Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-01, 13:53
bebe napisał/a:
Nie, raczej chodziło mi o tą przeklętą dynamikę, której nie było, nie ma i nie będzie w K4M/dCi/TCe. :>
A to w Tce już też nie ma dynamiki? Od kiedy?
W sumie mój samochód stoi od niedzieli i nic mi o tym nie wiadomo...muszę uprzedzić małżonkę o tym fakcie
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-12-01, 14:02, w całości zmieniany 1 raz
1.2 tce daje radę bez wirusów i zbędnego hałasu jeździ całkiem nieźle bez większych problemów dochodzi do 180 i więcej już chyba nie da rady mimo że obroty przy tej prędkości są niezbyt wysokie w przeciwieństwie do spalania
Ostatnio zmieniony przez waldi1805 2015-12-01, 18:21, w całości zmieniany 1 raz
Taka mała uwaga:
-kupujesz auto najpierw sprawdź parametry napędu, wymiary, ciężary itd.
-zrób jazdę testową tym co Cię interesuje
-następnie finalizacja kupna.
Odczucia co do pracy napędu mogą być różne w zależności od sposobu jazdy.
Prowadzenie auta podobnie.
Zbyt pochopne kupowanie może doprowadzić do frustracji.
PS
Odbyłem jazdę testową w lutym b.r. Twingo 0,9TCe - niby fajnie ale dla mnie be.
Taka mała uwaga:
-kupujesz auto najpierw sprawdź parametry napędu, wymiary, ciężary itd.
-zrób jazdę testową tym co Cię interesuje
-następnie finalizacja kupna.
Odczucia co do pracy napędu mogą być różne w zależności od sposobu jazdy.
Prowadzenie auta podobnie.
Zbyt pochopne kupowanie może doprowadzić do frustracji.
PS
Odbyłem jazdę testową w lutym b.r. Twingo 0,9TCe - niby fajnie ale dla mnie be.
Ja popełniłem niestety ten błąd i pierwszą jazdę Dusterem 1.6 16V (i w ogóle jakimkolwiek dusterem) odbywałem na 1000 kilometrowej trasie powrotnej z niemieckiego salonu do domu, niestety już wtedy dowiedziałem się, że ten silnik w Dusterze to porażka. Wytrzymałem do przebiegu 15 tys km..
Przed zakupem TCe też nie odbyłem jazdy próbnej Dusterem ale powoziłem się Kadjarem z tym silnikiem, i wiedziałem że to jest odpowiednia jednostka do Dustera.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-12-02, 16:56
bebe napisał/a:
Marmach napisał/a:
bebe napisał/a:
Korci mnie, żeby kiedyś wynająć tor i zorganizować track day Dacii (obsługa toru zabiłaby nas śmiechem, ale nic to :> ), żeby raz na zawsze rozstrzygnąć, co jeździ szybciej. :>
Ale V-max?
Nie, raczej chodziło mi o tą przeklętą dynamikę, której nie było, nie ma i nie będzie w K4M/dCi/TCe. :>
Przesada, tak może mówić tylko ktoś kto nie naciska gazu.
Szans na nią nie ma TYLKO w K4M z w/w.
Marka: Dacia, Skoda
Model: Duster Ph II 4x4, Superb II
Silnik: 1,6, LPG, 2,0 TDI
Rocznik: 2015, 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-12-03, 21:49
Niestety niektórzy nie potrafią jeździć - dlatego żeby poczuć się pewniej potrzebują kilka koni więcej pod maską, są też tacy co mimo bardzo wielu koni i tak nie czują się pewniej i zamiast jeździć robią wycieczki krajoznawcze - i są tacy którzy naprawdę nic pod maska nie mają a jeżdżą - dlatego nie ma się co ta dyskusją przejmować wystarczy po prostu jeździć :P
Mam 1,6 i nie narzekam.
Jak ktoś potrafi jeździć to i TDi prześcignie w mieście, jak ktoś nie potrafi, to mu nawet silnik V8 nie pomoże. Oczywiście na długiej prostej to inna bajka. Nie ma co się wygłupiać i bawić w wyścigi.
Co do dynamiki to ten typ silnika trzeba po prostu trzymać na obrotach, a nie jak w dieslu poniżej 2000 RPM.
W mieście mi się sprawdza i już nie jednemu "kozakowi" pokazałem gdzie raki zimują.
W trasie nauczyłem się po prostu wolniej jeździć i zwykle nie przekraczam 120 km/h, chyba, że na prawdę mi się spieszy.
Dla mnie JEDYNY minus tego silnika to spalanie ( 8 litrów w trasie do 11 litrów po mieście).
Gdybym dziś miał kupować nowe auto - wybrałbym to samo.
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-04, 10:02
monopios napisał/a:
Na polskie warunki wystarczy, że te nasze auto do 140km/h pociągnie.
Nie wiem ile jest w tym prawdy a ile "miejskiej legendy", ale gdzieś tam kiedyś trafiłem na taką opinię, która się akurat odnosiła do motocykli, że tak się projektuję liczniki, aby najbardziej "optymalna prędkość" była na środku skali. Jakoś to pasuję choćby do mojej "125 - tki" jak i Sandero.
Dacią Lodgy wyciągnąłem na chwilę 160 km/h silnikiem 1,6 MPI.... i widać, że da radę, ale pytanie jest takie: po co? w imię czego? gdzie się tak śpieszyć? (chyba, że na własny pogrzeb... - sorry za odpowiedź).
Wolę pojechać wolniej i bezpieczniej, do celu dojadę trochę później niż zwykle i będę cały.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Kto takie coś robi ? Na pewno nie "zwykły obywatel/kierowca".
Inny kolektor wydechowy + dolotowy przebudowany ( opcja bez IC), turbo z wastegatem i nowa mapa wtrysku i przeprogramowanie ECU zeby zapodać wtrysk i mierzyć ciśnienie w kolektorze dolotowym, zbijać ciśnienie z turbo itd... Kupa roboty, czasu i kasy
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2015-12-05, 19:38
corrado napisał/a:
Kto takie coś robi ? Na pewno nie "zwykły obywatel/kierowca".
Inny kolektor wydechowy + dolotowy przebudowany ( opcja bez IC), turbo z wastegatem i nowa mapa wtrysku i przeprogramowanie ECU zeby zapodać wtrysk i mierzyć ciśnienie w kolektorze dolotowym, zbijać ciśnienie z turbo itd... Kupa roboty, czasu i kasy
A kto bogatemu Ivanowi zabroni Chce to niech wstawia silnik od MIG-a 29. Będzie miał > 400. A pod górkę to pewnie i więcej jak pofrunie
Modyfikacje, tuning czy jak na to mówić wszystko ok ( bo wszystko jest dla ludzi ) tylko znałem taką jedną osobę która wpompowała łącznie 100 tyś w auto które kupiła za 60, a sprzedała po kilku latach za 50 ;). Trzeba uważać z tym.
Często taniej sprzedać auto i kupić mocniejsze.
( dodam niedługo nowe auto do profilu i tam mocy myślę że nie będzie brakowało ;) )
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-12-05, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum