Wysłany: 2024-08-10, 11:10 Płyn chłodzący Dacia Sandero III
Mam zagwozdkę, dzisiaj zauważyłem, że poziom płynu chłodzącego spadł do minimum, chciałem zrobić dolewkę, a z tego co wiem Renault stosuje Glaceol RX typ D (obecnie E), na moim zadupiu nie ma możliwości zakupu tego płynu, a w poniedziałek ruszam w trasę, w sklepie mi polecili płyn Mannol Pro Cool 4414 tylko że to jest do motocykli. Kolor się zgadza, jest to to coś na bazie glikolu etylenowego. Tylko czy można to zastosować do auta oczywiście nie w hurtowych ilościach tylko tak 100 - max 300 ml. Do układu wchodzi niby ok. 4 litrów płynu więc takie ilości nie powinny mieć wymiernych skutków ubocznych dla całego układu.
Ostatnio zmieniony przez BoskiCoolo 2024-08-10, 11:49, w całości zmieniany 1 raz
DACIA Klub Polska » DACIA » Kompendium Dacii » Płyn chłodzący
("Coś" na bazie glikolu etylenowego w zasadzie można dolać, ale akurat ten Mannol nie jest opisany normami G-xx, więc musiałbyś sobie poszukać jakiej jest dokładnie generacji).
Z tego co udało mi się znaleźć to Mannol ma podwyższoną wartość krzemianów i boranów czyli można mniej więcej go klasyfikować jako G11 za to Glaceol klasyfukuje się jako G12 czyli bez krzemianów i nie zabardzo to można ze sobą mieszać.
Ja awaryjnie na dolewki kupiłem płyn do chłodnic Jula Starta (żółty) - wg producenta jest to czysty glikol bez dodatku krzemianów i fosforanów. Dodatkowo jest tani i żółty jak oryginał. Nie mam właściwie ubytków więc dolewki są symboliczne. Wymianę całego płynu mam za rok w ASO więc raczej się nie zastanawiam nad wpływem tych dolewek na układ chłodzenia. Wszystko wygląda ok po 5000 km.
Wszystko ładnie, pięknie tylko w sklepach wybór kiepski 2-3 rodzaje na krzyż. Dolałem wody demineralizowanej pomiędzy min-max. Po powrocie zakupie oryginalny płyn i zaleje do maxa i będzie git 😁 dzięki za rady i wskazówki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum