Jak w temacie - zauważyłem, że podczas jazdy relingi a właściwie przednią ich osłona lub uszczelka pod nią (ta na spodzie) telepie mi się i robi spory hałas w środku.
Myślę że założę nową uszczelkę lub ją czymś zastąpię czy uszczelnię aby wiatru nie łapała.
Pytanie - jak się demontuje tę osłonę? Mam tę wersję poliftową z kwadratowym otworem.
Zdjęcia na necie wyglądają jakby trzeba to było w bok jakąś zdjąć? Trzeba jakoś podważyć czy ciągnąć w bok?
Dajcie jakieś porady.
Po wymianie uszczelki pod podstawą relingu hałas niestety nie ustał.
I teraz szukam nadal - czy ktoś miał kiedyś problem z hałasem jakby trzepotanie jakiegoś elementu przy dużych prędkościach np na autostradzie?
Hałas z okolic przedniej prawej strony dachu lub z okolic góry prawych drzwi.
Podkleiłem już na próbę uszczelkę taśmą ale nie ustało.
Hałas jest uciążliwy a wybieram się na dłuższą podróż…
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 140kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 659 Skąd: Poznań
Wysłany: 2026-06-21, 11:30
Miałem kiedyś efekty dźwiękowe, które opisał bym jak naparzanie mokrą szmatą w lewy słupek A (raczej wyżej niż niżej) i starałem się zablokować możliwość łapania powietrza między drzwi, a budę od strony błotnika (rejony lusterka bocznego). Mam MCV z relingami. Z tego co kojarzę duster ma piankę w blotniku blokującą takie przedmuchy, a MCV nie miało...
Dziś już szmata się nie pojawia, ale też mam zastosowane chyba wszystkie pomysły w zalinkowanego tematu z uszczelkami gdzie się tylko da i wklejone wygłuszenie na całym samochodzie i ciężko powiedzieć, który patent przysłużył się najbardziej.
Temat 70 stron - widzę że otworzyłem wielką puchę Pandory 😁
Dziś zrobię jeszcze test jaki mi podpowiedział Chat GPT 😁 zakleję taśmą malarską szparę drzwi - karoseria wzdłuż szyby czy tamą gumą nie „odkleja” się przy wietrze od jednej z powierzchni.
A przy okazji - da się podregulować zamek tak aby drzwi były mocniej dociągnięte? Tam wygląda jakby regulacji był brak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum