Jeden mechanik przestrzegał mnie aby podczas jazdy nie trzymać dłoni na drążku zmiany biegów, ma on sobie swobodnie drgać. Trzymanie ręki cały czas na drążki skrzyni biegów powoduje pewne perturbacje w skrzyni biegów.
To stwierdzenie jest prawdziwe dla skrzyń biegów z drążkiem bezpośrednio wchodzącym do skrzyni biegów, bo powodowało rzeczywiście wywieranie nacisku na wybierak i zużywanie się sprężynek zatrzasków, a w następstwie wyrzucanie samoczynne biegu w czasie jazdy. Schemat takiej skrzyni w pierwszym linku poprzedniego postu.
W Dusterach są linki i one amortyzują nacisk na drążek zmiany biegów , co oczywiście nie uzasadnia trzymania ręki i na drążku zmiany biegów w czasie jazdy.
Zauważyłem , że po czterech latach eksploatacji w moim Dusterku odczuwalne jest minimalne ruszanie się dźwigni zmiany biegów przy hamowaniu silnikiem i przyspieszaniu. Zapewne jest to związane ze zmianą elastyczności poduszek zawieszenie zespołu napędowego.
Zauważyłem również, że Duster 1,5 Dci 110, wymaga pełnego wysprzęglenia (pedał sprzęgła do oporu wciśnięty w podłogę) , mam sprzęgło z wysprzęglikiem hydraulicznym.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Zajczuk 2017-02-09, 21:28, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2019-10-05, 03:09 Drgania lewarka zmiany biegów przy wysprzęglaniu
Witam,
Będąc na jeździe próbnej nowym Dusterem wszystko poszło w porządku poza jednym faktem.
Kiedy bieg był wrzucony a w szczególności trójka (inne biegi ciut mniej) to podczas puszczania sprzęgła w tym nowym samochodzie na lewarku zmiany biegów czuć było zdecydowane uderzenie w lewarek które próbowało wyprostować do pionu tą dźwignię. Sprzedawca był zdezorientowany. Najlepszy mechanik z JASZPOLU w Łodzi mówi że ten typ tak ma. I jest problem.
Czy ktoś z szanownych doświadczonych forumowiczów doświadczył coś podobnego w nowym Dusterze?
Jechałem 1.3 150KM wersją TECHROAD którą właśnie wycofują. Nie ma się do czego przyczepić poza tym jednym problemem.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-10-06, 10:18
Ogólnie to Renault od dawna ma tak, że lewarki zmiany biegów lubią się poruszać nieco podczas dodawania i odejmowania gazu. Ponoć za miękkie dają poduszki skrzyni biegów. Jednak walić nie powinno. Trochę się ruszyć może, ale nie walić.
Mi jak tak waliło w starym Oplu Vectra, to oznaczało, że poszła poduszka pod skrzynią biegów.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Ogólnie to wina którejś z poduszek układu napędowego. Skrzynia jest na sztywno połączona z silnikiem, więc ruchy silnika też się przeniosą na lewarek. W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić, czy któraś poduszka nie pękła (np na skutek błędu w montażu fabrycznym), a jak TTTM, to można szukać twardszych zamienników. W moim 1,6 16V lewarek ani drgnie.
Wysłany: 2022-02-20, 19:23 Drążek skrzyni biegów - Duster II fp2
Witam,
jestem nowym użytkownikiem Dacii Duster II fp2. Zauważyłem w moim świeżo odebranym aucie (przejechane 500 km) dziwne zachowanie drążka zmiany biegów. Otóż głównie na biegach 3 i 4 (najbardziej możliwe do wychwycenia okiem) ewidentnie widać poruszanie się dźwigi zmiany biegów podczas dodawania/puszczania gazu - ruch to jakieś 0,5 - 1 cm.
Czy Wy również zauważyliście tego typu zachowanie w swoich samochodach ? To, że nieco mnie to drażni to jedno, ale wolę zapytać czy udać się z tym do ASO czy po prostu TTTM ?
Biegi wchodzą płynnie, nie ma z tym problemów - choć zdarzyło mi się 2 razy, że wsteczny nie chciał zaskoczyć i musiałem najpierw wbić 1, a dopiero potem wsteczny.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
To akurat mi nie przeszkadza. Dotychczas jeździłem "japończykami" i tam to była norma - Honda, Mitsubishi, Nissan - każdy z nich co jakiś czas tak robił.
Również (f.1). Podobnie było w innych autach które do tej pory miałem, no może poza automatami . To chyba zależy od typu połączenia drążka ze skrzynią, starsze Renault też tak miały.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zatem tak ma być. No dobrze jakoś postaram się do tego przyzwyczaić, że coś tam sobie żyje własnym życiem w tunelu środkowym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum