Wysłany: 2018-08-05, 07:56 Ekspres do parzenia kawy
Po 3 latach użytkowania chyba szlag trafił mój ekspres ciśnieniowy.
Przyznam, że nigdy nie byłem kawoszem, piłem bardziej żeby dostać kopa niż smakować.
Ale dzięki ekspresowi awansowałem z poziomu 2-3 kaw tygodniowo do 2-3 kaw dziennie.
Teraz szukam zastępstwa i wyczytałem, że kawa z ekspresu przelewowego jest nawet 2x mocniejsza od tej z ekspresu ciśnieniowego.
Super, tym bardziej, że nie pijam jakiś wymyślnych kaw ze spienionym mlekiem, więc kwota 150zł bardziej mnie rajcuje niż 500 czy 1500.
Znalazłem rozwiązanie niemal idealne - ekspres przelewowy Sencor, który leje kawę bezpośrednio do kubka.
Ale internet mówi, że to badziewie.
Może Wy znacie jakieś urządzenie (niech będzie nawet 3x droższe od w/w Sencora), które spełni te wymagania?
Zależy mi na tym, żeby było jak najmniej obsługi i mycia pośrednich naczyń.
Na zadane pytanie Ci nie odpowiem -- ale chętnie podpowiem.
Jeśli stałeś się naprawdę kawoszem (2-3 kawy dziennie, jest już o czym rozmawiać), to warto zainteresować się lepszymi wynalazkami, które -- przy użyciu odpowiedniej kawy -- pozwalają na odkrycie dziwacznych smaków w kawie, a przy okazji troszkę się pobawić.
Jeśli lubisz mocną przelewową (a zwłaszcza zdarza Ci się podejmować gości kawą) to polecałbym Chemex; jeśli może być nieco bardziej gładka, a kawę pijasz sam, to raczej jakiegoś dripa (ja mam Hario V60 i Kalitę); gdybyś jednak czasem potrzebował czegoś w wersji bardziej hard, to raczej Aeropress (czyli manualna ciśnieniowa).
Cały ten sprzęt będzie kosztował tyle co najtańszy ciśnieniowy ekspress, zajmie mniej miejsca, pozwala na różne urozmaicone cudowanie -- (w bonusie) można zabrać ze sobą na wakacje.
BTW jeśli naprawdę potrzebujesz "kopa", to tylko kawiarka, aczkolwiek osobiście nazywam taką kawę spaleniuchą.
Trudno mnie nazwać smakoszem whisky, skoro pijam tylko zalaną colą "po sam korek".
Trudno mnie nazwać smakoszem kawy, skoro przez gardło przejdzie mi tylko słodzona.
Ale dzięki za trop.
Jeżeli na horyzoncie nie pojawi się jakiś złoty graal, to na dniach kupię podstawowy model Hario V60 i potestuję kilka miesięcy.
Jak się skończą filtry, to zadecyduję - kupować kolejne czy organizować 1000zł na automat.
Już mi kilka osób przyznało, że to była kwestia kawy -- dopóki pili "najlepszą Czibo", faktycznie musieli słodzić.
Spróbuj od razu jakiejś kawy pod tego dripa -- lepiej kasę przepalać na lepszą kawę, niż sprzęt do jej parzenia :)
Zamówiony plastikowy Hario V60-2 z dzbankiem.
Jeżeli przypasi, to po zużyciu jakiś 3kg zapasu MK Premium i Jacobs Kronung z promocji marketowych, pomyśle nad ceramiką i jakąś ambitniejszą kawą.
Jeżeli przypasi, to po zużyciu jakiś 3kg zapasu MK Premium i Jacobs Kronung z promocji marketowych, pomyśle nad ceramiką i jakąś ambitniejszą kawą.
Ceramika nie ma sensu (na razie), natomiast kup chociaż 200 g lepszej i zmielonej pod dripa (b. ważne!) kawy.
Jeśli masz własny młynek, możesz próbować, ale pamiętaj, że drip wymaga znacznie grubszego przemiału (no i rozmiar ma wpływ na smak).
PS kopi luwak nie piłem, chyba nie jestem zainteresowany (zwłaszcza, że ponoć teraz to już jest drobne oszustwo -- zwierzątka trzyma się na farmie i karmi kawą, a później zbiera ich kupki i wyciąga kawkę :)
Ja tak off, czy ktoś pił kawę z g.na cywety czy jakiegoś tam gryzonia Warta swojej ceny
Kopi Luwak czy jakos tak?
tak, pilem... kupilem nawet na Bali paczke, chyba z pol kilo... ze dwa razy sprobowalem i zostawilem... pare lat pozniej odkrylem w najdalszym kacie szafki gdy musialem posprzatac dokladniej i wyp...lem to do smieci...
swietna jest (podobno) ale nie polecam bo nic nadzwyczajnego i niewarta swojej ceny... jak dla mnie... poza tym zawsze gdzies tam sie kolacze mysl ze zwierz to zjadl, strawil i wydalil... za cholere nie potrafilem sie pozbyc tej mysli a wyobraznia pracuje niestety...
Z doświadczenia wiem, że lepiej nie zastanawiać się nad tym co się je/pije. Zwłaszcza jedząc parówki.
A wnosząc coś do tematu - popijam "Czibo", ale z ekspresu ciśnieniowego i tylko dla smaku, a nie dla działania (na mnie kawa nie działa). Więc zawsze jakieś posypki, kawa typu latte, macchiato, cappuccino i inne takie. Plus dokładam sobie jakieś zmielone orzeszki, bitą śmietanę (ma też inne zastosowanie).
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2018-09-04, 14:06
Kiedyś szukałem na forach informacji o dobrych ekspresach. Pozostałem z opinią że dobrą kawę wypiję tylko z ekspresów wartych 4 tys. pln. Ale poźniej odwiedzając rodzinę byłem częstowany kawą z elektroluxa. Była pyszna. Natychmiast kupiłem taką samą - https://m.ceneo.pl/3871756#tab=click za powyżej 100 pln - ok. 10 lat temu. Dzis wsypuję zmielone czibo z biedry i pije bez mleka. Kawa wychodzi z pianą. Teraz cena ekspresu powyżej 300 pln, ale warto.
Też miałem przez 4 lata tego lub podobnego Elektroluxa - robi świetną kawę i nie widzę różnicy pomiędzy nim a ekspresem automatycznym za 1200-1300 zł. Jednak po dwóch latach nie wytwarzał już takiej dobrej kawy i creme bo musiało się w nim coś przytkać mimo regularnego odkamieniania i czyszczenia sitka. Ale do dnia dzisiejszego jest sprawny i dalej służy w rodzinie
Wcześniej były dwa kolbowe Zelmer Piano, ale one były bardzo awaryjne - miałem szczęście bo przy pierwszym ekspresie zepsuł się tuż przed utratą gwarancji i serwis dał nam nowego, który padł po niespełna 3 latach.
Ale i tak najlepszą kawę wytworzy się alternatywnymi metodami.
Taka ciekawostka którą wczoraj wyczytałem odnośnie kawy to, że dla arabiki optymalna temperatura to 70 stopni a dla robusty 50-60 - potwierdzone naukowo
Ja kupiłem jakiś czas temu automat philipsa 8829 z automatycznym spieniaczem mleka. Po testach kilku rodzajów kaw wyszło, ze ILLY i MKCAFE w wersji 100% arabica najbardziej mi smakują.
Automat jest głupi - obsługuje się go na zasadzie 2 przycisków
wyczytałem odnośnie kawy to, że dla arabiki optymalna temperatura to 70 stopni a dla robusty 50-60 - potwierdzone naukowo
No właśnie, naukowo, bo empiria chyba przy tym dostaje nieźle po kulach -- próbowałem kiedyś zaparzać "kilkuminutowym wrzątkiem", i już w tym momencie kawa się kiepsko parzyła. Nie wiem jaka była jej temperatura, ale pewnie w okolicach 80 st. (por. "Kiedy woda ma 60, 70... stopni" -- teraz staram się zalewać (zwłaszcza dripa) nie starszą niż 2-3 minutowa :)
Ja przeważnie piję kawę "plujkę" lub z małego czajniczka "włoskiego". "Plujkę" piję w pracy a parzę w ciśnieniowym czajniczku w domu. I takie oto stwierdzenie sprawdzone organoleptycznie przedstawiam - jak kawę mieloną wsypię do ekspresu i zrobię ja ciśnieniowo to ma bardziej kwaskowaty posmak niż ta sama kawa mielona zalana wrzątkiem w podgrzanym kubku. Nie sądziłem że ciśnienie w ekspresie może tak wpłynąć na smak kawy.
Od jakiegoś czasu korzystam z automatycznego z młynkiem i trzeba przyznać, że jest on bardzo wygodny w codziennym użytkowaniu niż choćby ekspres kolbowy, czy kawiarka - dopóki nie trzeba zająć się co jakiś czas jego konserwacją ( czyszczenie bloku zaparzającego, odkamienianie, smarowanie itp. )
Zabieramy też ze sobą z żoną kawę jako "naturalne sterydy" na rower lub w góry, ale tam robię kawę na półlitrowy termos i wtedy korzystam z kawiarki.
Ale i tak podstawą będzie dobre jakościowo i świeże ziarno oraz co w wielu przypadkach jest pomijane...woda a dopiero później metoda parzenia.
A co do smaku to wszystko zależy od gustu - jeden preferuje arabikę, drugi mieszankę arabiki z robustą czy też kawę czarną lub białą. W samej arabice mamy tyle bukietów smakowych, że można wybierać wśród kaw afrykańskich, południowo - amerykańskich lub azjatyckich
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2018-09-05, 14:58
Sprawdziłem na kompie. Zakup ekspresu o którym pisałem wyżej dokonałem 6 lat temu, za niecałe 300 pln. Cena "powyżej 100 pln", to było oznaczenie "110" w nazwie produktu, które zapamiętałem. Prosty błąd. Tyle w ramach sprostowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum