Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1930 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-10-22, 11:36 Dacia Logan MCV II STEPWAY OUTDOOR by dudu$
Cześć,
po niespełna roku przerwy ponownie wróciłem do jedynej słusznej marki czyli DACII. Fiata Tipo sprzedałem rodzicom znajomego i w jego miejsce zakupiłem sobie Dacię Logan MCV II STEPWAY OUTDOOR. Dacia od pierwszego właściciela rocznik 2017 przebieg 66tyś. km. Ogólnie auto spoko, wizualnie zmęczone tz. porysowane, gdzie nie gdzie wgnioteczki i poobijane po całości ranty drzwi. Mechanicznie, sprawne choć obstawiam, ze Klima nie działa, ale ttym tematem zajme sie dopiero po ogarnięciu wizualnie auta oraz zrobieniu następujących rzeczy:
- polerka auta
- zamalowanie rantów drzwi i większych odprysków
- nałożenie wosku Soft99
- wymianie oleju i filtrów
- wymianie płynu chłodzącego
- wymianie opon
- wymianie żaróweczek podświetlenia nawiewu
- rozłożeniu drzwi przednich pasażera i sprawdzenie co tam się w nich - podczas zamykania jest dźwięk jakby pracowała blacha, podejrzewam odklejenie się wzmocnienia od blachy.
- przepraniu tapicerki
- wyczyszczenie tylnych hamulcy i ich konserwacja
- wymiana tarcz i klocków z przodu.
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1930 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-10-22, 22:02
Mały update. Auto drugi dzień w moich rękach. Wczoraj delikatnie je odszczurzyłem czyli zostało wstępie umyte , w środku odkurzone i odświeżone plastiki. Natomiast w dniu dzisiejszym zdemontowałem boczek w drzwiach przednich pasażera i przykleiłem blachę drzwi do wzmocnienia masą uszczelniająco-klejącą oraz zdjąłem bębny hamulcowe, wyczyściłem wszystko z pyłu i przesmarowałem smarem do hamulcy, miejsca styku szczek z tarczą kotwiczną aby nic nie piszczało po odpuszczaniu pedału hamulca. Jutro natomiast ciąg dalszy pracy przy loganie. Wpadną nowe kapcie wielosezonowe Nexen Nblue 4 Season oraz spróbuję zrobić polerkę lakieru i nanieść wosk na karoserię.
Wysłany: 2024-10-23, 06:10
tomkasz napisał/a:
Zacne auto! Fajny kolor.
A ta blacha do wzmocnienia to fabrycznie w ogóle nie była połączona, czy puściła?
fabrycznie puściła. Kilka lat temu miałem Logana MCV II w zwykłej wersji i tam np odkleiły mi się mastyki od wzmocnień na dachu i musiałem rozkładać prawie cały środek auta i opuszczać podsufitkę aby to naprawić, dlatego też jak usłyszałem dźwięk pracującej blachy w drzwiach to byłem pewien że to również odkleiła się mastyka.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3840 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-10-23, 18:19
No proszę, "mój" rocznik i też z wersji Outdoor 👍
Niech się dobrze "układa". Do tego silnika trzeba się przyzwyczaić, nawet jeśli wcześniej nie miało się nic z silnikiem większym niż 3 cylindry (jak ja). Bardziej chyba tu chodzi o turbo...
W 2017 można jeszcze było mieć MCV Stepway z dCi, ale faktycznie Outdoor tylko z TCe.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-10-23, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-10-24, 20:32
Chociaż Turbo w silnikach benzynowych montowane jest już od kilku dobrych to ten Logan jest moim pierwszym autem z turbina i pierwszym autem trzycylindrowym ( nie zaliczam do tutaj PF126p i CC704cm).Jeździ się nim na pewno inaczej niż autem z silnikiem wolnossącym, ale myślę że się niedługo przyzwyczaję.
nowy napisał/a:
dudu$ napisał/a:
zdemontowałem boczek w drzwiach przednich pasażera i przykleiłem blachę drzwi do wzmocnienia masą uszczelniająco-klejącą
jak to się objawiało? generowało hałas zaraz po odpaleniu czy przy pewnych prędkościach?
Nic z tych rzeczy, w trakcie jazdy nic nie słyszałem, przynajmniej siedząc na miejscu kierowcy. Jedynie podczas zamykania drzwi, szczególnie kiedy staliśmy przy aucie było ewidentnie słychać jak pracuje blacha na drzwiach,. Od momentu użycia macy klejąco-uszczelniajacych jest cisza, drzwi zamykają się z identycznym dźwiękiem jak pozostałe. Wczoraj przeprowadziłem lekką , amatorską polerkę lakieru i naniosłem wosk na karoserii. Ponadto wymieniłem żaróweczkę w panelu nawiewu. Niestety nie maiłem takiej jaka powinna być wiec zamontowałem mniejszą niż była w oryginale, gorzej świeci ale jest lepiej niż było. Dzisiaj udało mi się odebrać opony i założyć je na auto. Również i dzisiaj doszedł do mnie lakier zaprawowy i przemalowałem nim poobijane ranty drzwi. Teraz czekam tylko na możliwość wymiany oleju w silniku+ płukanka oraz wymianę płynu chłodzącego. Jak to wszystko oarnę zostaje walka z niedziałającą klimatyzacją - dioda w przycisku zaświeca się, a po wciśnięciu zaworu od klimy gaz ucieka więc gaz w układzie raczej jest,
Nic z tych rzeczy, w trakcie jazdy nic nie słyszałem, przynajmniej siedząc na miejscu kierowcy. Jedynie podczas zamykania drzwi, szczególnie kiedy staliśmy przy aucie było ewidentnie słychać jak pracuje blacha na drzwiach,.
dzięki za odpowiedź, miałem nadzieję, że znalazłeś rozwiązanie na moją bolączkę
Wysłany: 2024-10-29, 21:22
Minął tydzień i nadal ogarniam auto do stanu, który mnie zadowoli. Wczoraj usunąłem około 10 wgniotek z karoserii, a dzisiaj odgrzybiłem parownik klimatyzacji środkiem Bizol C30 oraz usprawniłem klimatyzację - Działa :). Jutro mam w planach zrobić płukankę silnika, wymienić olej na Motul 8100 X-Cess 5w40 oraz wymienić płyn chłodzący. Z rzeczy które chciałbym jeszcze zrobić to rozebrać przednie hamulce, ocenić ich stan i ewentualnie wymienić na nowe. Od poprzedniego właściciela musze odebrać jeszcze bagażnik dachowy oraz dokumentacje serwisowa aby odszukać kiedy były wymieniane świece zapłonowe i płyn hamulcowy, jeśli dawno o oczywiście wymiana.
dokumentacje serwisowa aby odszukać kiedy były wymieniane świece zapłonowe i płyn hamulcowy, jeśli dawno o oczywiście wymiana.
Czy poprzedni właściciel miał ES?
Ja w roczniku 2019 mam tak zapisane w serwisówce:
- wym. paska -150 tyś/6 lat
- wym. płynu chł. -150 tyś/5 lat
- wym. płynu ham. -120 tyś/3 lata
- wym. świec -60 tyś/4 lata
dudu$ napisał/a:
rozebrać przednie hamulce, ocenić ich stan i ewentualnie wymienić na nowe.
ostatnio przy podobnym przebiegu o 2 lata młodszym samochodzie bratowa musiała klocki wymieniać, bo już ledwo, ledwo zipiały. A że ja wolałem zadbać o jej bezpieczeństwo to kupiłem w komplecie tarcze. Stare trafiły do garażu na wszelki wielki......
Wysłany: 2024-10-29, 22:34
nowy napisał/a:
dudu$ napisał/a:
dokumentacje serwisowa aby odszukać kiedy były wymieniane świece zapłonowe i płyn hamulcowy, jeśli dawno o oczywiście wymiana.
Czy poprzedni właściciel miał ES?
dudu$ napisał/a:
rozebrać przednie hamulce, ocenić ich stan i ewentualnie wymienić na nowe.
ostatnio przy podobnym przebiegu o 2 lata młodszym samochodzie bratowa musiała klocki wymieniać, bo już ledwo, ledwo zipiały. A że ja wolałem zadbać o jej bezpieczeństwo to kupiłem w komplecie tarcze. Stare trafiły do garażu na wszelki wielki......
Z tego co pamiętam to tak, poprzedni właściciel miał wykupioną przedłużoną gwarancje Easy Service na 5 lat lub 80tyś. km. Hamulce przednie na pewno będę robił, ponieważ tarcze jak to w Dacii są już zużyte a klocki były wymieniane i tak sobie myślę że jeżeli jest ich jeszcze trochę to wymienię je na początku nowego roku.
Wysłany: 2024-10-30, 18:04
kicpra napisał/a:
Ile to kosztowało, że tyle do porobienia jest?
auto ogólnie było sprawne technicznie ,ścieżkę diagnostyczną przeszło bez najmniejszego problemu. Elementami niesprawnymi, które zdiagnozowałem na oględzinach to niedziałająca klimatyzacja i przepalona żaróweczka w panelu nawiewów. Koszt naprawy tych dwóch rzeczy wyniósł mnie 250zł więc tragedii nie ma. Pozostałe czynności które zrobiłem przy aucie to tz. konserwacja czyli sprawdzenie w jakim stanie są niektóre elementy i na ile wytrzymają lub ewentualnie naprawa wady fabrycznej ( odklejone poszybie od wzmocnienia). Dzisiaj np wymieniłem olej + płukanka a miałem kwity, że olej miał przejechane coś ponad 6 tyś. km. Rozebrałem również hamulce przednie aby je przeczyścić i sprawdzić jak wyglądają tarcze i klocki. Miałem je wymieniać ale z racji tego, że tarcze mają 21mm grubości ( nowe 22mm) a klocki 12mm ( nowe 16,9mm) to zostawiam je takie jakie są. Opony kupiłem nowe bo od X lat jeżdżę na wielosezonowych, używanych zimówek nawet od poprzedniego właściciela nie brałem a letnie opchnę za 50-100zł bo sa jeszcze przyzwoite ( 5-6mm bieżnika). Na dzień dzisiejszy auto to z zakupem, wyżej wymienionymi czynnościami, rejestracja i podatkiem wyszło mnie 33300zł ( kupiłem za 31 tyś. zł)
Wysłany: 2024-10-30, 22:04
tomkasz napisał/a:
Cytat:
naprawa wady fabrycznej ( odklejone poszybie od wzmocnienia).
A powiedziałbyś coś więcej o tym? Co to jest i jak się naprawia?
Obecny Logan jest moja 6 Dacia od 2017 roku a trzecim Loganem MCV II. Jest to również mój drugi Logan MCV II w którym puściła masa uszczelniajaco-klejaca przez co poszycie odkleiło się od blachy. W Loganie z 2016 roku odkleiło się poszycie dachu a jak pisałem w tym temacie, w obecnym Loganie odkleiło się poszycie drzwi przednich prawych. Z tego co pamiętam to tak w 2019/2020 roku kiedy szukałem problemów głośnych stuknięć podczas jazdy po nierównościach trafiłem na ten temat https://forum.daciaklub.pl/viewtopic.php?p=1829633. I jak widać ja nie byłem pierwszą osobą a kilka trafiło się jeszcze na forach niemieckich, więc może nie jest to jak wcześniej pisałem wada fabryczna a wada, spowodowana oszczędnościami i słabej jakości chemia używana do produkcji naszych aut.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3840 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-10-30, 23:35
nowy napisał/a:
A u mnie jest TCe90 z 2017, czyli dokładnie jak u kol. dudu$ i tak:
- wym. paska akcesoriów i rolek -120 tyś/6 lat
- wym. płynu chł. -120 tyś/5 lat
- wym. płynu ham. -120 tyś/4 lata
Także tylko te świece się pokrywają...
Albo trzymają cenę te wersje, albo nie kupiłeś okazji . Jeżeli miał też wgniotki, odpryski. Odnośnie silnika 0,9tce, to wg mnie bardzo fajny jak na tak małą pojemność. Mało pali i jeździ zwinnie, pomijając turbodziure z dołu.
Wysłany: 2024-10-31, 21:52
kicpra napisał/a:
Albo trzymają cenę te wersje, albo nie kupiłeś okazji . Jeżeli miał też wgniotki, odpryski. Odnośnie silnika 0,9tce, to wg mnie bardzo fajny jak na tak małą pojemność. Mało pali i jeździ zwinnie, pomijając turbodziure z dołu.
A z ciekawości patrzyłeś ostatnio po ile chodzą Logany MCV II 0,9Tce od pierwszego właściciel z małym przebiegiem? Ja w obrębie ponad 50km od stolicy nie widziałem nic w tej cenie. Za kilka tysięcy mniej mogłem kupić zwykłego logana, z gorszym wyposażeniem i przebiegiem co najmniej dwa razy takim. Dokładając około 8 tysięcy złotych mogłem pojechać do Lublina i kupić logana III z 2022 roku , silnikiem 1.0Tce i przebiegiem podobnym do mojego ale z racji tego, że oferta ta w Internecie wisiała dobre pół roku a osoba wystawiająca i tak nie odbierała telefonu odpuściłem sobie. Postanowiłem, ze jak ten logan co kupiłem będzie w przyzwoitym stanie to o biorę. Auto szykuję dla siebie, lubię mieć wszystko sprawne, lakier świecący a karoserię nie poobijaną. Przy autach większość prostych rzeczy robię sam więc nie wydaję na mechaników. Ogólnie auto wygląda już bardzo dobrze, znajomy zaproponował mi nawet wymianę na Peugeota partnera z 2015 roku + dopłata z jego strony ale się nie zgodziłem. Pojeżdżę nim trochę i może za rok jak wszystko się ułoży, kupie sobie jakieś nowe budżetowe autko typu MG lub Dacia Jogger.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum