Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-04-14, 21:46
A tego to nie wiedziałem - w posiadanej przeze mnie książce przeglądów ( samochód odebrany X 2010) jest podane dla diesla przegląd okresowy co 20tkm, widać jest to zmiana w roku 2011.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2011-04-14, 21:47, w całości zmieniany 1 raz
A co do przegladow to tez cos kolega dramatyzuje - mam dCi i przeglady co 30kkm - nawet wymiana ksiazkowa oleju co tyle jest...
Mam nadzieję kolego że wymieniasz częściej olej niż zalecane 30kkm, W dCi renault już nie jeden żałował że robił wymianę oleju tak rzadko. Gwarancja się kończy , silnik zacznie niedomagać a wtedy są koszty.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1403 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-04-15, 08:56
michal_suchy napisał/a:
RnR napisał/a:
A co do przegladow to tez cos kolega dramatyzuje - mam dCi i przeglady co 30kkm - nawet wymiana ksiazkowa oleju co tyle jest...
Mam nadzieję kolego że wymieniasz częściej olej niż zalecane 30kkm, W dCi renault już nie jeden żałował że robił wymianę oleju tak rzadko. Gwarancja się kończy , silnik zacznie niedomagać a wtedy są koszty.
Z pewnością będzie robił wtedy kiedy zachęci go do tego OCS. Dobrze że powstał ten system, bo może wreszcie skończy się takie biadolenie jak to silniki niedomagają. Mogą niedomagać nawet przy zmianie co 15kkm. Przy niektórych stylach eksploatacji, stosując odpowienie oleje, można zrobić bez szkody dla silnika i 40.000km bez zmiany, przy innym 10.000 to wartość krytyczna.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2011-04-15, 08:57, w całości zmieniany 1 raz
teoretycznie w piątek powinienem odebrać auto :)
ale się rozchorowałem to nawet to mnie nie pociesza, aż dziwne.
Nie koniecznie to dobry dział ale kto czyta niech wie: tam gdzie kupuje auto alarm kosztuje 1200 i jest do niego dodatkowy pilot, hak zwykły kosztuje coś kolo 1300, nakładki na nadkola i listwy już nie pamiętam ale chyba 2200. Mam oczywiście zamiar kupić to wszystko u innego dealera, alarm 600 i podłącza pod oryginalny kluczyk, hak 600, nakładki chyba 1800. Jak odbiorę auto to napiszę gdzie o ile ceny się nie zmienią. Coś ktoś pisał że w Rumuni to wszystko jest o połowę tańsze, ciekawe czy by mi nakładki na drzwi i nadkola przysłali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum