Dacia identycznie jak Bentley
Najpopularniejszą marką wśród rodzimych kierowców pozostaje niezmiennie Volkswagen. W styczniu 2009 roku sprowadzono do kraju ponad 8,11 tys. samochodów tego producenta, o 43,6% mniej niż rok wcześniej.
Mimo spadku VW zachował udział w polskim rynku na poziomie prawie 19,0%. Wice liderem został ponownie Opel. W pierwszym miesiącu roku do Polski przyjechało 5,60 tys. samochodów tej marki, co oznacza - podobnie jak w przypadku VW - drastyczny spadek w stosunku do poprzedniego roku – o 41,0%. Opel zachował jednak 13,1% udziału w rynku.
Na trzeciej pozycji plasuje się Ford. Import aut tego producenta wyniósł niemal 4,00 tys. sztuk (spadek o 37,7%), co stanowi 9,3% rynku. Czwarty w styczniowym rankingu jest Renault, który z wynikiem 3,90 tys. aut wykazał 25,2% spadku, a kolejne pozycje zajmują Audi (3,10 tys. aut, 42,7% spadku), SEAT (1,56 tys. aut, spadek o 25,8%), Mercedes (1,49 tys. aut, spadek o 55,4%), BMW (1,47 tys. aut, spadek o 46,5%) czy Peugeot (1,47 tys. aut, spadek o 24,4%).
Pierwszą dziesiątkę styczniowego podsumowania zamyka Mazda, której 1 221 samochodów sprowadzono do Polski. Wynik Mazdy wykazał stosunkowo niewielki na tle całego rynku spadek (o 20,9%) i pozwolił na awans do czołówki, kosztem Toyoty, która zajmuje 11. lokatę (1,2 tys. aut, -31,0%)
W skali rynku wyróżniają się cztery marki, których styczniowy import wykazał wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem (Infiniti, Land Rover, Skoda i Subaru) i dwie, które uzyskały identyczny wynik, jak rok wcześniej (Bentley i Dacia).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-09-09, 10:20, w całości zmieniany 4 razy
- 242 szt. ze sprzedanych w sumie 30194 nowych samochodów czyli 0,8% i 23 miejsce (po BMW z 303 szt. i zamykając stawkę aut o jakiejś znaczącej sprzedaży - następna jest Tata: 87 szt.).
(Zajrzałem wczoraj do salonu w warszawskich Alejach Jerozolimskich - podobno faktycznie sprzedają się na pniu. Stały tylko 2 sedany po FL, 2 - już sprzedane - pikapy i stara, testowa MCV-ka).
Wysłany: 2009-06-03, 08:20 Sprzedaż Dacii w kwietniu i maju
Dawno już nie było wieści z "frontu rynkowego", a tymczasem Daciek w Polsce poważnie przybyło: w kwietniu o 193 egzemplarze, a w maju - o dokładnie 200 (:
W sumie daje to 9255 szt., które wyjechały z Polskich salonów.
Bez przesady - sądząc np po ubiegłorocznych wynikach, to szacowałbym, że miesięcznie w PL zostaje ok. 200, może max 250 szt, a tylko to co powyżej wyjeżdża za granicę (niekoniecznie do Niemiec, w końcu np Słowacja też ma dopłaty...).
Znajomy jak odbierał swoją MCV w lutym, to akurat przyjechał Niemiec i zamówił 6szt, bo u nas tylko 2,5 miesiąca czekania, a w Niemczech prawie pół roku...
Marka: Dacia
Model: Logan MCV oraz MCV II
Silnik: 1,6 MPI oraz TCe 90 E-R
Rocznik: 2009 oraz 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2009 Posty: 196 Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2009-06-04, 20:23
Powtórzę, co mówił mi miły pan z salonu:
Dealerzy w PL dostali zakaz (nie wiem od kogo) sprzedawania Dacii obywatelom innych krajów (czytaj Niemcom). Ponadto fabryka stosuje swoistą "reglamentację" samochodów (tzn. są okresy, że dany dealer nie może złożyć zamówienia na określony model). Wydłużył się też okres oczekiwania....
Dealerzy w PL dostali zakaz (nie wiem od kogo) sprzedawania Dacii obywatelom innych krajów (czytaj Niemcom)
Bzdura.
Dzisiaj byłem u dilera i w salonie stały 2 DACIE - obie sprzedane do Niemiec.
Okazało się, auta które przyjadą na salon są prawie natychmiast sprzedawane za zachodnią granicę.
W Niemczech Dracule idą jak ciepłe bułeczki.
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-06-23, 11:11
Tak, to prawda. Salony na Śląsku także sprzedają Dacie Sandero i Dacie MCV do Niemiec. Sam stałem przy takim Sandero. Tymczasem jeśli teraz polski klient chce kupić Dacię niezależnie, czy to będzie Logan, MCV, Sandero, to na jej odbiór musi poczekać do końca września (salony w aglomeracji śląskiej). Średni czas oczekiwania około 80-90 dni.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum