Jak się tak przyglądam tym różnym programom i opiniom o nich, to chyba jednak zacznę od Pistona ODB2&ELM327.
Gasnik - ten program też odczytuje stan zbiornika paliwa.
Ostatnio zmieniony przez Lajkonik 2015-09-04, 13:39, w całości zmieniany 1 raz
Doszedł interfejs ELM327, zamontowałem i jeżdżę już z Pistonem. Dopiero doszedł, bo zamawiając nie zwróciłem uwagi, że to wysyłka z Chin
Pierwsze co zauważyłem - ten interfejs sieje w radiu gorzej od mojego zasilacza do rejestratora Tak na co dzień nie da się z tym jeździć.
Piston odczytuje ładnie, ale mało parametrów. Nie odczytuje lub nie podaje ilości paliwa, czasu od uruchomienia silnika (co jest dziwne) i kilku mniej istotnych danych. Zastanawia mnie też obliczane obciążenie silnika. Mam wrażenie, że (delikatnie mówiąc) nie jest to zbyt precyzyjne. A jeżeli liczy coś takiego, to czemu nie wylicza również zużycia paliwa?
Będę próbował jeszcze z innymi programami, ale zgadywanie po angielsku wszystkich tych nazw jest dobijające, dlatego niewątpliwą przewagą Pistona nad konkrecją jest polski interfejs.
Doszedł interfejs ELM327, zamontowałem i jeżdżę już z Pistonem. Dopiero doszedł, bo zamawiając nie zwróciłem uwagi, że to wysyłka z Chin
Pierwsze co zauważyłem - ten interfejs sieje w radiu gorzej od mojego zasilacza do rejestratora Tak na co dzień nie da się z tym jeździć.
A jaki kupiłeś? Duży, pomarańczowo-czarny ELM nie sieje, to dość dziwne.
Uruchomiłem Torque Pro 1.8.16. Połączył się bez problemu, ale wymiękłem na ilości parametrów, jaka jest dostępna w ustawieniach. Jak tu znaleźć to, co chcę oglądać?
Nie mogę np. znaleźć działającego pomiaru napięcia w instalacji. W Pistonie mierzył taki parametr,a w Torque nie mogę znaleźć. Jest masa pomiarów napięcia, ale nie trafiłem na takie, który cokolwiek pokazuje.
Ostatnio zmieniony przez Lajkonik 2015-09-30, 07:39, w całości zmieniany 1 raz
Przynajmniej zrobiłem sobie dokładne oględziny wszelkich zakamarków pod maską, w puszkach bezpieczników itp. ;)
Ok, działa. Mam P0300 Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
To prawdopodobnie świece do wymiany a przynajmniej pierwsze co mam zamiar wymienić bo jakiś czas już na nich jeździłem a przy LPG wypada je nieco częściej zmieniać.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-08, 21:36
Szukam takiego ELMa 327 z opcją wyjścia VIDEO AV. Wymyśliłem , że wykorzystam jeden kanał wideo ekraniku kamery cofania do wyświetlania parametrów silnika. Tylko czy ktoś to produkuje ?
Bez szans ze względu na sposób działania OBD - potrzebny byłby jakiś dodatkowy przetwornik danych na sygnał "wizyjny", a wtedy to już by nie był "ELM" tylko coś zupełnie innego.
Parametrów możliwych do odczytania przez to łącze jest tak dużo, że bez programu, w którym można zdefiniować co się chce oglądać, nie wyobrażam sobie użytkowania. A jeżeli piszesz o urządzeniu posiadającym wyjście video, to jak definiować, które parametry ma pokazywać?
mekintosz, Właściwie to mógłbyś kupić Raspberry Pi, podłączyć do niego BT, postawić na nim Androida, ustawić aplikację, podłączyć do wyjścia Video i by było. Ale no wiesz...
ja sobie dzisiaj podłączyłem w schowku za zaślepką , zainstalowałem Torque i niestety nie
działa :( BT w tel. widzi OBDII ale aplikacja nie chce sie połączyć ...
ktoś mi pomoże ? podejrzewam ze może chodzić o jakiś protokół ale nie
wiem jak sobie z tym poradzić ;/
Sprawdź ustawienia w Torque czy w Androicie prędkość przesłania plików, bo miałem taki sam problem. Po tej zmianie wszystko działa, ale to jest aplikacja najczęściej do wglądu działanie ECU i kasowania niektórych błędów. Ot, taka to zabawka...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
nie działa nadal , nie wiem czy przyczyną nie bedzie brak odpowiedniego protokołu bo ustawienie AUTOMATIC wybiera automatycznie coś z listy poniżej , a tam nie mam
Daci ani żadnego Renault , tylko jakies Ople , Fordy i Fiaty ;/
zainstaluj sobie wcześniejszą wersję TORQUE bądź jeszcze lepiej TORQUE FREEWARE
- są jeszcze np na chomikuj.pl
Ja też coś miałem problem z działaniem nowych wersji już nie pamiętam której...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum