W Fordzie kapitalka to mało - tam trzeba poprawiać konstruktorów.
Sam zobaczysz dlaczego jak rozbierzesz. Posiadałem przez ładnych kila lat Mondeo mk3 i zamarzył mi się dobry sprzęt grający
Nie jestem producentem tylko DJ-em. A to spora różnica. Po drugie, po całonocnej imprezie, człowiek wsiada do samochodu i nawet nie myśli o włączaniu radia.
Przejechane 100 km. Zdecydowanie ciszej. Jest bardziej głucho. Nie słychać już obijania piasku lecącego z kół. Jedyny problem jaki pozostał to szum wiatru zaczynający się od 70 km/h. Ewidentnie dobiega z przednich drzwi, lewe i prawe. Okleiłem testowo taśmą izolacyjną szpary wokół drzwi. Jest poprawa. Czyli winne są owe szpary. Najpierw uzupełnię uszczelki rurką silikonową http://allegro.pl/show_item.php?item=5876695141 . Następnie zastosuję uszczelki zamówione na aliexpress. Zastanawiam się jeszcze nad owiewkami. Ktoś stosował?
Odnalazłem powód moich bezsennych nocy. Owe zawirowania powietrza, które jest mocno słyszane we wnętrzu pojazdu powoduje szpara pomiędzy drzwiami a lusterkiem. Na próbę zakleiłem i przejechałem 60 km. Cisza. Dodam, że dzień był wietrzny. Szukałem na portalach rozwiązania problemu, jednak musiałem zadziałać we własnym zakresie. Market budowlany - pianka montażowa, niskoprężna. Okleiłem lusterko i trójkąt przylegający do szyby taśmą izolacyjną. Uformowałem z maty bitumicznej formę. Przykleiłem. Uzupełniłem pianką. Odczekałem 30 min i zerwałem górną matę. Spryskałem wodą. Po 4 godzinach, do dzieła. Odciąłem zbędną piankę. Wyprofilowałem nożykiem do tapet górę. Odkleiłem całość. Obrobiłem i okleiłem taśmą izolacyjną. 3 razy. Nakleiłem taśmę dwustronną i przykleiłem do lusterka. VIOLA! Jazda próbna i uwierzcie, że teraz jestem zadowolony z samochodu. Polecam wszystkim, którym przeszkadza szum wiatru.
Dodam, że wcześniej uszczelniłem błotniki, dokleiłem dodatkowe uszczelki, wsadziłem rurkę silikonową w uszczelkę wokół drzwi. Dopiero patent z zatyczką dał spodziewany efekt. Myślę, że w Lodgy będzie podobnie, ponieważ lusterka są takie same
Niestety lusterka to fakt, od poczatku mi sie nie podobaly pod wzgledem aerodynamicznym w dacii - glownie w dusterze , no ale takie auto i taki ma charakter .Ale nie znalazlem innego lusterka ktore by pasowalo z innych dacii czy renault P&P i mialoby lepszy ksztalt .
ps. W Fiacie Bravo 1 mialem fajne lusterka - pod wzgledem aerodynamiki - nie halasowaly praktycznie wcale a bylo to juz z 10 lat temu przeszło.
Na próbę proponuję zakleić szparę matą bitumiczną. Jazda próbna i ocenisz, czy taki zabieg cokolwiek zdziała w Dusterze. Jak pomoże, to można dorobić :)
Lusterka mogą się składać. Taśma dwustronna tylko od jednej strony i od spodu. Z drugiej można zastosować małą uszczelkę. U mnie jest przyklejone na stałe. Za długo szukałem przyczyny
no nie powala na kolana.
Ale z drugiej strony jezeli ktos sie szykuje "w trase" to co go obchodzi czy cos bedzie przez pare godzin kiepsko wygladac, jak ma miec zupelnie inaczej przy duzych predkosciach.
A moze daloby rade z czasem zrobic jakas nakladke z plastiku albo wlokna szklanego i ladnie to wyciac jako nakladke montowalna/demontowalną ?
Moze autor wątku by takie coś zrobił ? Na pewno wie jak z zywicy i maty szklanej zrobic taki "szablon". Na pewno wielu by bylo wdziecznych za taki eksperyment ...
Przy dużej ilości km, wartość estetyczna w skali od 0-10 wynosi dla mnie 0. Wartość praktyczna 10 :) Zrobienie formy to za dużo zachodu. Lepiej to zrobić moim sposobem. Szybciej i taniej.
Btw. coś skrzeczy w tylnym prawym kole. Gdy auto obciążone. Zacinają się wycieraczki na pierwszym biegu (czasowym). Umówiłem się na serwis.
Ostatnio zmieniony przez redek77 2016-03-24, 08:48, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum