Wysłany: 2025-06-05, 16:55 Bardzo ciężkie wybieranie biegów
Odstawiłem samochód na przegląd. Były robione wahacze, końcówki drążka kierowniczego i łączniki stabilizatora, wymieniany płyn hamulcowy (plus standardowo filtry i olej). Czyli nic, co mogłoby mieć coś wspólnego ze skrzynią biegów.
Jak zostawiałem samochód, biegi wchodziły idealnie, można było małym palcem (to jest w ogóle bardzo fajna skrzynia). Jak odbierałem, wchodziły bardzo ciężko i z hałasem, najgorzej 1 i 2, w miarę dobrze 5 i wsteczny, 3 i 4 jakoś pomiędzy.
Spieszyłem się, ale oczywiście i ja i warsztat wiemy, że tak się nie da jeździć, więc pewnie jutro rano zostawię samochód z powrotem.
Macie jakieś pomysły, co to może być - objaw jest nagły i gwałtowny, to nie jest tak, że się przyzwyczajałem stopniowo do coraz gorszego stanu.
Diagnosta zasugerował, że może przy wymianie części wylał się olej ze skrzyni, nie wiem czy to w ogóle możliwe, jeśli nawet to pewnie nie da się tego przegapić. No ale powiedzmy - czy wtedy taki byłby objaw?
Macie jakieś pomysły co się stało? W warsztacie wyglądali na zagubionych, zaczęli coś przebąkiwać o naprawie skrzyni, ale sami widzieli, że coś tu nie tak...
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3766 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-06-06, 10:21
Przy hydraulicznym wysprzęgliku płyn hamulcowy jest wspólny w układach sprzęgła i hamulcowym. Poproś o porządne odpowietrzenie wysprzęglika.
Straszne matoły są w tych warsztatach skoro nie kojarzą jednego z drugim.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2025-06-06, 10:22, w całości zmieniany 2 razy
Dobra, to by miało sens. Natomiast czy dawałoby dokładnie ten objaw? Bo ja nie czuję, żeby sprzęgło nie działało, nie ma żadnych zgrzytów przy wkładaniu biegu, po prostu chodzą cholernie ciężko.
Wydaje mi się, że przed awarią lżej by się wkładało bieg bez wciśniętego sprzęgła, na wyłączonym silniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum