Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyłącznik ASR
Autor Wiadomość
Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2021-02-18, 14:41   

yurec1st napisał/a:
Spoko, aby na nastepną zimę się udało bo nie wiadomo jaka będzie ;-)

Póki co, lektura rosyjskich stron nie napawa optymizmem- o ile w "bratniej" Ładzie X-Ray ten sposób z wykorzystaniem wolnego PIN-u działa bez pudła, to w przypadku ich Renault Sandero i Logan niestety to nie działa...

yurec1st 

Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: SCe 75 1.0 ccm
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway
Wysłany: 2021-02-18, 14:52   

W starych Sandero to obchodzili bezpiecznikiem ale w naszych już się producent postarał żeby za różowo nie było :-/
A nie wchodzi w grę jeszcze programowa aktywacja?

Żeby nie otrzymywać głupich odpowiedzi nie należy zadawać głupich pytań :roll:
Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2021-02-18, 14:55, w całości zmieniany 1 raz  

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-18, 16:30   

A bracia rumuni nie mają jakiś osiągnięć? :?: Kiedyś czytałem na forum renault FR, że jakiś moduł od czegoś tam występuje tylko w produkcji rzemieślniczej Rumunia.

shrek 

Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2021-02-19, 10:26   

Najprościej odłączyć czujnik ABS przy kole lub zasilanie pompy ABS i już można cieszyć brakiem ABS ESP 😎a za to pojawia sie błąd na desce. No ale komu by to przeszkadzało. Po co to dezaktywować?

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-19, 11:07   

shrek napisał/a:
pojawia sie błąd na desce

I to wcale nie przeszkadza bo info powinno się pojawiać, to w końcu tylko na potrzebę chwili: dołek, zaspa, śliski podjazd. Pod warunkiem, że system się dezaktywuje a nie działa nadal, tylko oświeca kontrolkę jak u mnie po wyciągnięciu bezpiecznika.
shrek napisał/a:
Po co to dezaktywować?

Przedwczoraj wyciągałem syna Fiestę z ogrodu pod lekką górkę to się w życiu tak nie narobiłem.
Woda na śniegu a Dacia nie pozwala dodać gazu i ślizgają się koła na zmianę, koszmar jakiś. Dopiero pomogli sąsiedzi.
shrek napisał/a:
zasilanie pompy ABS

To zsilanie jest po jakimś bezpieczniku?

Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2021-02-19, 11:20, w całości zmieniany 2 razy  

Michał B24 

Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2021-02-19, 13:34   

yurec1st napisał/a:
Przedwczoraj wyciągałem syna Fiestę z ogrodu pod lekką górkę to się w życiu tak nie narobiłem.

Woda na śniegu a Dacia nie pozwala dodać gazu i ślizgają się koła na zmianę, koszmar jakiś. Dopiero pomogli sąsiedzi.

Wyjąłbyś bezpiecznik i przejechał.

Dymek 

Wysłany: 2021-02-19, 14:06   

yurec1st napisał/a:
Pod warunkiem, że system się dezaktywuje a nie działa nadal, tylko oświeca kontrolkę jak u mnie po wyciągnięciu bezpiecznika.
...
To zasilanie jest po jakimś bezpieczniku?

No to wyjmowałeś bezpiecznik, czy nie? :roll:
Po wyjęciu bezpiecznika odcinasz właśnie zasilanie pompy ABS i wszystkie te systemy korzystające z układu ABS nie działają a na desce masz świecące kontrolki ESP(ASR) i ABS informujące o braku komunikacji z modułem ABS. I jeśli w takim stanie napęd nadal nie daje rady, to już jest tylko efekt normalnego działania mechanizmu różnicowego.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-02-19, 14:22, w całości zmieniany 2 razy  

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-19, 14:27   

Dymek napisał/a:
yurec1st napisał/a:
Pisałem 2021-02-12, 12:21
Właśnie jestem po próbie. Wyciągnąłem bezpiecznik 12 5A i oświeciły się kontrolki ESP i ABS przy czym oba systemy nadal doskonale działają tylko nie można zapalić silnika

Dymek 

Wysłany: 2021-02-19, 15:44   

yurec1st napisał/a:
Wyciągnąłem bezpiecznik 12 5A i oświeciły się kontrolki ESP i ABS przy czym oba systemy nadal doskonale działają tylko nie można zapalić silnika

Bo naprawdę pewne jest tylko odłączenie głównego zasilania pompy ABS/ESP- czyli bezpiecznik F7 w komorze silnika o wartości 50A... Służy on tylko do tej funkcji. Rosjanie wyłączają system właśnie tym bezpiecznikiem.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-02-19, 15:51, w całości zmieniany 1 raz  

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-19, 15:53   

50A?! Co bierze tyle prądu? Największy jaki mam to 30A.
Poprzednia Sandero ma opis:
F15 - 10A - Bezpiecznik: modułu elektronicznego ABS

Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2021-02-19, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Wysłany: 2021-02-19, 19:05   

yurec1st napisał/a:
50A?! Co bierze tyle prądu?

Moduł- pompa ABS. Przypominam, że w starszych samochodach to było napędzane paskiem od silnika a tutaj jest elektryczne.
Cytat:
Największy jaki mam to 30A.

Na pewno patrzysz w komorze silnika?

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-19, 19:09   

Nie. Tam jeszcze nie dotarłem, tylko się zastanawiam nad poborem , to sporo. 30A mam w zestawie zapasowych bezpieczników.

Dymek 

Wysłany: 2021-02-19, 19:16   

TUTAJ
Płytka 777-1

velomar 

Silnik: 1.0 SCE
Wersja: Laureate
Wysłany: 2021-02-19, 19:29   

Dymek napisał/a:
yurec1st napisał/a:
50A?! Co bierze tyle prądu?

Moduł- pompa ABS. Przypominam, że w starszych samochodach to było napędzane paskiem od silnika a tutaj jest elektryczne.

W takim module ABS jest wirnik jak w niewielkiej wiertarce (te 500-700W zwykle takie mają), a dodatkowo zespół cewek elektromagnesów sterujących zaworami. Wystarczy spojrzeć na kable zasilające by uzmysłowić sobie, ile prądu to może pociągnąć.
https://www.youtube.com/watch?v=IKi5O3ZlSu4
I po co to wszystko?
Dlatego ja wciąż wolę samochody bez tych wynalazków, proste i niezawodne, gdzie wszystko działa intuicyjnie.
Komplikacja jest wrogiem niezawodności i gdzie jak gdzie, ale przy hamulcach zdecydowanie stare rozwiązania były lepsze (mam oczywiście na myśli całkowity brak ABS i wszystkich powiązanych z nim systemów, a nie pompy ABS napędzane paskiem od silnika).
I jeszcze dołączę ten film, który już gdzieś wrzucałem, ale tak dla otrzeźwienia nie zaszkodzi przypomnieć.
https://www.youtube.com/watch?v=mi_1VO1-MKI
Ostatnio zmieniony przez velomar 2021-02-19, 19:45, w całości zmieniany 3 razy  

Michał B24 

Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2021-02-19, 21:19   

Kiedyś drzwi na skobel się zamykało, komu to przeszkadzało?

BLACHA_997 

Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025
Wysłany: 2021-02-20, 09:54   

velomar napisał/a:
Komplikacja jest wrogiem niezawodności....

Przerzuć się z komputera na liczydło. Poza możliwością pogubienia koralików raczej sprzęt będzie niezawodny. :lol: :lol:

A tak na poważnie też uważam, że w niektórych przypadkach naszpikowane samochody elektroniką to przerost formy nad treścią gdyż osłabiają czujność kierowców, przykład: jazda w warunkach ograniczonej widoczności na światłach dziennych bo przecież jest system automatu itp.. Ale są też systemy których człowiek nie jest w stanie zastąpić. Które, jest które, zależy od poglądów poszczególnych osób i nie będę na ten temat dywagował. Jednak, skoro uważasz się za super drivera, po co kupowałeś taki rodzaj pojazdu na który notorycznie narzekasz. Nawiasem mówiąc był już na tym forum user który kupując Dacię Duster sądził, że będzie to Renault i to jeszcze o określonych ściśle dobranych do jego upodobań parametrach. Starsi użytkownicy forum wiedzą kogo mam na myśli. Sorry nie obraź się ale niedorzecznym dla mnie jest wydawanie kilkudziesięciu tyś zł na rzecz, co do której wcześniej się nie przekonałem, że będę z niej zadowolony i będzie to zakup trafiony. Przecież wiedziałeś, że samochód, jak każdy obecnie sprzedawany będzie miał ABS i inne systemy, które będą Ci przeszkadzały w użytkowaniu samochodu. Najlepszym więc rozwiązaniem byłoby złożenie "SAMA" pod swoje potrzeby i oczekiwania, zarejestrowanie go i w pełni satysfakcjonujące użytkowanie.

EBmazur 

Silnik: 1,0 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2021-02-20, 16:57   

Cytat:
velomarDlatego ja wciąż wolę samochody bez tych wynalazków, proste i niezawodne, gdzie wszystko działa intuicyjnie.

Proponuje korbę zamiast rozrusznika , gaźnik w miejsce wtrysków , ze skrzyni wywalić synchronizatory ( czy ktoś jeszcze pamięta / potrafi to obsłużyć) , mechaniczne strzałki zamiast kierunkowskazów ( żarówki się przepalają ) , pompę paliwa też można wywalić - zasilanie opadowe . I hamulce na linkach - odpada pompa i nie trzeba pilnować poziomu płynu , w dodatku ABS nie da się tam zastosować .

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-20, 17:05   

Michał B24 napisał/a:
Proponuje korbę zamiast rozrusznika

Korba to nie jest zły wynalazek, miałem w kilku samochodach ale nie zamiast.
EBmazur napisał/a:
( czy ktoś jeszcze pamięta / potrafi to obsłużyć

Wszyscy (chyba) zawodowi kierowcy umią zmieniać biegi na podwójne sprzęgło w razie jak podda sie synchronizator.
EBmazur napisał/a:
mechaniczne strzałki zamiast kierunkowskazów ( żarówki się przepalają )

Tam też były żarówki.

EBmazur 

Silnik: 1,0 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2021-02-20, 17:58   

yurec1st
Cytat:
EBmazur napisał/a:
Kod:
mechaniczne strzałki zamiast kierunkowskazów ( żarówki się przepalają )   

Tam też były żarówki.

Ale dopiero po face liftingu

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-21, 11:24   

Dymek napisał/a:
Póki co, lektura rosyjskich stron nie napawa optymizmem

Może konieczna jest aktywacja?

ASR ESP.jpg
Plik ściągnięto 97 raz(y) 70,29 KB

velomar 

Silnik: 1.0 SCE
Wersja: Laureate
Wysłany: 2021-02-21, 18:59   

Dymek napisał/a:
yurec1st napisał/a:
Wyciągnąłem bezpiecznik 12 5A i oświeciły się kontrolki ESP i ABS przy czym oba systemy nadal doskonale działają tylko nie można zapalić silnika

Bo naprawdę pewne jest tylko odłączenie głównego zasilania pompy ABS/ESP- czyli bezpiecznik F7 w komorze silnika o wartości 50A... Służy on tylko do tej funkcji. Rosjanie wyłączają system właśnie tym bezpiecznikiem.

Potwierdzam. Wyjęcie bezpiecznika 50A w skrzynce pod maską (drugi od góry z lewej strony) załatwia sprawę, czyli zabija serce systemu - nie działa ani ASR, ani ESP ani ABS, czyli wszystkie układy korzystające z modułu ABS.
O dziwo, pomimo oczywistego świecenia się kontrolek (ABS, ESP/ASR oraz ta ogólna od hamulców), samochód normalnie odpala, w przeciwieństwie do sytuacji po wyjęciu tego bezpiecznika 5A w desce rozdzielczej. Prędkościomierz i licznik kilometrów oczywiście też działają normalnie. Żaden tryb awaryjny się nie uaktywnia, silnik normalnie rozwija pełną moc.
Z pewnością nieco cierpi rozkład siły hamowania przód/tył (bo nie działa też zapewne EBD), bo przednie koła blokują się dość wcześnie, ale da się hamulce całkiem dobrze wyczuć (żeby nie powiedzieć lepiej). Na razie jakichś obszernych porównań nie robiłem, ale dla mnie ten sposób działania hamulca, abstrahując od samej skuteczności, jest po prostu bardziej znajomy i normalny, hamowanie znów sprawia przyjemność wynikającą z kontroli, od lekkiego, minimalnego hamowania po pełne zablokowanie.
Śniegu już mało na drodze i musiałem objeździć jakieś boczne uliczki, ale umiejętności modulacji hamowania wciąż nie straciłem i ani mi samochodu nie obróciło, ani się nigdzie nie przeliczyłem z hamowaniem.

No i w końcu nic nie zdusza silnika - chcesz ruszać z piskiem, nie ma problemu, choć Nokiany Seasonproof wymagają sporych obrotów, by zerwać przyczepność na suchym.
Na bardziej śliskich nawierzchniach wychodzi kolejna wada Sandero (a bardziej elektronicznie sterowanej przepustnicy) - możliwość szybkiej modulacji siły napędowej pedałem gazu jest kiepska (przynajmniej w porównaniu do mojego starego Peugeota 306 z pompą wtryskową sterowaną linką). Zarówno szybkość reakcji, jak i rozdzielczość (tak to określę) gazu jest dużo gorsza niż w 306-ce. W Peugeocie każde drgnięcie stopy na gazie przekłada się na wzrost lub spadek siły napędowej, właściwie natychmiast. Ma to kluczowe znaczenie w kontroli przyczepności podczas przyspieszania czy w zakręcie. Nawet nie chodzi tylko o przyczepność, ale też o sam rozkład obciążeń między osiami wynikający z przyspieszania lub hamowania silnikiem. W Sandero silnik czasem zbyt wolno schodzi z obrotów, a na nacisk gazu też czasem reaguje z lekkim opóźnieniem.
W Peugeocie pod dźwignią na pompie wtryskowej jest taki pneumatyczny amortyzatorek (z regulacją na śrubce), który spowalnia schodzenie z obrotów (ustawia się moment w którym zaczyna wyłapywać dźwignię gazu). Pamiętam jak pompiarz kiedyś mi to wyregulował po swojemu (przy okazji wymiany uszczelnień pompy wtryskowej), bo twierdził, że zbyt szarpie po ujęciu gazu i od razu wyczułem to na jeździe próbnej. Wróciłem do domu i ustawiłem znów według własnych upodobań, bo wolę jak mi lekko szarpie przy ujęciu gazu, niż gdy za słabo hamuje silnikiem, bo wolno schodzi z obrotów. Po prostu hamowanie silnikiem ma niebagatelny wpływ na subtelne zmiany obciążenia kół napędowych, co jest kluczowe do kontrolowania przyczepności w samochodzie bez systemów elektronicznych.

Więcej na razie nie napiszę, bo i tak zaraz wszystko zostanie wykorzystane przeciwko mnie i zlecą się oprawcy. Black Dusty już tylko na to czeka.

Dymek 

Wysłany: 2021-02-21, 22:31   

velomar Ode mnie szacunek. Dzięki za opis i potwierdzenie. 👍
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-02-21, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Wysłany: 2021-02-22, 10:12   

yurec1st napisał/a:
Może konieczna jest aktywacja?

A to by było do sprawdzenia, ale na początek to ktoś z posiadaczy Lodgy czy Dokkera (z fabrycznym przyciskiem wyłączania), musiałby u siebie podejrzeć- jaki status jest u niego w tej pozycji.
Tyle, że w ddt4all dla modeli Lodgy i Dokker widzę zupełnie inne pozycje i takiego pola wyboru tam nie ma...
Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale dodatkowy PIN15 na test próbny mam już przygotowany.

ECU configuration 1_1.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 105,65 KB

Lodgy_ABS_ECU configuration.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 114,06 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-02-22, 10:41, w całości zmieniany 3 razy  

yurec1st 

Wysłany: 2021-02-22, 17:33   

U siebie właśnie sprawdziłem, po zaznaczeniu opcji "Present", write, soft reset miga kontrolka ABS (tylko) do czasu wyłączenia programu. Po ponownym włączeniu programu status jest "not present", kontrolka nie miga.

Ostatnio zmieniony przez yurec1st 2021-02-22, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  

yurec1st 

Wysłany: 2021-04-11, 17:20   

shrek napisał/a:
Najprościej odłączyć czujnik ABS przy kole lub zasilanie pompy ABS i już można cieszyć brakiem ABS ESP 😎a za to pojawia sie błąd na desce.

Przyszło mi na myśl, że nie ważne z jakiego powodu przestanie działać ESP jak pisał kol. shrek może można zrobić fizyczną przerwę przełącznikiem na zasilaniu pompy albo na przewodzie czujnika ABS jak to faktycznie wystarczy i dezaktywuje system tyle, że teraz to już trochę trudno będzie zweryfikować. A błąd na desce to nawet dobrze, że jest info.

Odpowiedz do tematu