Wysłany: 2024-08-11, 21:13 Brak kierunkowskazów z prawej strony.
Witam, posiadam dacie duster produkcji grudzień 2017. Zmagam się z pewnym problemem, otóż w trakcie dłuższej podróży, zazwyczaj na trasach szybkiego ruchu podczas zmiany pasa na prawy zwiększa mi się częstotliwość kierunkowskazu prawego (lewy ok). No to myślę standardowo że to żarówka. Zjazd na parking, wychodzę sprawdzam, żaden z prawych nie świeci. Czy to awaryjne, kierunek, czy zamykanie auta z pilota... No i teraz myk, gasze samochód, odpalam i wszystko śmiga przez najbliższe kilkaset kilometrów.
Taka sytuacja jak wyżej zdarzała mi się kilkukrotnie na przestrzeni pół roku. Obecnie jest tak, że restart samochodu nie pomaga... Żarówki sprawdzone, wszystkie są okej. Lampy na krótko też działają. Brak prawej strony czy to z pilota, kierunkowskazu czy awaryjnych.
Czy ktoś z was zmagał się z takim problemem? Gdzie szukać przyczyny? Czy ktoś posiada schematy elektryczne związane z moim problemem?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2024-08-12, 06:20
Manetka kierunkowskazu lub problem leży w module UCH, który znajduje sie obok skrzynki bezpieczników. Sprawdz czy z uch wychodza napiecia na prawa stronę.
Jak nie to ja bym rozebrał uch i sprawdzil przekaźniki.
Edit:
Bezpieczniki sprawdziłeś?
Witam,
W moim Loganie też od paru lat mam ten problem. Po dłuższej jeździe potrafi rozłączyć prawe kierunkowskazy, ale nie jest tak zawsze. Pomaga wyłącznie zapłonu o znowu można jechać np. kilkaset km. Obstawiałem instalację od haka, ale sprawdziłem wszystko i nie wiem co może być.
Dodam tylko, że nie są to bezpieczniki i manetka. Problem jest gdzie indziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum