973 napisał/a:
Ja mam PB+ LPG i koszty eksploatacji jak na razie są znikome. Sam wymieniam co roku filtry LPG, tankuję gaz i przez 4 lata zero problemów. Nawet olej nie wymieniam i ASO bo drogo. Wymieniam w zaprzyjaźnionym warsztacie zgodnie ze specyfikacją producenta. Nigdy więcej nie pojadę do ASO szkoda kasy a ta ich gwarancja to pic na wodę foto montaż Diesla nie chcę widzieć. Po pierwsze koszty większe w zakupie po drugie żadna różnica w cenie paliwa po trzecie jak wiedziałem jak kumpel co chwilę naprawiał swojego diesla w WW to mi się odechciało. Gadałem z nim, silnik taki sam jak w DD. Rok teku kupił DD benzynę i jeździ z buzia roześmianą.

Dzięki za opis. Właśnie o takie informacje mi chodzi - rzeczowo wnoszą coś do tematu. Ciężko je wybrać z tego zamieszania, które zapanowało w tym wątku.

Cav 

Wysłany: 2015-08-09, 22:15   

m4r10 napisał/a:
robo1973 napisał/a:

Dzięki za opis. Właśnie o takie informacje mi chodzi - rzeczowo wnoszą coś do tematu.

Nie bardzo, bo bywa różnie.
Moje doświadczenia są dokładnie odwrotne - bo drugi diesel kóry mam w życiu od nowości, nie sprawia żadnych problemów (gdy już Renault udało się naprawić soft, który był spieprzony od początku).
A gaz w silniku K4M (w Megane) to była największa moja motoryzacyjna porażka (a samochodów miałem ze 20) - dwie spalone centralki, bujanka między mechanikiem a gazownikiem, każdy zrzucał winę na drugiego.
Auto też miałem od nowości, sprzedałem po 3 latach bo nie mogłem zdzierżyć awaryjności.
Wtedy postanowiłem że nigdy więcej gazu i nie żałuję -diesel kosztuje w sumie podobnie, a zapewnia o niebo lepszą dynamikę i nie sprawia problemów.
Choć pewnie z wyeksploatowanymi może być inaczej.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2015-08-09, 22:16, w całości zmieniany 1 raz  

48piotr 

Model: DUSTER 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Duster
Wysłany: 2015-08-10, 10:40   

Cav napisał/a:

A gaz w silniku K4M (w Megane) to była największa moja motoryzacyjna porażka (a samochodów miałem ze 20)

Sam nie wiem co się w nich mieści.
:mrgreen:
Czytamy BAJKOPISARZA.
:cry:

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2015-08-10, 12:49   

Czy komuś na Forum padł silnik 1.5 dCi ? Znaczy obróciła się panewka ? Bo to podobno straszna bolączka i wada tego silnika i sypią się na potęgę... :roll:

W każdej marce i każdym modelu może się trafić egzemplarz składany w piątek po 15 i będzie się psuł. Nie należy z tego powodu uogólniać.
Cytat:
jak wiedziałem jak kumpel co chwilę naprawiał swojego diesla w WW to mi się odechciało.
Diesel VW ? :lol: :lol:

fotorobart 

Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021
Wysłany: 2015-08-10, 13:28   

awarie diesli :mrgreen:

i gdzie Ci Francuzi? :-(
Ostatnio zmieniony przez fotorobart 2015-08-10, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrWie 

Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Wysłany: 2015-08-10, 13:36   

Cav napisał/a:

Moje doświadczenia są dokładnie odwrotne - bo drugi diesel kóry mam w życiu od nowości, nie sprawia żadnych problemów (gdy już Renault udało się naprawić soft, który był spieprzony od początku).
A gaz w silniku K4M (w Megane) to była największa moja motoryzacyjna porażka (a samochodów miałem ze 20) - dwie spalone centralki, bujanka między mechanikiem a gazownikiem, każdy zrzucał winę na drugiego.

Pewnie ( jak to wtedy zakładali) instalacja przeznaczona do silnika z jednopunktowym wtryskiem założona do silnika z wielopunktowym wtryskiem -a potem tylko "BADZIEWNY SILNIK"
A może właściciel pozwolił sobie założyć badziewną instalację???

route2000 

Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Wysłany: 2015-08-10, 17:03   

PiotrWie napisał/a:
Cav napisał/a:

Pewnie ( jak to wtedy zakładali) instalacja przeznaczona do silnika z jednopunktowym wtryskiem założona do silnika z wielopunktowym wtryskiem -a potem tylko "BADZIEWNY SILNIK"

Święta racja. Miałem w Scenicu silnik K4M (1,6 16V) i miałem instalację BRC. Była dobrze założona i zestrojona. Śmigałem ją prawie 5-6 lat BEZAWARYJNIE, więc niech Cav nie bredzi głupot... Potem niemal stała ponad pól roku w garażu odłączona od akumulatora aż do sprzedania (miałem już Lodgy i nie była już potrzebna). W dniu sprzedaży trochę podładowałem akumulator i odpaliłem silnik ku zdumieniu sprzedawcy, silnik pięknie pracował na równych obrotach. I co, kolego Cav, co mi teraz przekonasz o złej jakości silników serii K4M? (miała już nalatane ponad 230 tys.km)

Cav 

Wysłany: 2015-08-10, 19:22   

route2000 napisał/a:

Święta racja.

G... a nie racja.
Z instalacją wszystko było ok, może poza zabezpieczeniem przed przepaleniem.

Problem z druciarstwem (czytaj dokładanym zasilaniem - KAŻDYM) był taki, że nikt nie był w stanie wykryć przyczyn.
W końcu, po spaleniu drugiej centralki, znalazł go gazownik, totalnie na czuja.
Widział na swoim kompie jakieś elektryczne "piki" o dużym natężeniu, więc znając jakość Renault szukał przyczyn problemu w samochodzie.
W końcu znalazł - po wymianie na czuja kolejno cewek na świecach piki ustąpiły po którejś próbie.

Niestety - jeśli coś jest niefabryczne to ma prawo nie gadać z fabrycznym osprzętem, a cewki zawsze były kiepskie w K4M, na benzynie żadnych objawów, na gazie nie działało.

Nawet na gwarancji wymieniali mi badziewne Sagemy na .... takie same badziewie.
Kilka lat po tym jak cały świat wiedział, że tego się nie da używać.
Jakość by Renault, w połączeniu z druciarstwem nic dobrego nie obiecuje.....

mojo 

Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg
Wysłany: 2015-08-13, 17:42   

Porównanie spalania 1.2tce i 1.5dci

1.5 dci 110KM Lodgy

1.2 tce 120KM Captur

Przy małych prędkościach porównywalne ale już przy szybszej jeździe diesel bije na głowę benzynę.

Co do kosztów naprawy to nowoczesne turbo benzyny i turbo diesle będą chyba porównywalne.

Dci w tej wersji ma 240Nm a tce 190Nm czyli realna dynamika w przypadku diesla również będzie lepsza.

Wolnossące benzyny do zagazowania odchodzą do lamusa a ich dynamika jest bardzo słaba.

Ja jestem jednak za dieslem :-D
Ostatnio zmieniony przez mojo 2015-08-13, 17:47, w całości zmieniany 1 raz  

corrado 

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-08-17, 13:46   

480km x 2 = 960 km (minimum bo tez trochę jazdy do jantara itp. < - > W-wa -> Krynica Morska po A1 i kawałek A2 )
spalanie : 250pln tankowanie po 4.65pln/L = 53,7L

53,7L/960 km = 0,05593L/km

0,05593L/km -> 5,593L/100km :)

jazda 120->140km , czasem 150 :)

na komputerku spalanie 5.6 - 5.7 jak wjechałem do W-wy :) czyli komputerek więcej pokazal niż w rzeczywistości ; Przypomnę, ze 1h był korek w Malborku w drodze powrotnej tylko 1-ka i hamulec

Odpowiedz do tematu