Po jednorazowym incydencie nie sposób chyba cokolwiek pewniejszego powiedzieć, ale opcja (a) wydaje się najmniej prawdopodobne (o ile nie masz jakichś mocniejszych poszlak), natomiast (d) prawie zawsze pozostaje otwarta (:
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-11-28, 10:58
Mialem podobna przygode, o ktorej wspominalem przy okazji innego tematu. Przy jakos niewielkim przebiegu zaraz po odpaleniu silnika (po nocy "pod chmurka" przy chlodno-deszczowej aurze), zapalila sie kontrolka, o ktorej piszesz i silnik po sekundzie zgasl. Po ponownym uruchomieniu problemow nie bylo. Przy przegladzie w kompie zadnych bledow rowniez nie bylo.
W Twoim przypadku silne wibracji silnika i brak mocy moga wskazywac (na co zwrociles uwage) na prace na 3 cylindrach, co za tym idzie nieprawidlowosci odnotowala sonda lambda, ktora podala bledne informacje do komputera, stad juz prosta droga do zapalenia sie kontrolki.
Jesli problem sie nie powtorzy proponuje przy okazji wizyty w serwisie z ciekawosci sprawdzic bledy na kompie. Podejrzewam, ze nic nie wykaza.
Jesli swiece maja teraz prawie 30 000 km przebiegu, wina moze lezec tez po ich stronie.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-11-28, 14:18
Kratylos napisał/a:
wina swiec ktora siada - maja juz prawie 30.000 km a mam motrio zalozone...
Mnie te świece od dawna coś nie pasują, one mogą być tak tandetne jak Bosche Super 4. Moim skromnym zdaniem dobre świece to NGK, nie żeby były jakieś super ale w Palio były niezawodne i mniejsze spalanie było.
Ngk to świetna firma, jedna z lepszych, w prawie każdym warsztacie, słyszałem opinie żeby brać ngk.
Ja jestem również, za świecami valeo, oryginalnie dają je do renówek i są to bardzo dobre świecie
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-11-28, 23:43
kier napisał/a:
KaS602 napisał/a:
W Twoim przypadku silne wibracji silnika i brak mocy moga wskazywac (na co zwrociles uwage) na prace na 3 cylindrach,
Brak mocy -jasne, ale silne wibracje??? ;)
Swojego czasu zrobiłem sporo kilometrow na 3 cylindrach - kabelek spadl - i wibracji zadnych nie było :]
--
Niech moc bedzie z Wami :]
kierek
P.S. To nie była dacia :]
Ale który kabel ci się odłączył ? Od WN ?
Czy od wtryskiwacza ?
A różnica mocy była wyczuwalna ? Czy nie ?
Czy gdybyś nie zajrzał do maski to wcale byś nie odczuł, że jeździć bez 4-tego cylindra ?
Czy jednak czułeś brak mocy auta ?
Z swiecy spadł Kabelek :) Miał prawo się wyrobic - 15 lat:]
Nie było zadnych wibracji.
Samochód był słabszy, ale nie na tyle, zeby przeszkadzało to jezdzic....
Pod maskę zajrzałem tylko dla tego, ze czekałem na moje kochanie przed sklepem i postanowilem sprawdzic czy jakichs płynów nie brakuje :]
--
pozdrawiam
kierek
P.S. Przerabiałem tez problemy z wilgocia (przewody WN), ale, nigdy nie było wibracji silnika.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-03-23, 09:36
Mi też zamrugała kontrolka silnika, który po odpaleniu wpadał w wibrację, zgasiłem, zapaliłem i było ok ale niepewność została?
Zobaczę czy będzie się sytuacja powtarzać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum