Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2016-12-11, 19:00 Silnik sie poci
Hej
Daczka nowka sztuka, Sandero 1.2. Przejechane 600 km. Zobaczylem dzisiaj, ze kolo tulei (do ktorej wchodzi bagnet od oleju), na jej styku z blokiem silnika, mam slady oleju - jest tlusto.
Reklamowac to w ASO? Olac? To moje pierwsze nowe auto i sie zastanawiam jak do tego podejsc
ja pojechałem jak mi coś skrzypiało przy kierownicy :) -niby pierdoła ale stwierdziłem że jak mam gwarancję to co mi tam :D (okazało się ze guma ocierała)
Wysłany: 2016-12-11, 19:22
Hmm, może faktycznie to zgłoszę. Ale jak będę olej wymieniał, bo specjalnie jechać to mi się nie chce. Z resztą nie bardzo widzę, jak mogliby temu zaradzić.
Czy na czas ewentualnej naprawy można liczyć na auto zastępcze?
Wysłany: 2016-12-11, 20:32
To tam jak tuleja/bagnet wchodzi w blok silnika jest uszczelka? Wytre i sprawdzę czy to z bagnetu nie kapnelo, ale nie wydaje mi sie. Mam też olej o 2-3 mm zalany powyżej maksa, ale chyba nie ma sensu ściągać nadmiaru?
2-3 mm to nie szkodzi, ale czy dobrze mierzysz poziom oleju, jak auto stoi poziomo czy na lekkim pochyleniu??? Bo jak jest lekko pochylony to wskazania są błędne. Auto musi stać poziomo.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Witam
Warto podjechać i niech spojrzą,
przy wymianie oleju np.
u mnie było pocenie się uszczelki pod pokrywą zaworów stwierdzone,
przy pierwszym przeglądzie - zapytali co robimy,
odpowiedziałem krótko - naprawiać
wpierw też zapytanie czy dolewałem olej itd, czy czasem nie poleciało mi,
ależ skąd - zero dolewki
odbieram pojazd i stwierdzają że nie ruszali , zaznaczyli że nic groźnego, jak będzie coś ubywać lub więcej się pocić to proszę podjechać,
z tego co zrozumiałem zasugerowali że lepiej w takim stopniu nie ruszać - bo może być czasem gorzej po fakcie (naprawie)
OK
ale zaznaczyłem - proszę o taki zapis przy wpisie serwisowym - przy odbiorze z przeglądu
jak to mówią przezornego .....
do dziś nic się więcej nie dzieje, jeździ jadzka i jestem zadowolony
olej trzyma stan - wszystko OK
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum