Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-03-21, 19:24
Auto nie odpala po zadziałaniu Start&Stop
Autor Wiadomość
sirlucas 

Marka: Dacia
Model: Sandero stepway
Silnik: 0.9
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2019-03-03, 17:48   

telecaster1951 napisał/a:
sirlucas napisał/a:
Najgorsze bo taj czy siak na wyświetlaczu komputera powinna być literka A lub A przekreslone A u mnie nie ma nic.
Ikonka na ekranie pojawia się tylko przy włączonym systemie S&S.
sirlucas napisał/a:
...ale ludzie tam pojęcia nie mieli o niczym.
Pewnie że nie mają, bo za takie usterki biorą się uczniowie z samochodówki na praktykach.
sirlucas napisał/a:
nieorygunalny moduł sterownik poduszek powietrznych
Co oznacza że masz auto po poważnym dzwonie skoro wywaliło poduchy. A skoro tak, to może tam się dziać wszystko.
Samo świecenie przycisku oznacza że system działa nieprawidłowo i zasadniczo się to potwierdza.
Czy na pewno system S&S gasi auto? Silnik gaśnie przy puszczeniu sprzęgła czy po zatrzymaniu z wciśniętym sprzęgłem?
Nie sądzę aby auto gasło przez start & stop. Dla mnie to jest inna usterka, a świecąca się dioda przełącznika jest objawem.

Auto widziałem po szkodzie. Wywaliło tylko napinacze poduchy Oki. Kierownica nie odkrecana zgrzewy oryginalne bez jakiej kolwiek ingerencji. Żeby wyjść rizwalony airbag trzeba z tyłu kierownicy w 2 miejscach przebić fabryczne zgrzewy i nacisnąć zapadki. U pasażera też nic nie ruszane. Nad schowkiem wszystko Oki. Nie wiem od czego ta awaria

sirlucas 

Wysłany: 2019-03-03, 17:52   

Samo gasniecie auta z tego co wam zauważyłem spowodowane falowaniem obrotow na biegu jalowym. Przepustnica lub silniczek krokowy. A system start stop podejrzewam że ktoś coś skubal i na stałe chciał odłączyć

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Wysłany: 2019-03-03, 18:03   

sirlucas napisał/a:

Auto widziałem po szkodzie. Wywaliło tylko napinacze poduchy Oki. Kierownica nie odkrecana zgrzewy oryginalne bez jakiej kolwiek ingerencji. Żeby wyjść rizwalony airbag trzeba z tyłu kierownicy w 2 miejscach przebić fabryczne zgrzewy i nacisnąć zapadki. U pasażera też nic nie ruszane. Nad schowkiem wszystko Oki. Nie wiem od czego ta awaria

Mało prawdopodobne, że sam napinacz wystrzelił a poduchy nie. W dodatku przy kierowcy nie trzeba nic rozrywać bo są normalne otwory. Ale mniejsza z tym. Jak ASO oceniło że sensor airbag jest nie ten? Z czapy zaczęli demontować plastiki w tunelu, czy jest błąd poduszek?

sirlucas 

Wysłany: 2019-03-03, 18:44   

toka93 napisał/a:
sirlucas napisał/a:

Mało prawdopodobne, że sam napinacz wystrzelił a poduchy nie. W dodatku przy kierowcy nie trzeba nic rozrywać bo są normalne otwory. Ale mniejsza z tym. Jak ASO oceniło że sensor airbag jest nie ten? Z czapy zaczęli demontować plastiki w tunelu, czy jest błąd poduszek?

Nie ma błędów po prostu rozebrali panel między siedzeniami dobierając się do przycisku start stop. Żeby wyjść poduchy trzeba zgrzewy przeciąć. Owszem są śruby ale demontaż airbag wymaga naciśnięcie zagadek pod zgrzewami tam nie ma srub

toka93 

Wysłany: 2019-03-03, 18:49   

Wydaje mi się że z tyłu kierownicy są dziury do odbicia tych zapadek na poduchę.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

sirlucas 

Wysłany: 2019-03-03, 19:51   

toka93 napisał/a:
Wydaje mi się że z tyłu kierownicy są dziury do odbicia tych zapadek na poduchę.

Dziury są owszem jak się je samemu zrobi. Żeby wyjąć wystrzeloną poduszkę należy z dwóch stron przebić oryginalne zaślepki zgrzewy i dostać się do zagadek takich drucikow. Naciskając na nie odbrzpieczamy airbag i wyjmujemy m to samo w drugą stronę w celu założenia nowego tylko że dziury zostają na stałe

Wpisz sobie w Google wymiana poduszki w dacia sandero
Każda fabrycznie nową ma z tyłu kierownicy zaślepki pod którymi są zapadki do wyjścia.
Ostatnio zmieniony przez sirlucas 2019-03-03, 19:56, w całości zmieniany 2 razy  

toka93 

Wysłany: 2019-03-03, 20:10   

Demontowałem te poduszki z 20 razy i zawsze myślałem, że tam jest otwór i nie ma całkowicie "zagrzanej" dziury :D
Cóż, człowiek uczy się cale życie.

sirlucas 

Wysłany: 2019-03-03, 21:19   

toka93 napisał/a:
Demontowałem te poduszki z 20 razy i zawsze myślałem, że tam jest otwór i nie ma całkowicie "zagrzanej" dziury :D
Cóż, człowiek uczy się cale życie.

Niektóre auta mają po prostu śrubę na wierzchu i klopot z głowy. W Dacii jest inaczej

toka93 

Wysłany: 2019-03-03, 21:26   

W Daci tylko stary Logan miał przykręcaną. Reszta ma te dziwne zatrzaski, albo inne wynalazki. A najbardziej chory to Duster FL 2017. Gdzie poduszka już mała z klaksonem i są 3 rodzaje mocowań. Jak w Sandero II, na 3 bolce i blaszki jak w Dusterze przed FL :)

telecaster1951 

Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Wysłany: 2019-03-04, 15:34   

sirlucas napisał/a:
Samo gasniecie auta z tego co wam zauważyłem spowodowane falowaniem obrotow na biegu jalowym. Przepustnica lub silniczek krokowy. A system start stop podejrzewam że ktoś coś skubal i na stałe chciał odłączyć
No. To najpierw ogarnij przepustnicę i silniczek, bo tu jest zapewne przyczyna gaśnięcia.
W S&S nic nie musiało być grzebane! Świecenie się diody mówi że system jest wyłączony, czego powodem może być błędny odczyt jednego z czujników. Chociażby położenia przepustnicy.
Komputer diagnostyczny może nie wykryć tutaj żadnego błędu.
Ostatnio zmieniony przez telecaster1951 2019-03-04, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

sirlucas 

Wysłany: 2019-03-04, 15:46   

telecaster1951 napisał/a:
sirlucas napisał/a:
No. To najpierw ogarnij przepustnicę i silniczek, bo tu jest zapewne przyczyna gaśnięcia.
W S&S nic nie musiało być grzebane! Świecenie się diody mówi że system jest wyłączony, czego powodem może być błędny odczyt jednego z czujników. Chociażby położenia przepustnicy.
Komputer diagnostyczny może nie wykryć tutaj żadnego błędu.

Dzięki kolego za info. Sam też już w serwisie przed jutrzejszą wizyta to powiedziałem żeby sprawdzili każda rzecz czujnik który współgra z systemem S&S

sirlucas 

Wysłany: 2019-03-06, 17:46   

Witam ponownie z tematem systemu start stop. Jestem już po wizycie i jak się okazało to wadliwy sterownik moduł poduszek powietrznych zamontowany z Dacii Sandero bez systemu S&S powodował wariacje w moim aucie A falowanie obrotów spowodowane nieszczelnością w kokektorze ssącym. Dziękuję za pomoc serwisowi Renault Dacia Smolarek pod Skierniewicami.

jodlasty 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 LPG
Rocznik: 2019
Wysłany: 2019-06-04, 18:39   

Tak z ciekawości. Ile zapłaciłeś za naprawę?
Czy podczas jazdy próbnej kiedy kupowałeś samochód, to nie wyłapałeś takiej usterki?

Odpowiedz do tematu