Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa DD na forum
Autor Wiadomość
Pat13 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-06-25, 11:03   Nowa DD na forum

Witam Wszystkich z moją Współwłaścicielką DD
Dustera posiadamy od lutego, zamówiony w październiku ubiegłego roku.
Przebieg 7500 km, spalanie ustabilizowane w przedziale 8,2-8,8 l na sto km
Wrażenia:
- rewelacyjne zawieszenie
- znakomity prześwit
- ładna buda
- dużo miejsca na tylniej kanapie
- duże zainteresowanie publiczności
- ciekawe zestopniowanie skrzyni biegów
- dobra cena
- przeciętny silnik, przydałoby się 30 koników więcej ale radzi sobie
- fatalna ergonomia deski rozdzielczej tzn za nisko pokrętła wentylacji i nadmuchów
dziwne usytuowanie przycisków elektrycznych szyb, dotyczy także tyłu ( po co zaślepki
w uchwytach na drzwiach )
- idiotyczne miejsce zamontowania pokrętła regulacji lusterek bocznych pod dźwignią hamulca
ręcznego
- zapinanie pasów i manipulacje hamulcem ręcznym tylko przy podniesionym podłokietniku
( podłokietnik firmowy )
- komputer trochę dziwny, chwilę po zapaleniu się kontrolki rezerwy pokazuje zero km do
przejechania, brak wskazania temperatury zewnętrznej dużą wadą
- wskaźnik paliwa nie ma charakterystyki liniowej, klocki żyją własnym życiem, jak nie zaświeci
rezerwa to nie wiesz ile masz paliwa
Usterki:
Awaria klimy, ASO w ciągu kilku dni sprowadziło uszkodzony przewód, wymiana na gwarancji w ciągu kilku godzin.
Bałem się o wymianę silnika ale do tej pory spokój.
Ostatnio przejechaliśmy trasę terenową na Jurze K-Cz pomiędzy Ogrodzieńcem a Olsztynem przez Morsko, Bobolice, Mirów, wspaniałe wrażenia, cała trasa napęd w pozycji auto, w jednym miejscu przy bardzo kopnym piasku napęd przełączony na blokadę, przedni zderzak pracował za pług – DD daje radę.

48piotr 

Model: DUSTER 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Duster
Wysłany: 2011-06-25, 11:07   

Witam i szerokościo-radości!!
:-)

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-06-25, 11:13   

Szerokości, bo przyczepność przy napędzie 4x4 masz zagwarantowaną:)

wieza 

Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
  Wysłany: 2011-06-25, 12:37   

witaj :)

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-06-25, 12:40   

Gratulacje - i dalszego zadowolenia z "Kurzaczka" (:

Pat13 napisał/a:
dziwne usytuowanie przycisków elektrycznych szyb

Może i dziwne, ale np dla mnie - wygodne.

Cytat:
po co zaślepki w uchwytach na drzwiach

To są tylko zaślepki wkrętów mocujących boczki (((: - wbrew pozorom wcale tam nie ma miejsca na przełączniki od szyb.

Cytat:
wskaźnik paliwa nie ma charakterystyki liniowej, klocki żyją własnym życiem, jak nie zaświeci rezerwa to nie wiesz ile masz paliwa

Wskaźnik jest w porządku, jak najbardziej liniowy (w granicach swojej konstrukcji) natomiast to bak w dusterze jest nie do końca dobrze zaprojektowany. Niestety, nie wygląda na to, żeby mieli z tym cokolwiek zrobić, pozostaje więc zacisnąć zęby i się przyzwyczaić, kontrolując ilość paliwa np jego zużyciem pokazywanym przez komputerek... (;

yarocz 

Marka: DACIA
Model: Logan MCV, Duster
Silnik: 1,6 MPI; 1,6 + LPG
Rocznik: 2007, 2017
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2011-06-25, 13:34   

Witaj.......... ;-)

Stepway 

Model: Sandero Stepway
Wersja: Stepway
Wysłany: 2011-06-25, 13:46   

Witaj!

Życzę bezawaryjnej jazdy!

Co do opisu, część rzeczy jakie wymieniasz, to kwestia przyzwyczajenia i gustu. O ile, faktycznie z podłokietnikiem, zapięcie pasów wymaga ponadprzeciętnych zdolności by szybko tego dokonać, o tyle pokrętło do regulacji lusterek w ogóle mi nie przeszkadza.

Gorzej było z przyzyczajeniem się do opuszczania szyb, ale różne moje samochody, różnie miały umiejscowione przyciski. Ford na tunelu środkowym, koło hamulca pomocniczego, Fiat na drzwiach, Peugeot koło gniazada zapalniczki... Jedynym nieporozumieniem, wydaje się lokalizacja przełączników tylnych szyb. Jak nie zablokuje się możliwości ich użycia, to dzieci mają niezły ubaw otwierać je nóżkami :mrgreen:

Identyczny układ (dotyczy tylko szyb tylnych) miała Thalia. Z tym, że tam nie było podłokietnika :lol:

Szkoda, że Twój Duster odwiedzał już gwarancyjnie ASO. Czytając posty, tutaj jak i na różnych forach, patrząc przez pryzmat Sandero, odnoszę wrażenie, że w odniesieniu do ilości Daciek zdarza się do dość często.

Pociesza mnie, a wręcz było wyznacznikiem zakupu kolejnej Daćki, koszt eksploatacji - zarówno tej gwarancyjnej, jak i pozagwarancyjnej.

Dusterem już się najeździłem (z wypożyczalni) i byłem bardzo zachwycony. Miałem jedną, groźnie wyglądającą sytuację, kiedy w porze roztopów zjechałem z asfaltu. Miałem poważne problemy z wyjazdem, pomimo załączonego napędu 4x4. Żadnym autem, w tej cenie, nie byłbym wstanie pokonać takiej trasy.

Na miejskie auto wybór padł jednak na Stepwaya - nie ta klasa, ale wysoki prześwit w połączeniu z kompaktowymi wymiarami, sprawia że idealnie spełnia swoje pierwszorzędne zadanie - jeździć po drogach asfaltowych, z dziurami i wysokimi krawężnikami.

Szerokości!

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-06-25, 14:48   

Stepway napisał/a:
pokrętło do regulacji lusterek w ogóle mi nie przeszkadza

Ale umiejscowienie go w dusterze jest tylko podobne do tego w stepwayu - plastikowa konsola-osłona kanału środkowego jest ukształtowana nieco inaczej, co sprawia, że rzeczywiście w daciowym suvie używa się pokrętła niewygodniej.

A sam sens tej zmiany mi umyka - po co zepsuli coś, co było dość dobre??? Te nowe plastiki przecież wcale nie są ładniejsze, a jak widać - mniej ergonomiczne ):

Cytat:
kompaktowymi wymiarami [stepwaya]

Jak rozumiem - to określenie potoczne? Bo segmentowo, to kompaktem jest raczej właśnie "Kurzaczek"...

Stepway 

Wysłany: 2011-06-25, 15:09   

laisar napisał/a:
Stepway napisał/a:

Ale umiejscowienie go w dusterze jest tylko podobne do tego w stepwayu

Dusterem przejechałem już ładnych kilka tysięcy km :) ale nie zwróciłem uwagi aby umiejscowienie/położenie różniło się w znaczący [czy.zauważalny] sposób od tego w Sandero.

Cytat:

Cytat:
kompaktowymi wymiarami [stepwaya]

Jak rozumiem - to określenie potoczne? Bo segmentowo, to kompaktem jest raczej właśnie "Kurzaczek"...

Taki skrót myślowy. Dusterem manewrowanie w Centrum Gdańska wymaga odwagi :) a o Sopocie i parkowaniu na "żyletki" nie wspomnę. O wiele łatwiej zaparkować Daćką niż Jeepem, czy Navarą ale właśnie dlatego nie kupiłem ani Jeepa ani Nissana, chociaż nimi miałem niewiedzieć czemu więcej odwagi :mrgreen: wciskać się w "szczeliny".

Sandero chyba dlatego przyjęło się ciepło wśród kobiet, bo widoczność z tyłu, idealna "skrętność", łatwość - wszystko to jest dla mnie zbawienne :) (a jestem 100% facetem).

Dusterem nie było tak źle, dzięki czujnikom zarówno z tyłu jak i z przodu, ale Sandero siłą rzeczy manewry na parkingu są o wiele wygodniejsze niż dłuższym Dusterem.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-06-25, 15:19   

Stepway napisał/a:
nie zwróciłem uwagi aby umiejscowienie/położenie różniło się w znaczący [czy.zauważalny] sposób od tego w Sandero

Bo masz wystarczająco długie paluchy do dustera (: - ale są osoby, którym do logana/sandero wystarczają, ale do suva już nie... W tym miejscu każdy cm robi różnicę, a pokrętło w "kurzaczku" jest trochę głębiej niż reszcie daciek.

(A przynajmniej takie mam głębokie przekonanie, bo miarką nie mierzyłem (((: ).

Stepway 

Wysłany: 2011-06-25, 15:36   

Zastanawia mnie, jak często używa się regulacji by taki "patent" przeszkadzał w znaczący sposób? Mówię to bez złośliwości.

Z Żoną współużytkowaliśmy w sumie trzy auta, gdy nie było potrzeby posiadania dwóch samochodów. Nawet ręczne przestawianie lusterek nie stanowiło problemu, ani nie było w jakiś sposób niewygodne. Ot, wiadomo. Siedząc w miejscu lepiej, ale wychylenie się nie było trudne [dobra, miałem wtedy mniejszy brzuch :)].

W Stepway'u jedynym momentem było gdy w ramach testu, wjechałem w leśną drogę, która niebezpiecznie zaczęła się zwężać, w taki klin, i kapitulując musiałem wycofać się na wstecznym. Wtedy owszem, poczułem że elektryczne lusterka, które mógłbym szybciej, precyzyjniej i pewnie częściej ustawiać bardziej w dół, byłby mówiąc krótko - fajne.

A tak? No ale, to już kwestia gustu.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-06-25, 16:07   

Stepway napisał/a:
przeszkadzał w znaczący sposób?

Kwestia gustu, nie? Dla niektórych będzie to bardzo mało istotne, innych będzie trafiał szlag na samą myśl... <:

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2011-06-25, 16:28   

laisar napisał/a:
Stepway napisał/a:

Ale umiejscowienie go w dusterze jest tylko podobne do tego w stepwayu - plastikowa konsola-osłona kanału środkowego jest ukształtowana nieco inaczej, co sprawia, że rzeczywiście w daciowym suvie używa się pokrętła niewygodniej.

A sam sens tej zmiany mi umyka - po co zepsuli coś, co było dość dobre??? Te nowe plastiki przecież wcale nie są ładniejsze, a jak widać - mniej ergonomiczne ):

Ale się przyczepiliście do tej regulacji... Jak często z niej korzystacie ?!? Ustawia się lusterka raz, potem poprawia i zapomina o regulacji. Zresztą i tak regulować powinno się na postoju a wtedy ręczny zaciągnięty i nie ma problemu z dostępem... :roll: :roll:

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-06-25, 16:35   

Ja się nie czepiam i nie narzekam - mnie się podoba, ale każdy ma prawo oceniać po swojemu...

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-06-25, 16:53   

Witam z sąsiedniej mieściny:)

harry 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1,5dCi 90 KM
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-06-25, 18:49   

Cześć Pat13 - witam.

Zapraszam na ŚSUD http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5393
:-)

Riczi 

Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1.5dCI 4x4
Wysłany: 2011-06-25, 19:42   

Witam szerokości ;-)

Pat13 

Wysłany: 2011-06-25, 19:48   

Dzięki harry za zaproszenie ale w tym terminie będę prawdopodobnie gdzieś na Krymie prawdopodobnie Dusterem :cry:

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2011-06-25, 21:10   

Witaj.

Zdzicho 

Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2011-06-25, 21:55   

Witam :-)

Wiele rzeczy o jakich piszesz to faktycznie kwestia gustu, część to kwestia ograniczona ceną za auto (nie będzie złotych klamek za taką forsę) ale jednak kupiłeś Dustiego.

Powodzenia :-D

Pat13 

Wysłany: 2011-06-26, 09:59   

Dziękuję za miłe powitanie :-D
Z napisanych postów wnioskuję że wszyscy kochamy nasze Daćki bo nawet ewidentne wady samochodów potrafimy zawsze na jakiś sposób usprawiedliwić.
Pozdrawim :-D

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wysłany: 2011-06-26, 11:19   

Witaj w Klubie... :lol:

prudnik 
Zielony listek

Silnik: 1,5 dci
Wysłany: 2011-06-26, 13:56   

Właśnie wróciłem z pierwszej tasy ok . 240 km. do Wrocławia. DD prowadzi się rewelacyjnie w trasie jak i w mieście. Zawieszenie super a na mniejsze dziury i przełomy można spokojnie w końcu przejechać. Pozdrawiam

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-06-26, 14:43   

Pat13 napisał/a:
wnioskuję że wszyscy kochamy nasze Daćki bo nawet ewidentne wady samochodów potrafimy zawsze na jakiś sposób usprawiedliwić

Ja ewidentne wady po prostu pominąłem zgodnym milczeniem (np sterowanie wentylacji czy brak wskazania zasięgu na rezerwie) - nie są to w końcu wady ukryte, decydując się na daćkę powinno się mieć ich świadomość, więc... "Widziały gały co brały" (; - albo trzeba z tym jakoś żyć, albo można pomyśleć jak je poprawić, ale krytykowanie ich to pusta działalność.

I coś takiego to raczej "małżeństwo z rozsądku", a nie miłość, nieprawdaż? (;

Pat13 

Wysłany: 2011-06-26, 15:11   

laisar napisał/a:

I coś takiego to raczej "małżeństwo z rozsądku", a nie miłość, nieprawdaż? (;

A ja jednak myślę że małżęństwo z rosądku to tylko chyba z powodu ceny.
Ja zakochałem się od pierwszego wejżenia a miłość wszystko wybacza ale nie powinna zaślepiać. Kochajmy nasze Daćki ! :-D

Odpowiedz do tematu