Witam przekopałem prawie wszystko i nie znalazłem odpowiedzi .Pomożecie mi rozszyfrować .Świeci mi się kontrola ABS skasowałem błąd ale po ruszeniu samochodem znowu się świeci z czytałem błąd .Może ktoś wie co to za usterka i na którym kole się znajduje ? chodzi mi o prawo,lewo tył przód pojazdu lub ktoś przetłumaczyłby ten screen pozdrawiam wszystkich
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-11-06, 16:07
I obok opis: magnetyczne lub mechaniczne na tarczy. Co kolwiek to znaczy to sprawdz kable,wtyczke przy kole czy nie jest wszkodzona. Zobacz czy tarcza/liczydlo/koronka z ABS nie jest zabrudzona.
Witam ponownie A więc sprawa wygląda tak dostałem się do czujnika ABS ale na pierwszy rzut oka nic za bardzo nie widać że uszkodzony .Dla pewności kupiłem drugi nowy i wymieniłem .Teraz uwaga po wymianie czujnika i wykasowaniu błędu jadąc do tyłu kontrolka ABS nie wykrywa błędu i nie zapala się .natomiast po włączeniu jedynki do przodu po 2 sekundach już się świeci.Obawiam się że to może być wina łożyska .Dlaczego ? no niestety jak mam łożysko z czujnikiem ABS magnetycznym najprawdopodobniej bo jest takie samo wejście czujnika w pierścień jak na foto podane w załączniku.Jeszcze sprawdzę raz i przedmucham kompresorem ten pierścień chyba że jest jakiś inny powód że ABS się świeci . Nacie jeszcze jakiś pomysł co to może być ? zapomniałem dodać przy okazji wymieniłem gumowe łączniki stabilizatora były roztrzaskane
IMG_20161101_104529.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 160,25 KB
IMG_20161101_104525.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 87,29 KB
Ashampoo_Snap_2016.11.08_21h20m11s_004_.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 86,54 KB
Ostatnio zmieniony przez Lordi 2016-11-08, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
Witam problem z ABS rozwiązany byłem u mechanika okazało się że łożysko w kole było zamontowane z tym czujnikiem magnetycznym na zewnątrz i dlatego nie zliczał impulsu. Koszt wymiany wraz z łożyskiem 220 zł.pozdrawiam
Ja jak w tym rekomendowanym tutaj na forum serwisie renomax wymienialem lozysko w przodzie to mnie skasowali na 420-450pln ( z czescia oczywiscie liczac ) ...Zdzierusy i jeszcze polecani tutaj, tfu ,...na psa urok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum