Wysłany: 2016-01-06, 21:46 Re: Silnik TCe90 w czasie mrozów
sobol1976 napisał/a:
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie - w takich warunkach (temperatura i wilgotność powietrza) silnik TCe90 jest wyraźnie wydajniejszy: lepiej się zbiera, cicho chodzi, turbina szybciej reaguje. No po prostu lepiej jedzie.
Ja zależność wydajności silnika od warunków pogodowych zauwazyłem już dawno temu, ale nawet latem - pogodny dzień z lekkim zachmurzeniem zawsze był najlepszy. Czym to jest powodowane nie wiem, może ciśnieniem atmosferycznym ale przecież tak niewielkie zmiany nie powinny mieć aż takiego wpływu na wydajność? Bywały dni że jechać nie chciał, a bywały takie gdzie jeździł jak szatan.
Każdy nowe silnik odpala bez problemu bo trzyma dobre ciśnienie
zobaczymy za 10 lat
a wtedy z aluminiowym tłokiem możesz mieć taki problem że nigdy nie zapali
A TOW twoim silniku są stalowe tłoki? Ile szlifów planujesz dla silnika na 10 lat? Jeśli żadnego to różnica między twoim a moim silnikiem za 10 lat będzie taka, że mój spali 10-20% mniej paliwa przy podobnym dystansie i obciążeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum